Slovenija

Poklukar o romski problematiki: Aktivnosti Policije že dajejo rezultate

Novo mesto, 18. 09. 2024 15.23 | Posodobljeno pred 22 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta obiskala Novo mesto. Najprej sta se sestala z vodstvom Policijske uprave Novo mesto in nato še z županom Mestne občine Novo mesto Gregorjem Macedonijem. Tema delovnega obiska so bile varnostne razmere v občini, tudi v povezavi z romsko tematiko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poklukar ni zadovoljen s stanjem varnosti v Novem mestu
    03:20
    Iz 24UR: Poklukar ni zadovoljen s stanjem varnosti v Novem mestu
  • Iz SVETA: Romska problematika
    02:34
    Iz SVETA: Romska problematika

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je ocenil, da je bil obisk uspešen. "Dialog z občinami je pomemben. Policija zagotavlja visoko stopnjo varnosti na območju Republike Slovenije, v tem delu jugovzhodne Slovenije je nekoliko padla. Poleti je bilo nekaj perečih situacij, ki pa jih policija s svojim delom obvladuje." Ob tem je pohvalil delo policije na tem območju, ki je sicer še vedno obremenjena tudi z nezakonitimi migracijami in preprečevanjem tihotapljenja ljudi, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. 

Poklukar obiskal Novo mesto
Poklukar obiskal Novo mesto FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve

Direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič je vodstvu ministrstva in policije predstavil varnostne razmere v občini in okrepljene aktivnosti policistov na varnostno obremenjenih območjih. Zaradi stalne prisotnosti policije je manj kršitev, kar pozitivno ocenjujejo tudi okoliški prebivalci. Aktivnosti policije že dajejo rezultate, je po sestanku na novomeški občini povedal minister Poklukar. "Nisem pa še zadovoljen s stanjem varnosti na tem območju, zato policija nadaljuje s svojimi aktivnostmi. Vesel sem, da sem slišal pohvalo župana Mestne občine Novo mesto za delo policije. Predvsem sem zadovoljen s sodelovanjem Policijske uprave Novo mesto, z županom in občinsko upravo. To se kaže v sodelovanju z medobčinskim inšpektoratom, kjer policisti sodelujejo v mešanih patruljah. Vse to pomembno prispeva k stopnji varnosti na tem območju in tudi k varnosti v romskih naseljih."

Ukrepi, ki jih sprejema slovenska policija, gredo v pravo smer, je ocenil generalni direktor policije Senad Jušić. "Policija se s tovrstno problematiko intenzivno ukvarja in sistematično odziva na vse dogodke že od konca junija. Danes lahko zagotovim, da smo na pravi poti. Poudaril je aktivno vlogo vodij policijskih okolišev in pomembnost dveh policistov, pripadnikov romske skupnosti, na območju novomeške policijske uprave: "Razumeta jezik, kulturo in običaje ter sta izjemno dragocen vir informacij za delo slovenske policije in razumevanje tovrstne problematike."

V Ribnici občani s shodom podprli župana pri reševanju romskih vprašanj

V Ribnici so občani na shodu podprli župana Sama Pogorelca pri reševanju romskih vprašanj, po navedbah organizatorjev se jih je zbralo okrog 250. Župan se jim je zahvalil za podporo. Prizadeva si, da bi zakoni veljali za vse enako, zato razume stiske občanov, želi pa si tudi urejanja statusa Romov, predvsem njihove integracije, je pojasnil za STA.

Kot je za STA pojasnil eden od udeležencev shoda, občane najbolj moti to, da imajo Romi na njihovih parcelah postavljena naselja in zato do njih kot lastniki ne morejo dostopati, teh parcel urejati ali jih pregnati, "lahko samo plačujemo davke za to parcelo". Do zdaj so samo prosili, naj se ta problematika uredi, in veseli so, da se je župan "opogumil" in pristopil k reševanju. Upajo, da bo vlada spremenila zakone tako, da bodo veljali za vse enako, da se te črne gradnje podrejo in da bodo lastniki lahko dostopali do svojih zemljišč. Zaskrbljeni so tudi zaradi kriminala.

Pogorelc je za STA dejal, da vesel podpore občanov. "Ni mi vseeno, v končni fazi tako za Rome kot tudi za drugo prebivalstvo," je dejal in dodal, da razume stiske ljudi. Izpostavlja, da je potrebno začeti končno upoštevati ustavo, ki zagotavlja enakost pred zakonom. Tudi organizacije, kot sta Varuh človekovih pravic in Zagovornik načela enakosti, bi morale pri romskih vprašanjih narediti več, pravi.

Meni, da je treba potegniti konkretne poteze, predvsem to, da bo delo spet vrednota in da se zmanjšajo socialni transferji. Zakon bi morali po njegovem mnenju prevetriti tako, da bi za dva otroka imeli otroški dodatek, za vsakega naslednjega pa davčne olajšave, ki bi jih morali pogojevati s tem, da je vsaj en starš zaposlen.

Izpostavil je tudi nujnost obiskovanja vrtcev in šol za romske otroke, nujno pa je tudi izločiti kriminal. "V Sloveniji izgubljamo to, kar je bilo včasih vrednota, znanje, delo in medsebojno spoštovanje," je dejal.

