Slovenija

Podprli Pavlihovo kandidaturo

Ljubljana, 16. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor državnega zbora za infrastrukturo in okolje je podprl kandidaturo Marka Pavlihe za novega ministra za promet.

Marko Pavliha (Foto: Dare Čekeliš)
Marko Pavliha (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš
Velika večina članov pristojnega parlamentarnega odbora je Pavlihovo predstavitev pogledov in stališč o delovanju prometnega ministrstva ocenila kot ustrezno. Tako je menilo 15 poslank in poslancev iz vrst vladnih koalicijskih strank, trije poslanci opozicije, dva iz SDS in eden iz NSi, so bili proti, dva člana odbora iz vrst SLS pa sta se glasovanja vzdržala.

Kandidat za prometnega ministra, ki ga skupaj s preostalimi štirimi novimi ministrskimi kandidati čaka še potrditev na ponedeljkovem zasedanju državnega zbora, je med prednostne naloge uvrstil nadaljevanje dosedanjega dela ministrstva za promet. Kontinuiteto dela bo, kakor je dejal, "začinil s svojo vizijo", poleg tega si bo prizadeval, da bo vlada bolj uravnoteženo obravnavala vse prometne panoge, skozi prizmo skorajšnjega pristopa Slovenije k EU pa bo okrepil tudi mednarodno sodelovanje.

Pavliha se zaveda, da gre za kratko, nekajmesečno ministrovanje in da v tem obdobju ne bo mogel delati čudežev. Vseeno pa bo strategija prometne politike države, na katero čakamo že več kot tri leta, na vrhu njegovega spiska prednostnih nalog. "Če ne bom uspel premakniti prometne politike z mrtve točke, v tem mandatu nisem naredil nič," je dejal. Glede kadrovske politike po prevzemu vodenja prometnega resorja pa je izjavil, da se bo v najkrajšem možnem času pogovoril z dosedanjim ministrom Jakobom Presečnikom, državnimi sekretarji in drugimi, ker pa gre za razmeroma kratko obdobje ministrovanja, bodo v ospredju le tiste kadrovske zadeve, ki so nujne za učinkovito delo.

Pavliha je predstojnik katedre za pomorsko in prometno pravo

Pavliha je bil zadnji v svežnju novih ministrov v vladi premiera Antona Ropa, ki ga je zaslišal pristojni parlamentarni odbor, državni zbor pa naj bi vseh pet kandidatov imenoval na izrednem zasedanju prihodnji teden.

Kandidat za prometnega ministra je Marko Pavliha se je rodil leta 1962 v Ljubljani, trenutno pa predava kot redni profesor na pravni fakulteti v Ljubljani, na ljubljanski ekonomski fakulteti ter na fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu, kjer je tudi predstojnik katedre za pomorsko in prometno pravo ter prodekan za znanstveno-raziskovalno dejavnost. V profesorski karieri je kot zunanji profesor sodeloval po univerzah v Avstraliji, Belgiji, Hrvaški ter Malti, leta 2003 pa je bil v Bordeauxu imenovan za generalnega sekretarja Mednarodnega pomorskega odbora. Je član mednarodnega centra za arbitraže iz investicij pri Svetovni banki ter opazovalec pri Mednarodni zvezi za pomorska zavarovanja.

Pavliha je bil od leta 1998 do 2002 dodatno zaposlen kot svetovalec uprave Pozavarovalnice Sava, pred tem je bil namestnik člana uprave, sedaj pa je član nadzornega sveta te družbe. Od leta 1992 do 1998 je bil direktor Gospodarsko interesnega združenja Pool za zavarovanje in pozavarovanje jedrskih nevarnosti.

Od leta 2003 je Marko Pavliha med drugim član nadzornega sveta IMO International Maritime Institute iz Malte, arbiter stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije, arbiter pri Svetovni banki, generalni sekretar Madnarodnega pomorskega odbora in opazovalec pri Mednarodni uniji za pomorska zavarovanja

SORODNI ČLANKI