Slovenija

Pogajanja pod vtisom protesta?

Ljubljana, 11. 09. 2006 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delodajalci menijo, da so pogajanja o zakonu o delovnih razmerjih potekala pod vtisom sindikalnega protesta.

Protesta se je udeležil tudi Dušan Semolič
Protesta se je udeležil tudi Dušan Semolič FOTO: POP TV
Na Gospodarski zbornici Slovenije ocenjujejo, da so predlogi ministrstva, ki so jih obravnavali danes, primerni in gredo v smeri večje prožnosti trga dela in zaposlovanja. "Zadovoljni smo z današnjo uveljavitvijo proporcionalnosti prejemkov glede skrajšanega delovnega časa (regres), saj to pomeni, da vsota skrajšanih delovnih časov ne bo dražja od polnega delovnega časa, kot je bilo to doslej," so sporočili iz zbornice. Skrajšani delovni čas bo, kot ocenjujejo na zbornici, s takšno ureditvijo postal zanimivejši za delodajalce.

Socialni partnerji so po poletnem premoru znova sedli za pogajalsko mizo in se lotili spreminjanja zakona o delovnih razmerjih. Nekaj napredka so dosegli pri spreminjanju določil v zvezi s sklepanjem pogodb o zaposlitvi, ključna določila zakona, kjer je med delodajalci in delojemalci tudi največ razlik, pa ostajajo nedorečena. Znova naj bi se sestali v petek.

Pogodbe o zaposlitvi bi po novem bilo mogoče sklepati za delovno mesto, poleg tega pa tudi za posamezno vrsto del, in sicer tako, da bi se opredelilo delovno mesto, v okviru katerega se opravljajo vrste del, je po pogajanjih pojasnil predsednik Pergama Dušan Rebolj. "Rešitev je bližja sindikalnemu predlogu kot delodajalskem, vendar določilo ostaja odprto," je dejal.

Predlagana rešitev bi po ocenah ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča prispevala k prožnosti sklepanja delovnega razmerja, omogočila lažje premeščanje zaposlenih in zmanjšala število pogodb.

Minister optimističen, delodajalci malo manj

Delodajalci menijo, da pogajanja potekajo pod vtisom sindikalnega protesta.
Delodajalci menijo, da pogajanja potekajo pod vtisom sindikalnega protesta. FOTO: POP TV

Pogajanja po ministrovem mnenju sicer tečejo po pričakovanjih in nanje gleda z optimizmom. Manj optimistični pa so delodajalci. Kot je dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Samo Hribar Milič, so pogajanja potekala pod vtisom petkovih sindikalnih demonstracij.

Optimizem na vladni strani za delodajalce ni sprejemljiv, pravi Hribar Milič. "Ocenjujemo, da vlada v tem trenutku preveč popušča sindikatom, ne samo pri zakonu o delovnih razmerjih, tudi pri davčnih spremembah," je kritično ocenil in dodal, da delodajalci dobivajo bistveno premalo, da bi lahko trdili, da bo jutri slovensko poslovno okolje bolj konkurenčno.

Predlog zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, tako po ocenah Hribar Miliča ne zajema ključnih vsebinskih opredelitev, ki bi lahko okrepile konkurenčnost slovenskega gospodarstva. "Prizadevali si bomo, da bomo v prihodnje tudi z javnimi tribunami in preko poslanskih skupin uveljavili duh reform, ki jih je sprejela vlada," je zatrdil.

Sindikati ne bodo popustili ''niti za milimeter''

Minister Drobnič je optimističen
Minister Drobnič je optimističen FOTO: POP TV

Sindikati kritiko delodajalcev, da vlada popušča sindikatom, razumejo kot pritisk na ministra. Kot je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, so razmere za pogajalsko mizo povsem drugačne - minister še vedno deluje v smeri zmanjševanja pravic delavcev.

Na vprašanje, ali so in kje so pripravljeni popuščati, je Rebolj znova zatrdil, da pri ključnih delavskih pravicah niso pripravljeni popuščati niti za milimeter. Gre za dodatek na delovno dobo, povračilo stroškov prevoza na delovno mesto, odmor za malico in še nekatere druge.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaka37
11. 09. 2006 21.45
Ah ja. Ukint sindikate, njihove voditelje poslat delat pa bo. Tako ali tako ni njihov namen doseči tisto kar govorijo, skratka se boriti za delavske pravice, za te se tako ali tako niso. VSe kar želijo je le, narediti vtis nezadovoljstva pred lokalnimi volitvami. Kučan&Co. se očitno bojijo še enega poraza.
pomi@auspuh.com
11. 09. 2006 14.35
SEVEDA, KDAJ PA NAJ BI PROTESTIRALI? TRI DNI PO SPREJETJU POGAJANJIH?