Slovenija

Podpisi za brezplačni vrtec

Kranj, 11. 09. 2006 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stranka mladih Slovenije bo državnemu zboru izročila tisoč podpisov za spremembo zakona o vrtcih.

Stranka je zbrala več kot 2000 podpisov
Stranka je zbrala več kot 2000 podpisov FOTO: POP TV

Stranka mladih Slovenije (SMS) bo predsedniku drzavnega zbora v torek okoli 14.00 ure  Francu Cukjatiju izrocila 1.000 podpisov, ki so potrebni za razpis roka za zbiranje podpisov na upravnih enotah za vložitev predloga sprememb zakona o vrtcih, po katerih bi stroške predšolske vzgoje krila država in bi bili tako vrtci za starše brezplačni. V enem samem tednu je stranki uspelo zbrati preko 2000 podpisov, kar je še enkrat več od potrebnih 1000.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal pobudnik akcije Brezplačni vrtci za vse in predsednik mestnega odbora SMS Kranj Beno Fekonja, gre v povprečju 20 odstotkov družinskih prihodkov za varstvo otrok, saj starši po obstoječem zakonu v povprečju plačujejo približno 35 odstotkov ekonomske cene vzgoje v vrtcu. "Sedaj so številčnejše družine kaznovane z dodatnimi finančnimi obremenitvami, kar zagotovo vpliva tudi na povečanje rodnosti," meni. 

Danes je v Sloveniji v predšolsko vzgojo vključenih 39 odstotkov otrok starih od šestih mesecev pa do treh let, v drugem starostnem razredu od treh do šestih let pa vrtce obiskuje 83 odstotkov otrok. Če bi odpravili sofinanciranje vrtca s strani staršev, bi se po ocenah Fekonje odstotek najmlajših otrok v vrtcih povečeval postopoma po deset odstotkov, delež starejših otrok pa bi se povečal na 95 odstotkov. 

V predšolsko vzgojo je vključenih nekaj manj kot 40 odstotkov otrok
V predšolsko vzgojo je vključenih nekaj manj kot 40 odstotkov otrok FOTO: POP TV

Varstvo za otroke letno stane 54 milijard tolarjev, pri čemer 19 milijard prispevajo starši. Če bi se odstotek otrok, ki obiskuje vrtce, povečal na 95 odstotkov, pa bi v proračunu za financiranje predšolske vzgoje potrebovali 84 milijard tolarjev. 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