Dovolj je ustanavljanja podskupin in govorjenja, da je treba strasti pomiriti in iti naprej, pravi. Od vlade pričakuje konkretne ukrepe, predvsem ministrstva za pravosodja, ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

V četrtek se bo udeležil sestanka medresorske skupine za obravnavanje romske problematike v Škocjanu, na katerem naj bi iskali ukrepe v pristojnosti ministrstva za naravne vire in prostor, torej glede umeščanja romskih naselij in bivanjskih razmer, je dejal.

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
19. 09. 2024 12.39
+1
Vsako intenzivno delo, prizadevanje da rezultate. Rezultatov ni v okolju udobja. Cona udobja ne daje ničesar. Zdaj pa se malo ozrimo na katerih področjih ni rezultatov, kje se kopičijo problemi. Kdo vodi te resorje? Kako hloboko so v coni udobja? Malo bolj grobo. Kateri lenuhi vodijo resorje z velikimi problemi?
Jani.
18. 09. 2024 21.54
Desetletja niste nič konkretnega uredili in tudi zdaj, ko voda teče v grlo kot berem ni nič boljše.
periot22
18. 09. 2024 20.36
+5
Poklukar naseli si jih v svojo hišo!!!!!!!!!
Harpuna
18. 09. 2024 19.10
+6
V naši državi policistov krepko primanjkuje,ta Poklukar,pa trdi,da se stanje izboljšuje,ker je nekako nastrgal od nekje nekaj policistov in jih zato drugje manjka,ko bodo odšli v svoje enote,pa bodo prebivalci zopet prepuščeni sami sebi in romskemu kriminalu,tako da to je samo začasno,da si on opere roke.
Amenhotep
18. 09. 2024 17.59
+4
Napredek je že to, da se stvar imenuje problematika. Zdaj so koncno priznali, da romi so problem.
St. Gallen
18. 09. 2024 18.39
+1
Semek
18. 09. 2024 17.47
+1
Hahah kera prodana dusa od zupana. Fuuuujjj ker laznivec
Jimi1
18. 09. 2024 17.35
+4
Glede na to da je končno prišlo do eminentnega obiska v Novem mestu se kaj lahko zgodi da se bodo romsli problemi v nekaj dneh rapidno poslabšali... Tako je bilo v zasavju...! Pustimo se ptesenetiti...
roten
18. 09. 2024 16.58
+4
Čas da se odkljuka
Senzor
18. 09. 2024 16.57
+7
Niso samo Romi problem, tudi azilanti, ki se jih oskrbuje in živijo pri nas (tuji paraziti). Za njih so celo boljši pogoji, kot za Rome. Kdaj se bo resno začelo varovati mejo in repatriiralo nezakonite prišleke, ki so brez dokumentov vstopili na naše ozemlje???
boslo
18. 09. 2024 16.56
+7
Rom je prišel na CSD in dejal: " Nočem več nobene pomoči, nobenih nepovratnih sredstev, otroških dokladov,... hočem delat!" Delavka: "Imam službo za vas. Osebni voznik bogataševe hčere, vozite jo na šopinge, na kosila, večerje...plača 10.000€ neto mesečno, samo en problem je, ona je lepotica, res lepotica ampak je nimfoma.nka, dva krat dnevno jo je potrebno kres...nit". Rom:" Kaj ti me zajebavash?"...delavka: "Kdo je začel?"
dule71769904
18. 09. 2024 16.54
+8
Bostjan ne delej sramote generaciji pojdi rajši k spovedi in ne laži sebi in Slovenkam in Slovencem
dule71769904
18. 09. 2024 16.52
+10
hahaha in svizec zavije čokolado hahahaha
E.Nigma
18. 09. 2024 16.51
+13
Mlatit bo začeti treba. In to ne prazno slamo.
Miha1999
18. 09. 2024 16.50
+5
Rezultate, saj se hecate a ne. Tole zgleda kot odkritje cepiva proti Covidu, razvito, preizkušeno,...vse v 6 mesecih. Dokler dobijo finance na lepe oči, pozabite na rezultate.
Darko32
18. 09. 2024 16.50
+8
Saj ne vem ali se dela norca iz naroda lai pa misli, da bo še naprej meglo sejal. Kolikor vidim že žanjejo rezultate ins edaj se ROMI streljajo kar med seboj in za nameček se rpepove komentiranje. Dajmo enkrat rešiti problem in povedati, da POLICAJI z svojim delom v 80% v bistvu sejejo spore med narodom in potem naj bi bil to uspeh.
apostol12
18. 09. 2024 16.49
+0
Samo,da Robi in Tina ostaneta skupaj ostalo bomo že kako.
_Nico_T_
18. 09. 2024 16.47
+9
Koga vi to fopate?
mario7
18. 09. 2024 16.47
+10
Sami sebi lažejo
apostol12
18. 09. 2024 16.45
+1
Mamo to 🤣😂
Natorinkica
18. 09. 2024 16.45
+6
Novi borci za suvereno ROMSKO republiko..nova OF ..