Slovenija

Pohvale na račun sodelovanja

Ljubljana, 26. 10. 2007 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janša je zadovoljen s sodelovanjem Partnerstva za razvoj. Kot izziv izpostavlja zakon o udeležbi zaposlenih pri dobičku.

Po oceni predsednika vlade Janeza Janše je Partnerstvo za razvoj letos dajalo v glavnem pozitivne rezultate, s čimer so se strinjali tudi drugi člani partnerstva. Velik izziv v nadaljevanju dela partnerstva predstavlja zakon o udeležbi zaposlenih pri dobičku, o katerem se bodo začeli usklajevati v prihodnjih tednih.

V partnerstvu sodelovanje ocenjujejo kot uspešno, saj so uskladili večino zakonov, ki so jih obravnavali.
V partnerstvu sodelovanje ocenjujejo kot uspešno, saj so uskladili večino zakonov, ki so jih obravnavali. FOTO: POP TV

"Večina zakonov, ki smo jih obravnavali in obravnavali smo vse tiste, za katere so partnerji smatrali, da so pomembni za hitrejši razvoj Slovenije, je bilo usklajenih, tudi z največjo opozicijsko stranko," je v izjavi za medije po koncu srečanja povedal Janša. Pozitivno so delo partnerstva ocenili tudi predsednik NSi Andrej Bajuk, predsednik SNS Zmago Jelinčič, predsednik DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Borut Pahor.

Janša je izpostavil uskladitve v okviru partnerstva s področja davčne zakonodaje, reforme trga dela in uskladitve, ki trenutno potekajo v zvezi s pokrajinsko zakonodajo, ki so po njegovih besedah strateškega pomena.

Resolucija o visokem šolstvu - črna packa v partnerstvu

Usklajeni sta bili tudi koncept zakona o zavarovalnici Triglav in resolucija o visokem šolstvu, je dejal Janša. Kot je povedal, je bila resolucija v celoti usklajena z vsemi partnerji tako v civilni družbi kot tudi z največjo opozicijsko stranko. Vendar pa ta dogovor, tako Janša, ni bil spoštovan. "Po naši oceni je to ena najhujših kršitev znotraj tega sodelovanja in v veliki meri je ta kršitev ogrozila verodostojnost sodelovanja znotraj partnerstva," je dejal premier.

Pri zakonu o zavarovalnici Triglav, za katerega je napovedan referendum, podporo referendumu pa so izrazili tudi v SD, pa je šlo za tehnični nesporazum, je dejal Janša, enako je potrdil Pahor. Če bo zakon padel, bo to pomenilo, da "ne bo nobene rešitve in bodo zaradi tega prikrajšani vsi upokojenci", je dejal Janša.

Po sprejemu zakona o delovnih razmerjih pa bo težji izziv za partnerstvo predstavljal zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, je dejal Janša. Delovno besedilo je po besedah predsednika vlade že nared, preden obravnavo pa ga bodo usklajevali tako v okviru socialnega dialoga kot v okviru partnerstva za razvoj. Poudaril je, da temelji sistem udeležbe delavcev na dobičku na prostovoljni osnovi in deluje lahko le, če je stimuliran, lahko z različnimi davčnimi olajšavami, prvi pogoj pa je, da se ustvarja dobiček.

'Inflacija naj ne postane trajne narave'

V partnerstvu se strinjajo, da je treba sprejeti ukrepe, ki dolgoročno ne bodo ogrožali doseganja strateških ciljev.
V partnerstvu se strinjajo, da je treba sprejeti ukrepe, ki dolgoročno ne bodo ogrožali doseganja strateških ciljev. FOTO: Reuters

Člani partnerstva so v zvezi z aktualno makroekonomsko sliko ocenili, da so trendi dobri, pri urejanju inflacije pa je prišlo do visoke stopnje soglasja, da so potrebni ukrepi, ki dolgoročno ne bodo ogrožali doseganja strateških ciljev. Da je osnovni problem inflacija, je poudaril tudi Pahor, ki pa je prepričan, da se mora tako vlada kot socialni partnerji odzvati tako, da težava inflacije, "ki je lahko začasne narave, ne bo postala trajne narave".

Pahor meni, da se inflacijska pričakovanja ne smejo prevesiti v zahteve po zvišanju plač in porastu nepremičnin. Rešitev je po njegovem mnenju v povečanju stimulativnega dela plač, ne linearnem povečanju bruto plač, saj bi s tem kratkoročno zadostili zahtevam delavcev, dolgoročno pa ogrozili konkurenčnost podjetij in delovna mesta.

"Če bi sindikati in delodajalci v prihodnjih tednih in mesecih v okviru kolektivnih in panožnih pogodb dosegli nek pošten kompromis, Slovenija lahko problem inflacije zameji kot prehoden problem," je dejal Pahor.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
26. 10. 2007 17.51
bla ,...bla ,...bla ,...bla,... če je bajuk zraven bo katastrofa ,.....!!!!!!