Slovenija

Pogorevc pred komisijo

Ljubljana, 15. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Parlamentarna komisija, ki se ukvarja z ugotavljanjem ozadja napada na novinarja Mira Petka in morebitne politične odgovornosti nosilcev političnih funkcij, je zaslišala generalnega direktorja policije Marka Pogorevca. Ta je članom komisije zatrdil, da je policija blizu cilja, vendar pa mora imeti za vse obtožbe trdne dokaze.

Marko Pogorevc
Marko Pogorevc FOTO: POP TV

Potem ko je notranji minister Rado Bohinc policiji izdal usmeritve in obvezna navodila o sodelovanju predstavnikov policije pri delu Petkove komisije, se je sodelovanje med njima izboljšalo, sta se na današnji seji parlamentarne komisije za primer Petek strinjala predsednik komisije Mirko Zamernik (SDS) in generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki je pred komisijo pričal na lastno željo, saj je preiskovalcem želel predstaviti delo policije.

Glede preiskave primera je članom komisije zatrdil, da se policija "bliža svetlemu cilju, lahko smo optimisti, vendar moramo imeti za vse obtožbe trdne dokaze". Po uvodnih vprašanjih Pogorevcu je zaradi zaupnosti nekaterih podatkov Zamernik sejo zaprl za javnost, kasneje pa je na novinarsko vprašanje med drugim potrdil, da naj bi po do sedaj znanih podatkih naročniki napada na Mira Petka prihajali iz vrst slovenjgraškega oz. koroškega gospodarstva.

Po Zamernikovih besedah se preiskava ozadja napada na novinarja Večera Mira Petka "oži", vse pa kaže na to, da naj bi naročniki napada prihajali iz vrst omenjenih gospodarstvenikov. Eden glavnih vzrokov za napad na Petka naj bi bilo njegovo pisanje, saj je, kot je znano, precej pozornosti namenjal finančnim nepravilnostim na Koroškem. Na novinarsko vprašanje je predsednik komisije tudi potrdil, da koroški podjetnik Janko Zakeršnik, ki so ga mediji pogosto omenjali v zvezi s primerom Petek, za zdaj ni izključen iz kroga osumljencev naročnikov napada.

"Po prestavitvi primera Petek s slovenjgraškega na mariborsko tožilstvo se preiskava odvija še intenzivneje," je novinarjem potrdil Zamernik in dodal, da je to povezano tudi s prekvalifikacijo napada iz "hude telesne poškodbe v poskus umora". Do prekvalifikacije je namreč prišlo ravno po prestavitvi primera v Maribor.

Zamernik je spregovoril tudi o "poligrafskem" testiranju domnevnega vodje koroškega kriminalnega podzemlja Vlada Kuna, vsaj tako omenjenega označujejo v nekaterih medijih, ki je v zvezi s primerom Petek sam izrazil željo po tovrstnem testiranju, da bi se tako opral vsakršnega suma glede povezanosti z napadom. Predsednik komisije je poročilo o testiranju Kuna dobil danes, vendar je rezultat pokazal, da ga "ne morejo izključiti kot nevpletenega v dejanje". Takšen rezultat naj bi bil posledica tega, da je Kun kot pogoj za testiranje zahteval, naj ga sprašujejo samo o primeru Petek, vendar pa Zamernik dvomi, da je omenjeni povezan s primerom.

V začetku seje, torej v odprtem delu, je Pogorevc sicer zatrdil, da so bile usmeritve in obvezna navodila o sodelovanju predstavnikov policije pri delu Petkove komisije, ki jih je policiji izdal minister Bohinc, zelo koristna. Predvsem glede dejstva, da so s komisijo sodelovali v skladu z dosedanjo prakso, vedno pa so se ob tem pojavljala vprašanja o tem, katere informacije parlamentarnim preiskovalcem lahko posredujejo in katerih ne. Tako pa je bilo sodelovanje med policijo in komisijo, tudi zaradi omenjenih navodil, v zadnjem mesecu in pol izjemno dobro, je ocenil Pogorevc. Med drugim je povedal, da je Bohincu že poslal poročilo o realizaciji vseh usmeritev in popolni odpravi ovir za sodelovanje s komisijo, ob čemer je zatrdil, da so bile usmeritve uresničene in jih policija tudi izvaja.

Kot rečeno, se policija po njegovem zagotovilu glede razrešitve primera "bliža svetlemu cilju", ob čemer je poudaril, da se morajo pred zaključkom preiskave dokopati do trdnih dokazov, saj "bi bili brez tega neodgovorni". Na novinarsko vprašanje je povedal, da ne more časovno opredeliti, kdaj bodo vložene kazenske ovadbe, ker "naše delo ni tekoči trak, vsekakor pa bodo vložene, ko bo dovolj dokazov, da bodo zadeve vzdržale tudi na sodišču". Ob tem je zanikal očitke, da pri policiji ni prave volje, da se zadeva razreši, saj "so kriminalisti in policisti naredili veliko in zato jim tudi zaupam". Pogorevc je še omenil, da so k razreševanju primera pripomogli tako parlamentarna preiskovalna komisija za primer Petek s svojim delom kot tudi novinarji.

Na novinarsko vprašanje pa je ponovno zatrdil, da po izteku mandata na funkciji generalnega direktorja policije ne namerava še enkrat kandidirati za to mesto.

Pogorevca zaslišali že pred dobrim letom

Člani Petkove komisije so prvega moža slovenske policije za zaprtimi vrati zaslišali že pred dobrim letom, ko je bil Pogorevc po seji precej redkobeseden. Med drugim je ponovil, da policija osumljencem za napad na Petka "še vedno diha za ovratnik", izrazil pa je tudi prepričanje, da Policijska uprava Slovenj Gradec zadovoljivo opravlja svoje delo, zato zaupa kriminalistom, ki delajo na primeru. Poleg tega je Pogorevc takrat zavrnil očitke na račun dejstva, da je minilo že leto dni od napada na Petka, policija pa še vedno ni odkrila storilcev.

Pogorevcu mandat generalnega direktorja policije poteče junija. Namige, da bi z direktorskega stolčka zaradi afere Petek lahko odletel predčasno pa je za 24 ur radijske novice komentiral: "Tisti, ki me želi razrešiti bo izkoristil vsako stvar, da bo našel elemente,da bi me razrešil."