Slovenija

'Vlada mora zdravnikom vrniti, kar je vzela'

Ljubljana, 31. 08. 2010 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodstvo Fidesa je pridobilo mandat za nadaljevanje pogovorov z ministrom. A že v naslednjih dneh bodo sprožili postopke proti direktorjem in razpisovalcem dežurstev, ki bodo zdravnike silili v dodatno delo.

Vlada in Fides - 3
Vlada in Fides - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Predsedstvo sindikata Fides je na seji glavnega odbora danes pridobilo mandat za nadaljevanje pogovorov z ministrom za zdravje. Tako bo njihova delovna skupina, ki se bo z vladno predvidoma sestala še ta teden, ponudila rešitev, ki bo rešljiva že kratkoročno.

Člani glavnega odbora so bili jasni pri zahtevi ''da mora vlada zdravnikom vrniti, kar je vzela''. Nato se bodo zdravniki odločali o morebitnem ponovnem soglasju za dodatno nadurno delo, so po seji glavnega odbora sporočili iz Fidesa.

''Vlada RS, ki je enostransko sprejela ZSPJS, poteptala socialni dialog in razvrednotila delo zdravnikov v najtežjih pogojih dela, v vseh teh mesecih ni ponudila prav nobene rešitve. Ob tem je zavrnila možnost umika zakona, ki jo je predlaga FIDES, nato pa tudi predlog sindikata za odpiranje kolektivne pogodbe. Ocenjujemo, da vlada doslej ni izkazala prav nobene pripravljenosti za reševanje problematike. Nedvomno bo morala prevzeti tudi odgovornost za destabilizacijo zdravstvenega sistema,'' so v sporočilu za javnost sporočili v Fidesu.

Poleg tega so na današnji seji pridobili poročila kolegov zdravnikov, ki po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina kažejo na to, da pri organizaciji dela v zdravstvenih ustanovah prihaja do velikih kršitev zakona in prekoračitev 40-urnega delovnega časa.

Sindikat bo v naslednjih dneh sprožil ustrezne postopke zoper tiste direktorje in razpisovalce dežurstev, ki bodo zdravnike potiskali v dodatno nadurno delo, neupoštevaje zakonske predpise in izraženo voljo zdravnikov glede opravljanja dodatnega nadurnega dela. V zdravstvenih zavodih, ki kršijo zakon in delujejo v nasprotju z voljo zdravnikov, bo sindikat zdravnike podprl pri opozorilnih prekinitvah dela, so še sporočili.

Na vprašanje, ali bodo za to uporabili tožbe, Kuštrin pravi, da se rešitve, ki se izkažejo za učinkovite v letu ali dveh, njim zdijo neučinkovite. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana pa so danes že prišle pobude, da bodo od vodstva zahtevali spoštovanje preklicev soglasij, sicer se lahko v nasprotnem primeru konča tudi z daljšo prekinitvijo dela, je v izjavi za javnost dejal Kuštrin.

Tako večina zdravnikov od srede naprej ne namerava več delati preko polnega delovnega časa. Možnost, da bi zdravniki umaknili preklice soglasij za delo preko polnega delovnega časa, po besedah Kuštrina sicer obstaja. "Vendar če bo vlada postopala na tak način, kot je postopala doslej, in ni naredila niti koraka v smeri rešitve, potem je ta možnost zelo majhna ali pa je ni," je še dejal predsednik zdravniškega sindikata.

Marušič in zdravniki vsak na svojem bregu

Pred tem so se zdravstveni minister Dorijan Marušič in predstavniki zdravniškega sindikata Fides dogovorili, da vsaka stran imenuje svojo delovno skupino, ki bo oblikovala svoje rešitve za položaj v zdravstvu. Na podlagi teh predlogov bodo potem poskušali oblikovati zakonske spremembe oziroma spremembe v kolektivni pogodbi.

Marušič upa, da bodo z zdravniki našli skupni jezik.
Marušič upa, da bodo z zdravniki našli skupni jezik. FOTO: Blaž Garbajs

Marušič je na sestanku predstavil osnovne usmeritve nujnih sprememb v zdravstvenem sistemu v smislu večanja avtonomnosti javnih zdravstvenih zavodov s polnomočnim srednjim menedžmentom in uvedbo variabilnega dela plače oziroma nagrajevanja najbolj izpostavljenih skupin v zdravstvenem sistemu glede na produktivnost in kakovost.

