Slovenija

Podbregarja na sejo ni bilo

Ljubljana, 13. 07. 2007 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji direktor Sove po pričakovanjih ni prišel na sejo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Sklic seje po 15. avgustu bi lahko imel negativne posledice za ugled države
Sklic seje po 15. avgustu bi lahko imel negativne posledice za ugled države FOTO: POP TV

Nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Iztok Podbregar in njegov pravni zastopnik Aleksander Čeferin se današnje seje komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb nista udeležila.

Člani komisije so se danes sešli na zahtevo poslancev SDS, a bodo morali na Podbregarjevo izjavo počakati. Kot je povedal predsednik komisije Pavel Gantar (NP), bodo sejo nadaljevali "takrat in takoj, ko bo pogovor s Podbregarjem mogoč", kar bo verjetno po 15. avgustu.

V SDS obžalujejo, "da tako pomembna odvetniška pisarna ne more zagotoviti 'suporta' svojemu klientu tudi v času dopusta, še posebej, ko gre za tako pomembno zadevo, ki seveda vpliva tudi na odnose s sosednjo Hrvaško", je po seji dejal Rudolf Petan (SDS). V SDS so zato od Gantarja zahtevali, da čim prej opravi srečanje s Podbregarjem.

"Čisto ne razumem nervoze in nestrpnosti predlagateljev te današnje izredne seje, glede na to, da vnaprej vsak dan desetkrat povedo, da ničesar ni, istočasno pa sklicujejo izredne seje komisij in odborov. Nenazadnje je tudi predsednik sprožil sodni postopek," pa je poudaril Dušan Kumer (SD).

Poslanska skupina SDS je 18. junija na komisijo naslovila zahtevo za sklic nujne seje komisije, na kateri bi obravnavali izjavo poslanca SD in nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa, ki jo je dal v zvezi s prisluškovanjem pogovorom med takratnim vodjo opozicije, sedanjim slovenskim premierom Janezom Janšo in predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem leta 2004.

Podbregar je sicer na sejo komisije prišel že 26. junija, vendar je komisija razgovor opravila le z Ropom, ne pa tudi z njim, saj se je ta seje udeležil s svojim pravnim zastopnikom. Člani komisije so nato 4. julija sprejeli pravno mnenje, da je pravni zastopnik lahko prisoten na pogovorih pri komisiji, Podbregar in Čeferin pa sta že takrat napovedala, da ju do 15. avgusta ne bo.

V SDS so zahtevali nadaljevanje seje, saj menijo, da bi sklic seje po 15. avgustu lahko imel negativne posledice za ugled države.

