Slovenija

Podpora vladi najnižja doslej

Ljubljana, 25. 05. 2008 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tjaša Slokar
Komentarji
173

Afere, ki zadnje dni pretresajo slovensko politiko, so očitno škodile ugledu vlade in vladajoče stranke. Erjavcu pa težave z oklepniki niso mogle do živega.

SDS je spet izgubila nekaj podpore in za SD zaostaja tri odstotne točke, ravno tako je podpora vladi padla na najnižjo raven doslej. Zaradi bratske naveze pa je veliko izgubil tudi prvak SLS Bojan Šrot, medtem ko Karlu Erjavcu škandal s Patriami očitno ni šel do živega. Tako namreč kaže majsko merjenje utripa v javnosti Vox populi, ki ga za Pop TV in časopis Dnevnik opravlja agencija Ninamedia.

Vlada na najnižji točki doslej

Volivci vlado ocenjujejo vse slabše.
Volivci vlado ocenjujejo vse slabše. FOTO: POP TV

Sum korupcije pri nakupu oklepnikov, novi stari tajkuni, ki so rasli pod okriljem vseh vlad, tudi Janševe, vse bolj pregreto politično ozračje zaradi jesenskih volitev, obtoževanja, afere, populizem vseh vpletenih – v opoziciji in koaliciji – vse to je imidž vlade v javnosti še poslabšalo. Podpora vladi je na najnižji točki doslej. Da je uspešna, meni le še 34,6 odstotka vprašanih, da je neuspešna pa kar 58,4 odstotka.

"Če pogledate, prihaja do upadanja podpore vladi vse od začetka lanskih poletnih počitnic. Če pogledate, kaj je značilnost tega časa, boste ugotovili, da je to precej konfliktna politika, odmik od konsenza, ki je veljal za to vlado v prvi polovici mandata, in tematiziranje vprašanj, ki se jih loteva na kritičen način, ne da bi ponujala rešitve," je ocenil prvak SD Borut Pahor.

Vedno več neopredeljenih

Priljubljenost pa ne raste niti trenutno vodilni SD, ki jo še najbolj skrbi porast neopredeljenih, teh je, če vključimo tiste, ki ne bi volili, skorajda 40 odstotkov. Prejšnji mesec jih je bilo dobrih 30. In tudi apatija dobršnega dela volilnega telesa je posledica afer, ki so zadnje tedne kar stalnica.

Erjavcu sum korupcije pri nakupu oklepnikov ne more do živega.
Erjavcu sum korupcije pri nakupu oklepnikov ne more do živega. FOTO: POP TV

Če bi bile volitve danes, bi zmagali Socialni demokrati. Dobili bi 19,1 odstotka glasov. SDS na drugem mestu zaostaja za tri odsotne točke, Zares na tretjem bi dobil 6,2 odstotka. Na četrtem mestu je SNS, peta LDS s slabšim rezultatom kot aprila, na šestem mestu se presenetljivo drži DeSUS, ki kljub resni preiskavi, od slovenskih političnih razprtij oddaljenih finskih policistov glede Patrij, ni utrpel škode. Nasprotno, predsednik stranke Karl Erjavec pravi, da bo iz te bitke, ki je po njegovem mnenju politično zrežirana, izšel še močnejši. "Mislim pa, da so vse afere tudi sprožene z namenom, da bi meni kot ministru za obrambo in predsedniku stranke DeSUS rating padel. Kot veste, sem bil v zadnjem mesecu zelo visoko. To mesto sem uspel ohraniti, stranka pa se še vedno dviguje. To je zato, ker imamo zelo konkreten program," je dejal.

NSi in ljudska stranka očitno bijeta bitko za obstanek z manj kot dvema odstotkoma, ravno tako Lipa 0,5.

