Slovenija

'Pohorska vzpenjača brezmadežna, kljub temu bombardirana'

Maribor, 05. 02. 2010 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na mariborski mestni občini so zavrnili kakršne koli nepravilnosti pri podeljevanju koncesij za gradnjo Pohorske vzpenjače. Župana Kanglerja čudi, da lahko nekdo minira projekt, ko ta že deluje.

Nova vzpenjača-9
Nova vzpenjača-9 FOTO: Jani Dolinšek

Mestna občina Maribor je zopet kategorično zavrnila kakršne koli nepravilnosti pri podeljevanju koncesij za gradnjo nove Pohorske vzpenjače in izvajanje javne službe Športnemu centru Pohorje. Župan Franc Kangler se čudi, kako je v Sloveniji mogoče, da se najde nekdo, ki v času, ko gondola že obratuje, minira celoten projekt. Pri tem misli predvsem na predsednika Liste za pravičnost in razvoj Stojana Auerja in nekatere posameznike, ki po njegovem prepričanju prihajajo tudi iz vrst stranke SD in naj bi odločilno vplivali na izdelavo negativnega mnenja ministrstva za finance v zvezi s podeljevanjem koncesij.

V mnenju finančnega ministrstva namreč piše, da je podelitev koncesij nična, saj pri postopkih ni bil upoštevan zakon o javno-zasebnem partnerstvu. Kot ugotavljajo na ministrstvu, je slednji sicer krovni dokument za sodelovanje javnega in zasebnega sektorja pri izvajanju javnih služb, za kakršnega gre po njihovem mnenju tudi v tem primeru.

'Maribor ni edina občina, ki je koncesije podelila neposredno'

Mariborski župan je poudaril, da Maribor še zdaleč ni bil edina občina v Sloveniji, ki je koncesije podelila neposredno, in to na podlagi obstoječe zakonodaje. Čudi ga ravnanje finančnega ministrstva, ki takšne dokumente pošilja enemu od svetnikov, pri tem pa dodaja, da so sami še pred izvedbo projekta pridobili pravno mnenje ministrstva za promet, ki je pristojno za področje žičnic in je potrdilo, da je njihovo ravnanje pravilno in zakonito. Napovedal je še, da si bodo pridobili pravno mnenje Inštituta za javno upravo, in izrazil prepričanje, da je pogodba veljavna.

Bi se moralo finančno ministrstvo uskladti s prometnim?

Tudi Milana Železnika z Inštituta za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor čudi ravnanje finančnega ministrstva, saj se je to postavilo na stališče, da lahko samo oblikuje tovrstna mnenja, čeprav je znano, da so ministrstva dolžna stališča medsebojno usklajevati. Kot je dejal, javni razpis v konkretnem primeru ni obvezen, zato se ne strinja, da je odlok o dodelitvi koncesije ničen. Ministrstvo za promet je namreč prav za žičniško dejavnost pripravilo študijo, iz nje pa izhaja, da za sisteme, ki že delujejo, ni potreben razpis, medtem ko je ta v primeru novih sistemov potreben.

Nova vzpenjača-8
Nova vzpenjača-8 FOTO: Jani Dolinšek

V takšno argumentacijo je prepričan tudi prvi mož Športnega centra Pohorje Drago Rataj, ki je dejal, da ga preseneča iskanje ovir pri že uspešno uresničenem projektu, in to med nekaterimi ljudmi v Mariboru. Kot je dejal, so upravičenost projekta že dokazali z dejstvom, da se je v 45 dneh z novo gondolo prepeljalo več kot 150.000 potnikov. Po njegovih besedah je lahko koncesijo prejel zgolj ŠC Pohorje, če pa je ne bi želel, potem bi občina morala z javnim razpisom poiskati novega koncesionarja.

Vzpenjača zelo pomembna za razvoj turizma

Sicer pa na mestni občini znova poudarjajo, da je Pohorska vzpenjača za razvoj mariborskega turizma, gospodarstva, športa in rekreacije izrednega pomena. Podžupan Andre Verlič je tako med drugim navedel podatek, da turizem v mestu prinese okoli 50 milijonov evrov prometa letno, delež vzpenjače pa je pri tem zelo pomemben. Brez nje bi bili namreč hoteli poleti in pozimi prazni, po nekaterih ocenah pa bi lahko brez dela zaradi tega ostalo okoli tisoč ljudi, turistično gospodarstvo pa bi zabeležilo vsaj deset milijonov evrov izgube.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sonja Matjaši? Doško
17. 11. 2010 14.43
pa kaj bi rad toti auer.Stojan če Kangler nebi kandidiral nebi ti bil izvoljen.Misliš da lahko na teznu ,če deliš golaž lahko podkupiš ljudi.Prosim te lepo.To kar delaš je že pod nivojem tvojega obnašanja.Kangler ti si car!
Tonček Balonček
05. 02. 2010 19.34
Kangler je car!
elan5
05. 02. 2010 18.13
Spet Auer nekaj tečnari za brezveze. Samo,da je vse proti. Joj joj. Kangler le tak dalje.
Tonček Balonček
05. 02. 2010 14.44
Tu pa pri poslu verjetno ni sodeloval gospod J. ampak gospod K.! Cekuta lahko nariše tudi gondolo in zajlo!