Slovenija

Podražitev elektrike je klofuta ozaveščenim

Ljubjana, 08. 10. 2008 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Greenslo in IOVE Kranj ob podražitvi elektrike pozivajo k vgradnji odštevalnih števcev električne energije za evidentiranje porabe.

V omenjenem okoljskem združenju sicer menijo, da je podražitev 'klofuta' vsem, ki so prvi začeli z izvajanjem dejavnosti, s katerimi zmanjšujejo proizvodnjo toplogrednih emisij. "Trgovci z električno energijo so napovedali dvig cen in sočasno teptajo okoljsko zavest vlagateljev, ki so se odločili za izvajanje aktivnosti, s katerimi zmanjšujejo proizvodnjo toplogrednih emisij, povečujejo rabo obnovljivih virov energije in zmanjšujejo uvoz fosilnih energentov," so poudarili v Greenslo in na Inštitutu za obnovljive vire energije (IOVE) Kranj.

Takšen dvig cene kilovata elektrike je klofuta vsem entuziastom, ki utrjujejo pot k večji energetski samostojnosti celotne države z zmanjšanjem uvoza fosilnih goriv, pravijo na Greenslo in IOVE Kranj.


Kot pojasnjujejo, se je v preteklih petih letih kar nekaj slovenskih graditeljev odločilo vgraditi toplotne črpalke z rabo zemeljske energije ali energije podtalnice za potrebe ogrevanja, hlajenja in pripravo tople sanitarne vode.

"Slovenija je njihovo prizadevnost občasno nagrajevala z različnimi oblikami državne pomoči (subvencije, ekološki krediti), saj vsi lastniki takšnih ogrevalnih sistemov prispevajo k izpolnitvi državne obveze po Kjotskem protokolu," so navedli in dodali, da se je Slovenija v času predsedovanja EU obvezala, da bo zmanjšala proizvodnjo toplogrednih emisij in v naslednjem obdobju za 25 odstotkov povečala rabo obnovljivih virov energije.

Ob tem v združenju opozarjajo, da so elektrodistributerska podjetja v večinski državni lasti, kar kaže na "še večjo nelogičnost podražitve električne energije v primerih obratovanja toplotnih črpalk".

elektrika
elektrika FOTO: Kanal A

Zato vsem imetnikom toplotnih črpalk predlagajo vgradnjo odštevalnih števcev električne energije za evidentiranje tovrstne porabe, elektrodistributerjem pa ustrezno tehnološko spremljavo takšne porabe. Kot menijo, mora biti cena za kilovat električne energije, uporabljene za obratovanje toplotnih črpalk, enaka najnižji ceni posameznega distributerja ne glede na porabljeno količino.

"Pri tem želimo posebej poudariti, da cena za kilovat električne energije, porabljene za delovanje klimatske naprave ali električne naprave za ogrevanje stanovanja in tople sanitarne vode, ne more in ne sme biti enaka ceni kilovata, porabljenega za delovanje toplotne črpalke, saj s toplotno črpalko hkrati z rabo obnovljivega vira energije izvajamo vse funkcije – ogrevanje, toplo sanitarno vodo in tudi hlajenje v poletnem času," poudarjajo.

Po njihovem bi morali elektrodistributerji pri izdelavi mesečnega obračuna porabe električne energije upoštevati, da so do takšne bonifikacije – cene kilovatne ure – upravičeni samo lastniki toplotnih črpalk, ki imajo po deklaraciji proizvajalca izkoristek večji od grelnega števila 3,5. "V EU so do različnih subvencij upravičeni samo lastniki toplotnih črpalk z najmanjšim izkoristkom," poudarjajo.

Spomnimo


Elektro Gorenjska bo konec oktobra začel večjim gospodinjskim odjemalcev električne energije zaračunavati poseben dodatek za visoko porabo, hkrati pa bo začel obračunavati storitve vodenja računa. To bo za porabnike pomenilo zvišanje stroškov, čeprav bo cena elektrike ostala nespremenjena.

Elektro Ljubljana pa bo s 1. novembrom uvedel progresivni način obračunavanja električne energije za gospodinjske odjemalce. Račun za energijo bo povprečno višji za približno devet odstotkov.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