Lestvica politikov

Še vedno močno vodi predsednik države Danilo Türk, drugi je Janez Potočnik, tretji Borut Pahor, četrti Zoran Janković, peti je najbolje ocenjeni član koalicije Gregor Virant, šesti Gregor Golobič, sedmi Matej Lahovnik, na osmo mesto se je prebil Zmago Jelinčič, deveti – z minimalno slabšo oceno – je Karel Erjavec, deseti Miran Potrč. Sledita Katarina Kresal in Milan Zver. Janez Janša je šele na trinajstem mestu, pred nadvse aktivno Barbaro Žgajner Tavš. In medtem ko se je Boško Šrot po razkritem lastništvu Laškega povzpel na lestvici najbogatejših, je njegov brat Bojan Šrot doživel rekorden padec na sam rep lestvice najbolj priljubljenih.

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
28. 05. 2008 20.34
spet mal cenene propagande, he, he...Golobko pa kresička bi rada presegla prag za vstop v parlament...
pahor?ek
27. 05. 2008 20.04
Tovariši, prosim vas ne trosite več cvetk, kjer dejstva kažejo drugače. Dajmo odprimo vprašanje o enakomerni razvitosti Slovenije? In v tem kontekstu, kaj prinašajo pokrajine.
starasablja
27. 05. 2008 15.59
Nevem kaj storiti v tej s korumpirani in zlagani socialni državi. V šestnajstih letih se ni znalo izvesti pravno državo, pa so imeli vsi predznake dr.,mag. in podobnih. in kaj se je izcimilo, prvi moj stavek tega komentarja.
Ro-Zy-YoZi
27. 05. 2008 11.58
exim: pojma nimaš kaj išeš no.... Ne financ nisem bral, se mi zdi precej nestrokoven časopis in rumeno trobilo s področja financ. Mal si poglej kaj najdeš vse notri....sicer pa se za članek priporočam in z veseljem ga tudi pokomentiiram.... manji pa pač oporekam zato, ker je napisala kaj zdej Urško vpletam sem. Ja zato ker=enostavno rečeno nevešča komunikacije s svetom v netipičnem SDS smislu:) to je to
vetlan
27. 05. 2008 00.34
Spet vas zabajo pacienti iz Polja-Ljubljana ? He he
killi-123@hotmail.com
26. 05. 2008 23.21
Blanka, ne se jezit, si pač popestritev na forumu. Malo smeha dobro dene, samo presedlaj na male črke. Te bomo razumeli.
Stalin
26. 05. 2008 22.33
blankica nič me ne jeziš ne skrbi. Hvala bogu mi puščaš možnost, da se lahko norčujem iz tebe. če te kdo tukaj jemlje resno, potem je tak kot ti - čuden in neizobražen. Lep pozdrav
Buena Vita
26. 05. 2008 20.29
NIHČE VAM S PAMETJO NE PRIDE DO ŽIVEGA PA IMATE VAŠ STIL,OD VAS SE UČIM LEVI MOJI
kenguru
26. 05. 2008 20.23
To je pa tudi vse, kar znaš. Oz. še to ne, še pisanje ti dela probleme. Ne veš, kje se uporabi velika začetnica, pa za vsak slučaj pišeš vse z velikimi črkami... Da te malo poučim, kmečko dekle: to pomeni kričanje, natančno to, kar ti v veliki jezi obtožuješ druge.
Buena Vita
26. 05. 2008 19.50
JOSIF V. STALIN SPASIBA-PONJEMAJEM SEM KMEČKO DETE,NE POTREBUJEMFAKULTETE ZA PISARITT IN JEZIT KOMUN..-TROBILA
Stalin
26. 05. 2008 19.12
Pajtler Blanka sem ti že rekel, da raje kaj preberi. S tem boš izboljšala svoje znanje in tudi svojo slovenščino.
hinko.murovec@siol.net
26. 05. 2008 18.52