Kuštrin pa je poudaril, da vlada tudi tokrat ni predlagala nič glede reševanja problema dežurstev in umika zdravniških soglasij za delo prek polnega delovnega časa.

Ob tem je Marušič spet pozval, naj v štirih mesecih, dokler novela zakona o sistemu plač v javnem sektorju ne pride v veljavo, poskušajo doseči napredke v reorganizaciji dežurne službe oziroma v reorganizaciji zdravstvenega sistema. Poleg tega so mu direktorji javnih zdravstvenih zavodov v ponedeljek zagotovili, da 24-urno zdravstveno varstvo po 1. septembru ne bo okrnjeno.

Sicer pa je minister prepričan, da se "lahko iz vsakega kriznega trenutka pride na višji nivo". Tako je tudi zaplet s preklici zdravniških soglasij za delo prek polnega delovnega časa prinesel tudi nekaj rezultatov, meni minister. Ob tem navaja, da je kar nekaj zavodov organiziralo delo v turnusu, kar je bilo še do nedavno utopija. Tako si minister želi nadaljevati na tej poti, v smeri reorganizacije dežurne službe.

Prepričan je, da je s pravim pristopom mogoče zmanjšati 256 dežurnih mest na način, da se ne bo nič poznalo na oskrbi državljanov. Ta se bo po njegovih besedah celo izboljšala, saj bo na ta račun več razpoložljivih zdravnikov za redno delo.

Kuštrin je dejal, da bodo memorandum, ki so ga že posredovali vladi, razširili in konkretizirali. Sicer pa predsednik sindikata pravi, da je izstop zdravnikov in celotnega zdravstva iz sistema javnih uslužbencev ter posodobitev plačnega sistema ena bistvenih rešitev. Z uvedbo variabilnega dela plače Kuštrin sicer nima nobenih problemov, vendar pa to pomeni popolnoma nov plačni sistem, je dejal.

 

