Slovenija

Podpisi za brezplačne vrtce

Ljubljana, 29. 09. 2006 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na upravnih enotah se je začelo zbiranje podpisov volivcev v podporo predlogu novele zakona o vrtcih.

Na upravnih enotah po Sloveniji se je danes začelo 60-dnevno zbiranje podpisov podpore volivcev v podporo predlogu novele zakona o vrtcih. Zbiranje podpisov poteka v okviru akcije Brezplačni vrtci za vse, katere pobudnica je zunajparlamentarna Stranka mladih Slovenije (SMS). Predsednik stranke Darko Krajnc je prepričan, da bodo s podpisi in s predlogom zakona omogočili otrokom brezplačno predšolsko vzgojo in enako varstvo otrokovih pravic za vse. Krajnc je obenem menil, da bodo podpise zbrali v polovičnem času.

Koordinator akcije ter svetnik SMS v Kranju Beno Fekonja pa je med drugim dejal, da bodo državljani s svojim podpisom podprli predvsem dve stvari. Kot prvo bi delež, ki ga starši plačujejo, prevzela država, kot drugo pa bi se financiranje predšolske vzgoje uredilo na način, kot je to urejeno v osnovnih, srednjih in višjih šolah. To bi pomenilo, da bi se vrtci financirali direktno iz proračuna, je dejal Fekonja.

"S tem predlogom sprememb omogočamo otrokom enakopravno vključevanje v predšolsko vzgojo, temu posledično večjo socializacijo, in nenazadnje staršem, da se, predvsem mamice, lažje vračajo v poslovno življenje," je pojasnil Fekonja. Če smo že družba, ki prevzema odgovornosti do zaščitenih skupin, kot so na primer starejši, je prav, da pri najmlajših ne zgubljamo besed in se tega projekta lotimo na smel način, je še menil koordinator akcije.

Ljubljanski mestni svetnik Dominik Sava Černjak je pojasnil, da je bilo dosedanje delo v mestnem svetu zelo usmerjeno v predšolsko vzgojno izobraževanje. "Če smo v tem mandatu poskušali doseči kvalitetnejše pogoje za otroke v vrtcih, bi v naslednjem obdobju radi dosegli, da bo obremenitev staršev manjša, in da bo več otrok dobilo možnost priti do vrtca. Poslanci, ki bodo odločali o zakonu, pa naj razmislijo, kaj je njihova prioriteta in kaj je največji zaklad, ki ga imamo. In če pravijo, da so zaklad otroci, potem verjamem, da bodo podprli predlog zakona," je še dejal Černjak.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Modri ogenj
01. 10. 2006 14.19
Tako ja - s polnimi jadri naprej.