Slovenija

Podražitev ustavna?

Ljubljana, 06. 09. 2007 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti odloka o spremembah o oskrbi s pitno vodo.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Vlada je danes na redni seji na predlog ministrstva za gospodarstvo sprejela zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o oskrbi s pitno vodo v Mestni občini Ljubljana (MOL). Zahtevo bo vlada skupaj s predlogom za začasno zadržanje odloka posredovala ustavnemu sodišču, je na novinarski konferenci po seji povedal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak.

Zaradi spremembe odloka o oskrbi s pitno vodo se je v MOL maloprodajna cena za storitev zbiranja, čiščenja in distribucijo vode za gospodinjstvo avgusta povečala za 16,8 odstotka.

Vlada vlaga zahtevo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 22. člena odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o oskrbi s pitno vodo v MOL, ker je navedeni odlok v nasprotju s 3. odstavkom 10. člena zakona o kontroli cen in posredno tudi v nasprotju z 2. in 153. členom ustave. Vlada zato ustavnemu sodišču predlaga, da določbo 22. člena odloka odpravi, in da do končne odločitve ustavnega sodišča zadrži izvrševanje določbe 22. člena odloka.

Zoran Janković: Cena vode se ni povišala

Ljubljanski župan Zoran Janković je zatrdil, da se cena vode v Ljubljani za odjemalce ni povišala. Po njegovem mnenju 'vlada le išče grešnega kozla za visoko inflacijo'. Napovedal je, da bodo odločbo tržnega inšpektorata upoštevali in stari tarifni sistem obdržali, se bodo pa nanjo pritožili.


Direktor javnega podjetja VO-KA, Krištof Mlakar, je povedal, da se bodo vrnili na stari način obračunavanja, vendar pa zaradi tega ne pričakujejo vračil odjemalcem. Trditev ministrstva za gospodarstvo, da se je voda v Ljubljani podražila, po njegovem mnenju ne drži. Cena kubičnega metra je bila le preračunana v evre, spremenjen pa je bil tudi način obračunavanja. Po novem se, kot je dejal, voda obračunava na kubični meter.

Mlakar je še povedal, da so z odlokom predhodno seznanili tudi ministrstvo za okolje in prostor, ki nanj ni imelo bistvenih pripomb. Po novem tarifnem sistemu bi VO-KA na letni ravni ob enakih porabi imela 220.000 evrov prihodkov manj.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.