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eschenhof
01. 09. 2010 08.57
Sicer pa zdravniško pehanje za denarjem (kljub vsemu večinoma le niso slabo plačani glede na trenutno situacijo v kateri je družba sedaj in se ne oni ne njihove družine ne nahajajo na robu preživetja) v ničemer ne sovpada z njihovo zdravniško zaobljubo še manj pa etiko, na katero se tako radi izgovarjajo. Mislim, da (to ne velja za vse, temveč predvsem za zdravniške zdraharje, saj eminentnih zdravnikov, ki v medicini nekaj pomenijo v večini med njimi ni zapaziti) je zdravnikom organiziranim v FIDES bolj do zaslužkarstva kot pa za bolnike, saj se oglašajo le takrat ko je kaj za izterjati od družbe, ko pa se govori o zdravniških napakah pa jih ni nikjer. Predsednik Fides g. Kuštrin kot svetal zgled zobozdravniške stroke tudi nič ne pove o izogibanju plačevanja davščin od zobozdravniških in drugih medicinskih uslug svojih kolegov od katerega se tudi polni zdravstvena blagajna in tudi zato ni denarja za zdravstvo. Najprej naj gospodje sami počistijo pri sebi, nato pa naj protestirajo. Sicer pa revolt družbe nad zdravniki ni zaradi eminentnih in dobrih zdravnikov, ki jih bolniki spoštujemo in jim nebi oporekali nobenega plačila (teh namreč ni videti in slišati med protestniki), temveč zaradi dejanj in izjav zdravnikov v podobi g. Kuštrina, g. Kalanove in njima podobnih, ki zdravstvu le niso v ponos. In še nekaj, nihče jim ni odvzel več dostojanstva kot si ga s svojimi dejanji in izjavami nekateri od njih jemljejo sami.
Nitroo
01. 09. 2010 07.32
Vlada in mediji ste dolgo časa zavajali, lagali in srali zdravnikom na glavo. Pa ne da so vsi popolni in oh in sploh. Samo večina jih je čisto povprečnih ljudi, ki za svoj kruhek hodijo v službo. In sedaj ste jih z sistematičnim drkanjem pripravili do tega da zavračajo svoj poklic, mnogi pat udi odhajajo. in kdo bo najebal. Seveda mi, mali državljani, ki ne moremo z vladnim letalom odleteti na pregled v Švico. Proklete hijene novinarske ste to pospeševale in napihovale zaradi večjega ratinga. ŽELI VAM KAKŠNO HUDO BOLEZEN; PO MOŽNOSTI DOLGO IN ZELO BOLOČE. Da boste lahko razmislili malo o etičnosti svojih pisarij....
m0dridirkac
01. 09. 2010 02.13
>>zero22 >>Kaj pa tisti zdravniki ki ste pacientom vzeli življenje Zdravnik nikoli ne vzame življenja (OK, razen Kevorkiana, ampak tudi tisto je mejni primer) Zdravnik kvečjemu ne podaljša življenja. Tu je bistvena razlika z npr. voznikom ali kaj podobnega. Voznik vozi po cesti, povozi pešca, mu skrajša življenje. Če nebi bilo voznka bi pešec živel še dolgo in srečno življenje. Bolnik (recimo Nekrep) ki boleha z do tedaj nediagnosticirano boleznijo pride do zdravnika ki nekaj (ne)naredi in umre. Nekrep bi umrl tudi če nebi šel do zdravnika.
norisvet
01. 09. 2010 00.05
Zero! Ali ti poznaš kakšnega zdravnika, ki je komu"vzel življenje"? Res bi želel, da si konkreten. Praviš, da nam ni nikoli zadosti. Kašna naj bi, po tvoje, bila urna postavka kirurga, da bi nas pustili v miru?? Ali se ti ne zdi v redu to kar bomo delali od zdaj naprej, ko bomo kljub umaknitvi soglasji za delo ČEZ ZAKONSKO DOLOČENO MEJO delali še vedno 2x več kot šolniki (20 ur na teden za pouk in 20 ur za pripravo- lahko tudi doma), imeli pa bomo praktično enake plače?
norisvet
31. 08. 2010 23.56
TRG DELA: Zdravnik, neto ura v javnem zavodu 8 evrov. 1x tedensko si privoščimo snažilko- prosti trg dela, 8 evrov na uro, na roke.
norisvet
31. 08. 2010 23.53
Motika, trg dela? Jaz sem takoj za. Tako misli tudi večina mojih kolegov. V kolikor bi uporabljali tisto kar imate med ušesi, bi doumeli, da temu nasprotuje vlada in ne zdravniki.
Andrej Lesjak 1
31. 08. 2010 21.52
Samo 40 nadur? Sliši se dobro! Še kako žal bo vladi, ko bodo nekateri zdravniki ugotovili, da je bolje živeti kot pa neprestano delati...
motika
31. 08. 2010 20.46
Če ste biseri dohtarski tolk vredni se pa prodajajte na trgu dela, pa da vidim kolk boste zaslužl, ko bo sistem "kolkr nardiš tolk si plačan", ne pa kot zdej ko več ko spiš, več dobiš.
periot
31. 08. 2010 20.00
Kaj pa tisti zdravniki ki ste pacientom vzeli življenje pa zato niste nikoli odgovarjali kaj pravite nato ,nevem zakaj imate vedno premalo kaj se vam zdi prav da se v Sloveniji špara samo pri delavskih plačah ,čas bi že bil da se začne tudi pri vrhu!!!!!!!
justinijan
31. 08. 2010 19.47
da bi vi zdravniki vedeli da so tudi drugim vzeli.še mnogo več kot Vam.dostojanstvo namreč..............
