Slovenija

Zakaj zbiranje podpisov? 'Pacient me oklofuta in zbrca in je še vedno nedotakljiv'

Ljubljana, 22. 07. 2024 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pobudniki spremembe kazenske zakonodaje za večjo varnost in zaščito zdravstvenih delavcev in sodelavcev so v pičlih dveh mesecih zbrali 7561 overjenih podpisov podpore. Te podpise bodo skupaj s predlogom zakona odnesli v Državni zbor.

Ob predaji podpisov so spregovorili tudi pobudniki za spremembo kazenske zakonodaje, med prvimi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović, ki je dejala, da je to le "kamenček k urejanju razmer v zdravstvu". Kot je dodala, si želi, da bi taka sprememba nekoliko zmanjšala nasilno ravnanje v zdravstvu in ljudem dala mirno obravnavo.

Vodja delovne skupine kampanje Ne dopuščajmo nasilja Nena Kopčavar Guček je uvodoma poudarila, da je nasilje v zdravstvu velika težava. Podatki Fakultete za varnostne vede iz leta 2019 namreč kažejo, da je telesnemu nasilju izpostavljenih približno 41 odstotkov zdravstvenih delavcev, psihičnemu nasilju pa 89 odstotkov. "Veseli smo, da so državljani prepoznali pomen in tehtnost našega predloga, ki pomeni, da bomo omogočili varno okolje za obravnavo pacientov," je poudarila. Seveda je razumljivo, da pride do nezadovoljstva, ampak "nasilje nima prostora niti v naših domovih niti na naših delovnih mestih."

Največkrat pa se v prvi bojni črti znajdejo prav medicinske sestre in babice, je bila jasna predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman. "To dejanje je zagotovo dokaz, da s skupnimi močmi lahko vsi zdravstveni delavci sooblikujemo bolj prijazno družbo in veseli me, da smo skupaj zbrali vse te podpise," je dejala.

Zbiranju podpisov so se pridružili tudi v Lekarniški zbornici Slovenije, je dodala predsednica Darja Potočnik Benčič in se zahvalila vsem, ki so prispevali podpise.

Travmatolog in predavatelj o preprečevanju nasilja Aleš Fischinger je pozdravil zbiranje podpisov in poudaril, da nasilje ne bi smelo biti dopustno niti doma niti v službi. "Nasilje nad ljudmi, ki opravljajo svojo službo in se niti ne morejo umakniti, kot so denimo zdravstveni delavci, pa je zavržno," je pojasnil. Izpostavil je, da je nasilje nad ljudmi, ki opravljajo svojo službo in se ne morejo umakniti na varno, zavržno dejanje, ki mora biti tudi v Sloveniji sankcionirano podobno, kot je trenutno v Nemčiji, Angliji, Makedoniji in na Hrvaškem.

Nasilja v zdravstvu je namreč vedno več, velikokrat pa se zgodi, da za to nasilje ne odgovarja nihče. Kopčavar Gučekova je poudarila, da jo lahko pacient oklofuta, zbrca, pljune in spotakne in je še vedno nedotakljiv. "Lahko ga preganjam sama, s svojim odvetnikom in na svoje stroške. Ko pa mi pacient vzame življenje, mi zlomi eno bistvenih kosti ali ogrozi moje življenje, potem to šele prevzame tožilstvo," je dejala. In zato je tako pomembno, da se kazenski zakonik spremeni, saj bi vsem zdravstvenim delavcem zagotovil večje kazenskopravno varstvo, ko bi bile žrtve napada ali groženj. 

Vložitev zakona z zbranimi podpisi je sklepno dejanje kampanje Ne! nasilju v zdravstvu, predlagatelji pa se zavzemajo za to, da bi zdravstvenim delavcem zagotovili večje kazenskopravno varstvo. Kar 89 odstotkov zdravstvenih delavcev je bilo že žrtev verbalnega nasilja na delovnem mestu, 41 odstotkov pa tudi fizičnega nasilja. 

