Slovenija

Pogajanja prestavljena

Ljubljana, 23. 02. 2006 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki trgovcev in zaposlenih v trgovini so sestanek o odpiralnem času ob nedeljah končali brez uspeha.

Do nadaljnjega bodo trgovine odprte ob nedeljah
Do nadaljnjega bodo trgovine odprte ob nedeljah FOTO: POP TV

Predstavniki trgovcev in zaposlenih v trgovini so sestanek na ministrstvu za gospodarstvo, na katerem naj bi se dogovorili o odpiralnem času prodajaln ob nedeljah, končali brez uspeha. Sindikati bi se o odpiralnem času prodajaln pogajali šele po preklicu odpovedi kolektivne pogodbe, delodajalci naj bi se o tem odločili do četrtka. "Zaradi te odpovedi je rešitev najbolj perečega problema težja," meni tudi minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Kot je dejal minister Vizjak, so tako delodajalci kot delojemalci vztrajali pri svojih stališčih. Glede torkove odpovedi kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine s strani delodajalcev pa je povedal, da bi lahko po njegovem mnenju delodajalska stran ravnala bolj taktično, modro.

Po mnenju Vizjaka je odpoved kolektivne pogodbe otežila rešitev odpiralnega časa
Po mnenju Vizjaka je odpoved kolektivne pogodbe otežila rešitev odpiralnega časa FOTO: POP TV

Sindikati se tudi o posebnem delu pogodbe, ki bi urejal odpiralni čas prodajaln ob nedeljah, ne želijo pogajali, dokler delodajalska stran ne prekliče odpovedi kolektiven pogodbe. Delodajalska stran odpovedi pogodbe ne želi preklicati, so se pa pripravljeni pogajati o obratovalnem času prodajaln ob nedeljah, je današnja pogajanja povzel minister Vizjak.

Predstavniki trgovcev in zaposlenih v trgovini se bodo sicer znova srečali prihodnji četrtek. Do takrat naj bi se obe strani dogovorili, kakšno je njuno stališče glede odpovedi pogodbe.

Predsednik Združenja za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije Peter Zavrl je glede vztrajanja delodajalske strani pri odpovedi kolektivne pogodbe povedal, da se bodo o tem natančno še dogovorili. "Odpoved je dana in velja, podrobnosti pa bomo dogovorili danes teden," je dejal Zavrl.

Danes dorekli le o nadaljevanju pogajanj

Tudi v sindikatu trgovine Slovenije pri konfederaciji sindikatov KS 90, ki je prav tako podpisnik kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine, menijo, da bi delodajalci morali preklicati odpoved kolektivne pogodbe, saj za to nimajo pravega razloga.

Sekretar Sindikata delavcev trgovine Ladislav Kaluža je povedal, da so se trgovci in sindikati danes dogovorili le o nadaljevanju pogajanj prihodnji teden. V tem času naj bi opredelili odnos vseh podpisnikov kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine do odpovedi pogodbe. "Mnenja smo, da je to le bolj namera, odpoved pa lahko sledi šele čez tri mesece," je dejal Kaluža. "Na tem področju vidimo možnost soglasja," je dodal.

"Če naslednji četrtek nekatere zadeve razčistimo, bomo pogajanja nadaljevali, zagotovo pa nimamo mandata, da bi v času odpovedi pogodbe odločali o tem, kako bodo pogajanja potekala naprej," je dejal Kaluža. Med trgovci in sindikati je tako po besedah Kaluže treba razčistiti "zadeve, vezane na odpoved kolektivne pogodbe in nove temelje, ki jih odpoved prinaša".

Ključno vprašanje je potrebno nemudoma rešiti

Minister Vizjak je prepričan, da dogovora o ključnem vprašanju - odpiralnem času prodajaln ob nedeljah - pogajalski strani ne bi smeli "potiskati v prihodnost". Tega vprašanja po Vizjakovem mnenju ne gre reševati v povezavi s kopico drugih odprtih vprašanj kolektivne pogodbe.

Vizjak je prepričan da je trenutni položaj slab za obe strani. "Logično in smiselno bi bilo, da bi to vprašanje, ki ima res slabe rešitve, rešili čim prej in posebej od ostalih odprtih vprašanj kolektivne pogodbe, za katero obe strani ocenjujeta, da je zastarela," je dejal. Kljub današnjim neuspelim pogajanjem ministrstvo za gospodarstvo ne bo odnehalo, je zagotovil Vizjak. "Še se bomo trudili in upam, da bomo uspeli premakniti situacijo naprej," je dejal.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.