schutzstaffel
31. 08. 2010 17.23
norisvet 31.08.2010, 15:05 Saj jih bodo morali, če jih bodo dobili. Kdo bo pa delal zastonj?
Buena Vita
31. 08. 2010 17.08
VLADA NAJ VZAME ZIDARJU,ŠROTU,BAVČARJU,TOVŠAKOVI JANKOVIČI IN SVOJIM ELITNIM PRIJATELJEM KAR JE ŠENKALA IN PROČ ZMETALA ,,,TO VSE NAJ DA TISTIM KI SO ZA TZO DELALI IN Z DELOM TA DOHODEK USTVARILI, IN NE BO NEMIROV,NE STAVK,,BODO ZADOVOLJNI LJUDJE SEDAJ,TAKOJ NE ČEZ 50 LET
pidy
31. 08. 2010 16.44
viva555, malo si poglej na lestvici poklicev javnih uslužbencev, v katerih razredih so zdravniki in kakšne so bruto plače. in primerjaj samo bruto plače, ne pa končni znesek, ki pri tistih, ki jih opevaš, ni tako visok zaradi dr. dela! dopusta pa ima zdravnik v povprečju manj kot 40 dni. 65 ipd imajo tisti, ki se zaradi dela obsevajo. in poglej si, koliko imajo inženirji radiologije, ki se tudi obsevajo. boš tudi čez njih klevetala? o uvozu so pa itak že predhodniki napisali, da je to iluzija...
Tonček Balonček
31. 08. 2010 15.41
Poslušajte, medicina ni tovarna ali komerciala. Pa kako bodo merili učinkovitost splošnih zdravnikov? Po dolžini bolniških, mnenju npacientov, predpostavljenih? Kdo bo to počel? A bodo zdaj v biolnišnicah hiteli z operacijami in opravljali nepotrebne, kot na ameriških privat klinikah? Kdo bo plačal, če bodo kar naenkrat vsi učinkoviti in bodo pospešeno presajali, sestavljali, rezali, manjšali, pregledovali? Zavarovalnica gotovo ne! In kvalitea? Veliko napak se opazi šele čez leta! Kako bodo ocenjevali delo psihiatrov? Kje bodo porodničarji dobili dodatne nosečnice? To je totalna demagogija!!!
Tonček Balonček
31. 08. 2010 15.38
Uvoz zdravnikov z Vzhoda je popolna iluzija! A kdo misli, da bodo delali za 10 EUR na uro? Toliko oz. še več v ZDA dobijo caddyji in sprehajalci psov. In noben anestezist ali porodničar tam nima manj kot 20 kratnika plače delavca. Največ seveda zaslužijo notarji, vsi farmacevsti in drugi medikoinformatorji v farmacevtskih zastopstvih ter drugih oskrbovalcih zdravstva s materialom ter opremo itd. Naj primerjajo plače pri nas in drugje ter nabavne cene pri nas in drugje, pa bodo videli, zakaj je naše zdravstvo v težavah in kam iz7ginjajo stotine miljonov EUR. Gotovo da ne v zdravniške plače. Revidirajo naj razne pogodbe z raznimi eksperti, svetovalci, konzultanti in podobno!
m0dridirkac
31. 08. 2010 15.17
>>norisvet >>Dajmo uvozit zdravnike na primer z vzhoda, bomo videli reakcijo naših... No, pa poskusimo In čakamo...... Hopla, tamle gre en Rus. Ne, ne, samo mimo je šel, na poti v Pariz. In čakamo.... Glej, glej, tamle gre en Romun. Ne, tudi ta gre samo mimo, v Rim. In čakamo.... Glej, glej, en Srb je prišel. Ustavil se je v Ljubljani. Zaprosil za nostrifikacijo. V KC mu rade volje pomagajo, plačajo stroške, Srb oddela tisti dve leti, kolikor mora po pogodbi, potem pa nadaljuje naprej v Evropo, z urejenimi papirji za delo (ki smo mu jih mi plačali). Takšno je dejansko stanje s tujimi zdravniki. Tisti Čehi in podobni, o katerih so govorili na TVju, ki delajo v Mariboru, so pri nas ostali zaradi drugih razlogov (ljubezen in družina,...)
norisvet
31. 08. 2010 15.05
Dajmo uvozit zdravnike na primer z vzhoda, bomo videli reakcijo naših....;)) se strinjam!
Vilma Ninin
31. 08. 2010 14.53
No, menda gre problem pri plačah v nos zdravnikom. Pa poglejte, kdo je najbolje plačan v Sloveniji? Zdravniki. Kdo ima največ tudi do 65 dni dopusta? Zdravniki! Kdo izmed ostalih delavnih državljanov ima toliko dopusta? So potem čudne čakalne dobe za operacijo? Ne da bi metala zdravnike vse v en koš ampak na prste lahko prešteješ tiste, ki so zdravniki po kodeksu.. Dajmo uvozit zdravnike na primer z vzhoda, bomo videli reakcijo naših....;))
m0dridirkac
31. 08. 2010 13.29
@norisvet Pa ni ti to prodaja od vrat do vrat, da dobiš procent od vsakega nategnjenega. Koliko operacij bo opravljenih ni odvisno od sposobnosti zdravnika, ampak od nerodnosti pacientov, pijanosti voznikov,... Pa potem prideš še do tega: "Danes je na sporedu pet odstranitev slepiča, pa ena vstavitev srčne zaklopke. Hmmm, raje naredim pet enostavnih operacij, bo več provizije, pa manj tveganja"
norisvet
31. 08. 2010 12.27
modridirkač! Ne odkrivamo Amerike. takšni sistemi so uveljavljeni. Ti imaš neko fiksno plačo, variabilni del pa je odvisen od tvoje učinkovitosti. Npr 1000 Eurov na mesec 10% od operacije 50% od pregleda...