Slovenija

Pogosto se pritožujemo

Ljubljana, 27. 10. 2005 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz poročila o delu evropskega ombudsmana je razvidno, da se Slovenci zelo veliko pritožujemo.

Evropski ombudsman je v Evropskem parlamentu predstavil svoje delo
Evropski ombudsman je v Evropskem parlamentu predstavil svoje delo FOTO: Reuters

Slovenci smo takoj za Belgijci po številu pritožb glede na število prebivalcev na drugem mestu med petindvajseterico. Na evropskega varuha človekovih pravic Nikiforosa Diamandurosa smo lani naslovili 38 pritožb, kar je enkrat več, kot je bilo pričakovano. Največ slovenskih pisem se je nanašalo na sodne zaostanke, policijsko nasilje in slab življenjski standard. Ljudje so tudi nezadovoljni nad različnimi izdelki. Glede na pritožbe smo nestrpni tudi do muslimanov in Romov. Vendar pa niti ena pritožba ni sodila v delovno področje evropskega ombudsmana.

Slovenci se nismo izkazali v poznavanju dela evropskih organov, saj so bile prav vse naše pritožbe poslane na napačen naslov.

Podobne težave imajo tudi v ostalih državah, saj je le četrtina od skoraj 3700 pritožb, tudi dejansko prispela na pravi naslov. Varuh namreč bdi le nad slabim delovanjem evropskih institucij. Poslanci zato od njega zahtevajo, da sestavi natančen seznam kršitev, ki sodijo pod njegovo okrilje. Sicer pa je evropski ombudsman skupaj prejel kar 53 odstotkov več pritožb kot leto poprej. Povečanje je pripisal predvsem možnosti pošiljanja pritožb po elektornski pošti in širitvi EU na deset novih članic.

Hanžek: Nerazumni zaostanki v sodstvu

Na podobne težave, vsaj kar se tiče dolgotrajnih sodnih zaostankov, je opozoril tudi slovenski ombudsman v svojem letnem poročilu o delu v letu 2004, ki ga je predstavil poslankam in poslancem v uvodu rednega zasedanja. Matjaž Hanžek je med drugim opozoril zlasti na dolgotrajne sodne postopke, ki so sicer stalnica varuhovih opozoril predstavnikom zakonodajne in izvršilne oblasti. Prepoznih odločitev ne potrebuje nihče, je dejal varuh, saj prav iz tega izhaja množica eksistenčnih stisk prebivalcev.

Varuh človekovih pravic posebej opozarja na nedopustnost dolgotrajnih postopkov v primerih, ko se odloča o usodi otrok
Varuh človekovih pravic posebej opozarja na nedopustnost dolgotrajnih postopkov v primerih, ko se odloča o usodi otrok FOTO: POP TV

Število zahtev po posredovanju varuha na področju državljanstva in denacionalizacije se zmanjšuje, je povedal Hanžek. Izboljšal se je tudi odnos do ustavnega sodišča, saj je ostalo le še pet v celoti neizvršenih odločb ustavnega sodišča. Na področju pravosodja, kjer se že vrsto let in tudi v letu 2004 ponavljajo kršitve pravice do sojenja v razumnem roku, ni bilo zaznati izboljšanja, je opozoril varuh. Pri tem je še posebej opozoril na nedopustno dolgotrajnost postopkov v primerih, ko se odloča o usodi otrok, zaostanke na področju upravnih sporov na prvi in drugi stopnji in na neprijazen odnos do uporabnikov upravnih storitev. Zaostrene so tudi težave prebivalcev na področju socialne varnosti in brezposelnosti, je prepričan Hanžek.

Poslanci pripravili sveženj priporočil

V okviru današnje skoraj peturne razprave so bili zlasti poslanci iz vrst SDS in NSi precej kritični do varuhovega dela, saj mu zamerijo "pretirano" ukvarjanje z urejanjem položaja izbrisanih in Romov, pa tudi njegova opozorila v zvezi z nestrpnim političnim ravnanjem naj bi bila pristranska.

Državni zbor je po obravnavi poročila sprejel 31 priporočil vladi za izboljšanje pravne in socialne varnosti prebivalcev Slovenije. Poslanke in poslanci bodo vladi med drugim predlagali, naj čim prej pripravi predlog ustavnega zakona za ureditev položaja izbrisanih. V priporočilih državni zbor vladi predlaga, naj prouči možnosti zakonske ureditve posebnih pravic romske skupnosti. Državni zbor vlado poziva, naj čim prej pripravi ustrezno zakonsko ureditev, ki bo celovito uredila področje varstva pravic duševnih bolnikov, tožilstvo in policijo pozivajo k doslednemu spoštovanju zakonov in varstvu človekovih pravic, zlasti v predkazenskem postopku. Na področju pravosodja vlado in sodišča pozivajo, naj v okviru svojih pristojnosti sprejmejo dodatne ukrepe za zagotovitev pravice do sojenja v razumnem roku.