feliks-07
13. 10. 2008 19.58
Preveliko število zaposlenih v državnih službah.Pa tudi v ostalih dejavnostih ki se ne financirajo iz državnega proračuna je veliko preveč pisarniških dejavnosti.SLOVENCEM je najlubše orodje svinčnik in papir formata A4.Vsi bi najraje prodajali ,delili razne nasvete,ki jih nihče ne potrebuje ,samo pravega dela noče nihče delati.Smo pač država uradnikov.Imamo jih toliko ,da bi zlahka pokrili vse potrebe po uradnikih v Evropi.Tudi in predvsem zato se višajo cene elektrike.
kritiki
09. 10. 2008 12.14
naj sedim celo noč poleg avta in gonim na dinamo? Kaj pomeni beseda \" gonim \"??????????? PIŠI SLOVENSKO TONČIĆ
greenslo
09. 10. 2008 11.59
TONČIĆ priklopi tvoj avto na 220 voltov!!!
brez_faksa
09. 10. 2008 10.42
kaj pa če vzgojimo otroke, da se raje preselijo v tujino (Švedska, Niztozemska, Nemčija, ...), krej se bolj ceni velike družine in ne plačujejo tej državi davke, da bodo lahko lepo živeli bogataši z enim otrokom.
sgg
08. 10. 2008 20.34
Se strinjam z podražitvijo....Popolnoma...Ampak samo pod pogojem da bo denar, ki bo nabran šel v sklad za pridobivanje solarne energije ali kakršne koli druge obnovljive energije, ki je zastonj ali pa v sklad kjer se bodo pocenile varčne žarnice!!!!!!!!! itd... Ampak vsi vemo da se bodo s tem denarjem lepo napitale sodniške pa policajske plače...pa državne...hm hm... JBG.Mi mali slovenci smo pač preveč glupi da bi posurfali po internetu ter si omislili kakšno napravo ki ti iz lufta daje štrom. ja ja obstaja to!!! googl pa free energy...nej kr usak malo premisli ko si bo bajto gradil...kolk bo dal za fasado, pa kolk bo dal za varčne naprave. po drugi strani pa si te podražitve predstavljam kot ene vrste pranje denarja...Vsi bomo veseli ko nam bojo zvišali plače...malo bojo zvišali stroške...folk bo na istem...en mali procent od tega pa bo itak šel v žepe naših ala lordov...heh... Po drugi strani pa se bo le na ta način začelo malo več folka zavedat da bo treba malo drugače vzgajat naše otroke...da bojo znali za sabo ugašat luči in podobno...
brez_faksa
08. 10. 2008 18.41
jih čaka ena tožba pred ustavnim sodiščem. Namreč, večja kot je družina, večja je poraba in več kot je otrok, ki se zamažejo, več se pere. Novorojenčki se MORAJO greti. Samski je lahko v hladnejšem stanovanju. Pa kljub temu je poraba elektrike na osebo krepko večja. Pa kuha si ne doma, pa sveti si manj pozimi, ko so šolarji doma, lahko potegne v službi, otroci pa v vrtcu ne smejo biti več kot 9 ur. Pa visijo po gostilnah, ali naj otroke naženem v bar? Družina je varovana z ustavo, torej je rabota Elektro LJ in Gorenjska protiustavna. Upam, da dobi direktor kakšen zaporni nalog, zaradi delovanja proti državi, saj je vzgoja (in vzreja) novih davkoplačevalcev še dodatno denarno otežena, to pa je v bistvu protidržavno in protinarodno delovanje. Recimo, da bi 10 let, od tega 6 pogojno in prepoved vodenja gospodarskih družb in kakšnih 100.000EUR kazni bilo ravno OK.
mc_burek@email.si
08. 10. 2008 15.14
ariena: če imaš denar potem se vsekakor strinjam s tabo, če ga pa nimaš potem pa kr treba it nazaj v srednji vek in uporabljat roke, da se kaj prihrani, ker le tako lahko kaj daš na mizo za pojest
ariena
08. 10. 2008 14.53
Saj ne rečem - elektrika je res draga, a raje bi mesečno plačevala 200 eur za elektriko kot pa prala na roke v mrzli vodi, se umivala z mrzlo vodo, sušila perilo na vrvi na dvorišču ali po stolih v stanovanju, svetila s svečo in nosila premog ali drva v stanovanje, da bi ga ogrela... V primerjavi z nekaterimi drugimi izdatki je cena elektrike zanemarljiva. Trenutno mesečno plačujem precej več za malico in kosilo za svojega šolarja, kot pa za elektriko za celo družino, čeprav nismo pretirano varčni z njo...
jackinthebox
08. 10. 2008 14.39
:) Mene pa bl skrbijo miši v kleti k se ponoč na štrom prklaplajo... BTW: Toyotin hibrid se polni sam med vožnjo, navadna klima pa tud še ni toplotna črpalka :/ No sam da mislijo tud na nas \"črpalkarje\", k tale nov sistem obračunavanja je finančno čist mim v tem primeru...
skledarica
08. 10. 2008 14.38
\"Elektro Ljubljana pa bo s 1. novembrom uvedel progresivni način obračunavanja električne energije za gospodinjske odjemalce.\" In tako bodo spet nastradale več-številne oz. mlade družine, kjer je poraba sanitarne vode višja, pralni stroj pogosteje uporabljen... Pa čeprav je lahko v tem primeru poraba električne energije NA UPORABNIKA manjša (varčnejša) kot tistega, ki stanuje sam...
KrasMan
08. 10. 2008 14.06
Kolkor jaz vem je tudi klima toplotna črpalka!
Tonček Balonček
08. 10. 2008 13.21
In kje naj filam mojo hibridno Toyoto? naj sedim celo noč poleg avta in gonim na dinamo?