EXIM, med slovenskim kristjanom in Kristjanom, človekom, ki živi skladno z nauki Kristusa je tak razmak, da ga ni možno opisat. Prav zato , ker imamo kup nekakšnih kvazi vernikov, katerim je cerkev sredstvo za očiščenje grehov in s tem možnost nadalnjega početja svinjarji je v Sloveniji tako kot je. Goljuf, ki se spove in goljufa naprej se ima za poštenega vernika, in naši slavni pošteni Cerkveni predstavniki to še podpirajo, saj , če je greh velik, kasirajo za odpustke, torej so lopovi eni in drugi. Zato ima Ranunculus še kako prav, a ti v svoji narcisoidno egoistični osami ne boš nikoli sprevidel. LP
Ranunculus
26. 05. 2008 17.00
exim Za tvojo informacijo. Jaz verjamem v Jezusa, predvsem pa v njegov nauk. In za to, da verjamem vanj in v njegov nauk ter v to, da je njegov nauk dober, mi ni potrebno verjeti v Boga (da o RKC ne govorim). In tudi tebi svetujem, da se držiš njegovega nauka. Sploh tega, ki sem ti ga citiral, ker je tvoj odnos do drugih vse prej kot skladen s tem. Saj veš, kaj bo: Kdor dela krivico, naj jo dela naprej, kdor je umazan, naj se omadežuje naprej, kdor je pravičen, naj vrši pravico naprej, in kdor je svet, naj se posvečuje naprej. Glej, pridem kmalu in z mano pride moje plačilo, da povrnem vsakomur po njegovem delu.
hinko.murovec@siol.net
26. 05. 2008 16.44
MANJA, take so vedno uporabili, v skrajni sili imaš precej možnosti v kakem pristanišču, sploh , ker zadevo obvladaš strokovno. LP
exim@t-2.net
26. 05. 2008 16.43
ranunculus: ne me smejat,...Ti, pa Jezus?! pa veš, kdo je to bil in bo?
Ranunculus
26. 05. 2008 15.45
exim Ravno ti si se oglasil z žaljivkami, katerega posti VEDNO bazirajo na žaljivkah. O, kako pametno je Jezus govoril: Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš? Ali kako moreš reči svojemu bratu: ›Pústi, da vzamem iver iz tvojega očesa,‹ če imaš sam bruno v očesu? Hinavec, odstrani najprej bruno iz svojega očesa in potem boš razločno videl odstraniti iver iz očesa svojega brata.
Buena Vita
26. 05. 2008 15.35
HAJ FOLK KAJ NISTE OPAZILI,KO GRE KAJ DOBREGA SLOVENCEM,KO SE Z ČIM POBAHAJO,TA RDEČI TAKOJ FUKNEJO VEN NINAMEDIO IN KVAZI SKRAPUCALNIJO POGLEJTE JIH NA FORUMU KAKO SE DEREJO,,, EJ RDEČI CVILIMOŽKI,SAMO MANJAKRANJC VAS ODNESE V KRATKEM ROKAVU----HE STE PA KAVELJCI KAJ SI PERETE MUNDANTE SAMI,ITAK KUPUJEM UVOŽENO VODO
baltbaltazar@email.si
26. 05. 2008 15.26
Ninamedija je ena posebna agencija. Njen direktor deluje kot član društva prebrisano izbrisanih. Ste ga že slišali?
reklamacija
26. 05. 2008 14.26
janez jansa bo po volitvah lohk se sam na stare lopovske case studiral!
exim@t-2.net
26. 05. 2008 14.22
Kako ste predvidljivi VSI - isti: ko zmanjka argumentov, udarite z žaljivkami- in to z vsemi topovi. kje je tu argumentirana protiutež, ki vam jo stalno naslavlja Manja? Zakaj se na njene argumente ne odzovete s protiargumenti, pač pa takoj z žaljivkami. le kaj smo vam naredili vsi, ki smo dovolj pametni in mislimo s svojo glavo? Mar nas res imate za bebece, da vam bomo še kar sledili? Ne omalovažujte Slovencev in Slovenk. Dejstvo pa je, da ste si podobni kot jajce jajcu-to sem enkrat že napisal. Ti, rokke-brihtni- ali znaš komentirati članek v Financah, ki ga je napisal Mrkaič? No, rokkeju pa le pomagajte vsi -isti, naj še bonsai pomaga, pa morda njegov svizec? Staknite glave, da vidim, berem...