essa1@siol.net
13. 09. 2006 10.33
Tko kot večina mojih predhodnikov - bogati bodo še naprej bogati,revni pa tko al tko nimajo dnarja...In res je,da so privatniki največji prosilci socialne pomoči,dobijo otroške dodatke,štipendije itd.Ker znajo prinašati okrog institucije,ki itak podpirajo bogatejši sloj...Plačilo vrtca naj se ukine za revne,po dohodku, ne pa za bogatejši sloj...Ma kam gre ta država!!!!
knes
13. 09. 2006 10.17
jaz pa sem za to, da se ze v osnovne sole (in seveda tudi vse srednje ter visoke) uvede obvezni predmet ekonomika. tole blodenje o 'brezplacnosti' je namrec pomilovanja vredno. stavim, da vas je vsaj pol igralo 'catch the cash'
Modri ogenj
13. 09. 2006 09.44
gabrijelčič milena - brezplačne šole že imamo, razen te za predšolsko vzgojo.
gabrijelcic.milena@email.si
12. 09. 2006 12.38
Sem za to, da se uvede tudi brezplačna šola, pa brezplačni domovi za starejše.
malipandit@email.si
12. 09. 2006 10.34
Jaz predlagam naj moskim dvignejo place za 300%. zenske naj ostanejo doma pazijo otroke in kuhajo, in ne bo nobene potrbe po vrtcih in vsi bodo zadovoljni.
targetmm@email.si
12. 09. 2006 10.23
Naredimo tako, da ne bo otroških dodatkov, in naj država te zneske nameni vrtcem, šolam katere otroci obiskujejo. Bo veliko bolj pošteno kot to da ti dajo neki drobiž, če sta oba redno zaposlena, nekaterim pa preko 100 tisočakov ker so 'reveži' v bistvu pa imajo denarja kot pečka.
pomi@auspuh.com
12. 09. 2006 09.49
No Pimo, za oceno idej si poglej nekaj starih evropskih demokracij: Francijo: vrtec zastonj. Nemčijo: avtoceste zastonj. Monako: davkov ni.
Modri ogenj
11. 09. 2006 22.39
Brezplačno da ni nič?!? Bfras, knes, rox,... ma deklice pa vi se šalite. Pri nas je tolk breplačnih kosil, ko malo kje. Če ne zakaj neki potem mladi (in stari) starši plačujemo tako visoke davke (in prispevke). Ja zato, da je veliko različnih stvari zastonj valjda. Imamo tako zastonj osnovno šolo (kar je v ustavi) in imamo zastonj tudi srednjo šolo, ki je prostovoljna (kot vrtci), no pol pa imamo celo zastonj glasbeno šolo in dijaške domove, vsaj v smislu tega da država krije stroške plač učiteljev&vzgojiteljev. In tako trenutno država za tako šolanje (z brezplačnim študenstvom za polnoletneže) pljune letno cca.350 Mrd samo za tekoče stroške. Pol pa ugante, kdo v vsem tem sistemu najvišjih standardov radodarnosti edini sam krije plače učiteljev. Ja najmlajši vendar (do 80% glede na merilo minimalnih plač, ki jih pokrije družinski avtomobilček). Ni blo treba dvakrat ugibat pri takih tepcih mar ne? Anyway, predlagam da tisti, ki hočete plačevati zberete podpise, pa sem prepričan, da se Vam bo dovolilo, da tudi vnaprej sami plačujete vrtec. Nas ostale pa pustite, da uveljavimo enakopravnost za naše najmlajše.
Krbo?
11. 09. 2006 21.42
brezplacno ni nic pa tudi nemore bit, tisti keri se razumejo vsaj malo na ekonomoijo to vedo.. je pa v vsakem primeru potrebna reforma glede tega. lahko bi podrazili samsko zivljenje in s totimi dodatnimi dohodki bi lahko drzava pol pocenila vrtece oz. naredila potrebne reforme...
knes
11. 09. 2006 16.58
zanimivo je, da je v Sloveniji se vedno taksno stevilo bedakov, ki ne zastrizejo z usesi 'brezplacno'. Brezplacno ni NIC, konec koncev je treba placati vzgojiteljice, stavbe, opremo... v vsakem primeru nekdo to placa. Ce je nekaj v drzavi 'brezplacno', to pomeni, da to placuejo VSI, tudi tisti, ki z zadevo nimajo nobene zveze - takim se storitev prisilno zaracuna oziroma drugace - denar se jim ukrade.
rox@dhimahi.com
11. 09. 2006 16.14
Strinjam se z aleksandro, naj vsi plačajo ekonomsko ceno. Koliko je ljudi, ki dobivajo otroške dodatke, pomoč za brezposelne in imajo še vrtce zastonj, pri tem pa na črno služijo miljone, nekdo, ki pa ima plačo okoli povprečja, pa plačuje za vrtec več kot 100000 na mesec. Navadna kraja.
nekdo...
11. 09. 2006 15.20
naj bo brezplačen za tiste otroke katerih starši so zaposleni (oba starša ne samo en) al pa naj bojo vsaj cenejši pa bo s tem rešen problem in nebodo vrci več prepolni tako kot poslušamo včasih. tistih starši ki pa so brezposelni pa naj majo otroke kr lepo doma oziroma jim program omogoči le 4 ure brezplačnega varstva ostalo naj pa plačajo. ne pa da so potem otroci staršev ki ne delajo tisti ki pridejo prvi in gredo domov zadnji.
ivo55
11. 09. 2006 14.04
To, da številčnejše družine plačujejo več je zavajanje, saj dobijo višji otroški dodatek, pa tudi že itak imajo dodatne olajšave in so zato uvrščene v nižji razred. Prav bi pa bilo da bi VSI otroci prejemali otroški dodatek v enaki višini in imeli tudi vrtec zastonj - potem je tudi progresija z dohodnino pravična - sedaj pa obdavčitev služi le temu, da so si ljude enaki - da se izenačijo tisti ki delajo ali pa ne , študirajo ali pa ne .. V naši Sloveniji so nazadnjaki resnično poskrbeli, da tistim ki želijo spremeniti svet na bolje ne živijo lagodno
Da bi bil vrtec brezplačen je nemogoče, saj bi tudi v našem proračunu prihranili cca 35.000 sit, bi pa bilo pametna kakšna ekonomska cena, seveda za vse enaka, saj se pojavljajo ljudje, ki so doma, brez službe, na otroških dodatkih (seveda maksimalnih) in socialnih podporah, otrok pa je v vrtcu za borih 4.000 sit. Seveda se jim splača, da so doma in brez službe, saj mu več ostane kot, da bi šel v službo in bi moral plačevati več vrtca in imeti nižje otroške dodatke. V času ko je otrok v vrtcu si pa lahko na "črno" še nekaj zasluži.
yan333@email.si
11. 09. 2006 13.36
vsekakor je to zgolj prodiranje SMS. je pa res da so vrtci v sloveniji predragi za vsaj pov. in bi jih lahko nekoliko pocenili. vendar mislim da je to kr uredu predlog. to bi bila tudi odlična vzpodbuda za družine z več otrok. zadel so v polno! (tudi čudeži se dogajajo)
revolucionar
11. 09. 2006 13.34
Kakor koli se stvar obrne bomo davkoplačevalci tisti, ki bomo vse krili...če ne neposredno z delnim plačilom pa posredno preko višjega DDV, dohodnine, itd...na koncu gre denar iz iste vreče...
piko2263
11. 09. 2006 13.21
Bebci DA ali NE, jjaz bi prihranil 50 jurjev na mesec, vsekakor bi bilo lažje imeti več otrok, če bi bilo varstvo zagotovljeno in brezplačno.
pimo
11. 09. 2006 13.12
Ja tole je krasno slišat, bebcem iz tele stranke pa bi predlagal še ukinitev plačevanja avtocest, pocenitev bencina, ukinitev vseh davkov ..... Ne morem verjet s kakšnimi idejami hodjo ljudje ven, da bi prišli v ospredje dogajanja
homealone@email.si
11. 09. 2006 13.06
No tole je pa lepo slišat, tole ja pa zelo pameten predlog.