KOMENTARJI (383)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
24. 07. 2024 14.00
+0
Nasilje nad dohtarji je jasno da nesprejemljivo. Se pa naj dohtarji vprašajo zakaj postajajo pacienti nasilni in moje mnenje je , da naj dohtarji začnejo pometat najprej pred svojim pragom in šele nato naprej , tako pa smo priča FIDESU , ki štrajka kolikor jim duša da in nimajo nobenih finančnih in ne drugačnih problemov s katerimi se ubada navaden državljan. Ko pa na koncu leta objavijo seznam največjih zaslužkarjev v Sloveniji so pa vedno vmes na prvih mestih dohtarji. Plačujemo iz davkoplačevalskega denarja njihovo šolanje , zavarovanje , če se ti kaj zgodi in zboliš in imamo zato ker so oni bogovi v belem čakalne vrste, da te prej lahko pobere , če nimaš denarja , ker kot vsi vemo vse takoj dobimo če plačamo direktno iz svojega žepa v njihov žep. Zato je sklep tak , da je nasilje nesprejemljivo , samo za porast tega nasilja , pa je krivda izključno na strani tistih bogov v belem , ki vlečejo niti tako pri FIDESU in še kje in tule se lahko reče , da krivda še zdaleč ni na strani vlade , ne te sedanje in tudi tistih pred njimi ne , pač izključno na strani zdravnikov. Krivda vlad pa je predvsem v tem , da nobena vlada ni stopila na prste tem korupcijam , ki se lahko v 30 leti samostojnosti suče verjetno bolj v milijardah , kot pa v milijonih.
Čur
23. 07. 2024 08.28
+1
Pri aferi preskakovanje vrst, dajo pa za žrtveno jagnje navadnega skladičnika ki je" zelo " visoko v organizaciski verigi. Bravo res pogumno.
Čur
23. 07. 2024 08.20
+1
Vsak zdravnik v sloveniji naj se vpraša koliko je državo stal njegovo izobraževanje. Lahko ima visoko plačo, pa naj najprej plača svoje izobraževanje. Pa naj vsak doktor odgovarja za svoja dejanja, odnos z pacientom, napake pri posegih, zlorabo zdravstvenega denarja. Potlej pa naj pacient tudi odgovarja.
krmeki
22. 07. 2024 20.17
+2
Spet posebna ureditev in zaščita samo za izbrance? To kar velja za ostale cehu v belem očitno ni dovolj.
krmeki
22. 07. 2024 20.21
+3
Kaj pa kazenska odgovornost za zlorabe javnega denarja v zdravstvu (ravno zadnjič je bil na tem portalu članek o tem kako nekateri zdravniki goljufajo ZZDR, da o delu privat med delovnim časom, fiktivnem štempljanju, itd ne govorimo). Dajmo potem za zdravnike še posebno ureditev za goljufije in določimo obvezne zaporne kazni, kajti goljufije na račun zdravja in pacientov so še posebej zavržne...
Sowkenc
22. 07. 2024 19.55
+3
ne vem kaj se bodo še spomnili
Maki3322
22. 07. 2024 19.52
+2
Zdravniki naj si popravijo organizacijo dela. Delajo tako da vsaj trikrat eno in isto. Ne upoštevajo koga je potrebno poslušat. Specialist nekaj predpiše potem pa zdravnik prepiše isto kod je napisal specialist in zaračunajo zdravstvu pregled. ORGANIZACIJA ŠEPA.
dannyer
22. 07. 2024 19.24
+3
Če vlada podleže ne izključujem referenduma. ker gredo predaleč
TVmindcontrol
22. 07. 2024 19.03
+2
Bojana cepiva te tepejo sama si kriva ne krivi nas. Laznjivka. Ce vas pa romi tepejo to la ni naš problem ampak problem drzave, ker so jih pustili necivilizirane
Nebodijetreba
22. 07. 2024 18.27
+0
Strinjam se z zdravniki. To, kar se je mnogo prej dogajalo npr. v šolstvu, se je sedaj razlezlo tudi na področje zdravstva. Razmišljam o vzrokih ... Kdaj se je to začelo v šolstvo? Ko je vlada popolnoma razvrednotila delo učiteljev, ko so se jim odvzemale pristojnosti, ko so se učencem in staršem podeljevale pravice, učiteljem pa odvzemale in hkrati nalagale obveznosti, s katerimi se opravičuje neprimerno ravnanje učencev, nedelo ... Starš lahko učitelju po mili volji grozi, ga zmerja, ogovarja ... Sistem učitelja nikjer ne ščiti, ga pa nerazumno nadzoruje, sankcionira ... Vse to daje moč nasilnežem v šolstvo. Mar se zdaj ne dogaja enako v zdravstvu? Potem se pa ne sprašujmo, zakaj primanjkuje zdravstvenih in pedagoških delavcev!
petka5
22. 07. 2024 18.22
+1
To kar piše v naslovu članka na sliki je evidentna laž... Da nek zdravnik to izreče, samo dokazuje da laže... Ker se nihče ki je kogarkoli zbrcal ali oklofutal ni bil nedotakljiv po že sedaj veljavni zakonodaji.
ROMELS
22. 07. 2024 18.16
+4
Radi bi večje plače, ker se baje čutijo ogrožene. Višje plače jih bodo še bolj ogrozile.
Windlass
22. 07. 2024 19.15
+0
Potem si kot narod ne zaslužite zdravnikov.
ROMELS
22. 07. 2024 19.45
+2
Takih ne kot so danes, ampak take, kot so bili prej, pred temi.
Windlass
22. 07. 2024 20.02
-1
Tisti pred temi, ki so zdaj so imeli plačo za več kot tri povprečne plače ... To je bilo še leta 2000. Me zanima kako bi to prebavljal, glede na to da računaš na povečanje nasilja nad njimi v primeru zvišanja plač (ki se bo zgodilo, sicer boste brez zdravstva ostali).
ROMELS
22. 07. 2024 21.24
+2
To je politika, to je špil, to je teater, to so igrice za javnost...............Ne nasedajte takim predstavam.
jank
22. 07. 2024 17.21
+3
Drži, vse več je brezobzirnih agresivnežev, ki so prepričani, da se mora vse vrteti okoli njih in da njim vse pripada po njihovih zamislih. Njihove žrtve niso samo zaposleni v zdravstvu, ampak še v mnogih drugih dejavnostih, trgovine, šole, državna uprava in še bi lahko našteval. Bodo tudi zaposleni v teh dejavnosti zajeti v predlagane spremembe? Ali so zaposleni v zdravstvu nekaj več? Vprašajmo se, zakaj je vse več verbalnih in fizičnih nasilnežev? Ker se jih tolerira, politiki skrajneži jih z lastnimi ravnanji celo spodbujajo, ker se sami tako obnašajo in so za pridobivanje tovrstnih volivcev storiti vse. Njihovo politično delovanje temelji na hujskaštvu, lažeh in sovraštvu do drugačnih.
proofreader
22. 07. 2024 17.19
-5
Tukaj v komentarjih vsi pogumni. Ko jim bodo zdravniki reševali življenje pa bodo vsi hvaležni za pomoč.
Trident Poraza
22. 07. 2024 17.53
+8
Če je zdravnik prijazen in dela dobro, ga noben ne bo blatil.
Sowkenc
22. 07. 2024 19.53
se strinjam, nekateri zdravniki in tudi medicinske sestre so neprijazni in arogantni do bolnikov. bil sem priča, ko je sestra zelo grdo ravnala s starejšo dementno gospo.
zmerni pesimist
22. 07. 2024 17.11
+5
Čakalne dobe olala potem se pa čudijo če nekomu popustijo živci kobvsak dan trpi bolečine in ne more spati
Čur
22. 07. 2024 17.11
+10
Ko bi v zdravstvu stopili iz oblakov in se obnašali do pacientov kot ljudje, bi bilo tudi takih izgredov manj. Ne pa da pride pacient na pregled za dogovorjen termin. Ga pripavijo na pregled, čaka dve uri . Pri dve uri in pol preveri če so pacienta pozabili. Mu razložjo da je doktor odšel na drugi oddelek. Pacient gre na oddelek kamor je šel doktor, tam čaka še dve uri nato mu rečejo da doktor ne bo imel časa za pregled. To pa je dopustno da se pacientom dela. Poleg tega pa še koliko "strokvnih internih nadzorov" zaradi raznih afer je pokazalo napake? " Notranji nadzor ni odkril nobene napake,".
petka5
22. 07. 2024 18.29
+3
Sej to... Pred nekaj časa sem čakala v bolnici na pregled pred eno amb... Skozi steklena panoramska okna, vrata se je videla ven klopca kamor so hodili na čik pavze zaposleni torej vsi od strežnic, sester do zdravnikov... V eni uri, kar sem čakala tam (ker itak nisem bila na vrsti na uro), sem opazovala tisto klopco, v eni uri so se najmanj trikrat tam na ciku zvrstile ene in iste osebe... Naj povem še da malenkost stran od te klopce je vhod v urgenco... Ko to opazuješ pa vemo vidiš, da so več na ciku in kavi iz avtomata kot pa delajo, potem se ne čudim da se komu tudi spipa
Antena
22. 07. 2024 17.10
+9
Kako zbirajo podpise ce pa strajkajo ??. Nikoli jim ni dosti. Sam eno veliko jamranje
misterbin
22. 07. 2024 17.06
+6
Krivi so da smo ljudje taki ker so marsi kaj delali in silili v času imišljenega covida .Grabili so denar kot vodo z vedramii .Dodatke
Žlica
22. 07. 2024 17.03
+5
Res.me zanima.kje se je to zgodilo. Čista laž!! Spet bi se medicinske sestre rade zaščitle za svoje nedelo.
2fast4
22. 07. 2024 16.43
+7
7561 podpisov za manjše plače zdravnikom....pohvalno, le naj se uresniči
NLKP
22. 07. 2024 16.31
+8
Vse se ceni in spoštuje, najbolj pa sodržavljane, ki delajo za minimalca, da lahko plačajo stavko zdravstvenim delavcem...