Podbregar naj bi sicer kot takratni direktor Sove Ropa obvestil o domnevnih dogovarjanjih incidentov v Piranskem zalivu. Njegov pravni zastopnik pa zatrjuje, da Podbregar ni odredil prisluškovanja hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju. Nekdanji direktor Sove bi tako s svojim pričanjem pred komisijo potrdil ali ovrgel Ropove trditve.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vborut@siol.net
14. 07. 2007 00.21
a samo po 15. avgustu bo imel sklic seje negativne posledice ??? a svinjarje ki so jih delali do sedaj pa ne golazen
janezgorenc@email.si
13. 07. 2007 16.00
Prav Matej Rojc, se vidiva v norišnici. Vam bom prišel predavat. Kdaj pa imate obiske? Dejan, koliko se spomnim, tožba ni bila umaknjena. Se motim? Samo to je bilo rečeno, da se bodo odločili za naslednje korake. Kar se tiče kupčkanja - kaj pa ima Rop kupčkati z Janšo, če ima dokunmente, ki bi njega in njegovo stranko definitivno za naslednje tri mandate vrgli iz vladne palače, Janšo osebno pa celo v zapor. Kupčka se takrat, kadar ima nasprotna stran kaj ponuditi. Če bi taki vroči dokumenti res obstajali, ne bi imel Janša kaj ponuditi. Edino to je možno, in v to verjamem in sem tako že pisal, da na levici dozirajo informacije in da bodo, ko bo čas za to, torej pred volitvami, udarili z 'dokazi'. Pa dajmo počakati do takrat in videti, kdo ima prav. LP, Janez
djordjevic.dejan@triera.net
13. 07. 2007 13.04
Umik zaradi predsedovanja uniji? Ovce. Misli, ker bil ni potek predsedovanja že zdavnaj določen? Ne morem verjeti, da je lahko kdo tako naiven in temu še verjame. Ker ohranitev Kosove komisije ni čisto slučajno sledila sporočilu, da tožbe ne bo? Ene je očitno treba poslati v prvi razred, ker ne znajo sešteti ena plus ena. Kupčkanje, dragi moji, kupčkanje.
Matej Rojc
13. 07. 2007 13.03
janezgorenc, takšne pravljice trosi v norišnici! Tam bi ti mogoče celo verjeli :))
janezgorenc@email.si
13. 07. 2007 12.54
Podbregar ne pride pred komisijo, Ropa tudi že dolgo ni v parlament... Tudi če so med slovensko in hrvaško stranjo obstajali kakršnikoli dogovori o incidentih, pa ne verjamem v to, se o njih prav gotov nista dogovarjala Janša in Sanader osebno. In če bi se, a mislite da bi rekla po telefonu kar: 'ti, daj jutri pošlji par ribičev rit kazat RTVSLO, da bomo imeli incident - pa bom zmagal na volitvah'? Obvečevalne službe pač zbirajo drobce in koščke, njihovi analitiki pa potem to skušajo prevesti v uporabno informacijo. Najbolj verjetno pa je res, da je nekdo prebral analizo dogajanj v Piranskem zalivu od neke, mislim da bosanske, študijske skupine, ki je napisala, da izgleda kot da bi se o incidentih dogovarjali, in to potem vzel za suho zlato. Morda je Rop po neumnosti ustrelil kapitalnega kozla, morda ne. Toda eno je gotovo - tudi ta incident se bo uporabil v naših volitvah 2008, še bolj pa v hrvaških 2007. In tako kot nekateri od vas verjamete, da sta se Janša in Sanader dogovarjala, tako jaz verjamem, da so se naši bivši partijci dogovarjali s hrvaškimi bivšimi partijci o tem, kako bi lahko sesuli dve desni vladi z enim udarcem. Odgovor - pripraviti enega itak propadlega politika k temu, da lansira takšno informacijo. Napovedujem, da bo zdaj nekaj časa mir, ko se bodo bližale volitve pa bo spet izbruhnilo in takrat bi se še res znali pojaviti kaki dokumenti, najverjetneje iz Hrvaške, ki bodo 'dokazovali' resničnost Ropovih trditev. Sicer pa, bomo videli. LP, Janez
yanker007@gmail.com
13. 07. 2007 12.43
clementia555: Dajte se SDS podmladek že enkrat zorganizirat in pisat v moškem ali ženskem osebku. Sicer pa dopuščam tudi možnost dvospolnika, v tem primeru se oproščam.
clementia555@yahoo.com
13. 07. 2007 12.35
Roko: ..... Jaz bolj verjamem Ropu in Podbregarju. Verjamem, da je nekaj na tem in da je Janša zmožen česa takega..... Ja sej... To je bil po vsej verjetnosti tudi namen Ropa. V Slovneiji je pač tako, da se vedno najde določen odstotek ljudi kova roko, ki verjamejo stvarem, ne da bi se za to predložili kakršnikoli dokazi, čeprav jih tožilec v tej zadevi obljublja že več tednov. Vendar to nikogar ne moti, še najmanj pa to skupino ljudi... Sicer pa je tako ali tako vseeno... Za njih bo bil Janša kriv, četudi se pojavijo dokazi, ki ga bodo ovrgli vsakega suma. To je pač privzgojen komunistični čut za pravica in resnico. Kar se tiče tožbe se bo Janša verjetno umaknil zaradi prihajajočega se predsedovanja Evropski uniji. Čeprav po mojem mnenju bi šel jaz v tožboi, da dokrajčim tisto lažnivo gmoto, ki se ji reče Anton Rop. Predlagam Janši, da začne igrati podobne igrice... recimo za začetek lahko spravi v javnost kakšne sume, da je Aurelio Juri med svojimi swingerskimi seansami v Gradcu izdajal kakšne skrivnosti tujim parom, ki so v resnici bili agenti tujih obveščevalnih služb. nekaj podobnega kot afera Profumo v veliki britaniji v 70-ih. :-)
balon200
13. 07. 2007 09.52
Jaz bolj verjamem Ropu in Podbregarju. Verjamem, da je nekaj na tem in da je Janša zmožen česa takega. Rop in Podbregar se verjetno konstruktivno pripravljata na afero in grozita Janši....Verjetno pa se itak cel čas zadeve dogajajo v zakulisju, trgovanje med Janšo in Ropom sigurno ta moment poteka in obstaja. Logično je, da če je Rop že v svoji vladi vedel kaj Janša počne, da Rop tega ni obelodanil, saj si ni v lastni vladi želel zgubljati energije z aferami in obračunavati s taktratno Janševo opozicijo od katere sploh ni bil ogrožen. Sedaj je opozicija Rop in normalno, da mu take zadeve sedaj pridejo prav, posebej potem, ko je Janša s svojim nizkim pohodom na oblast in splošnim nizkim obnašanjem v svoji vladi zelo znižal nivo politične kulture v Sloveniji. Rop ima zato do podobnih nizkih obračunavanj, ki jih je uvedel in iznašel Janša, nekako pravico,...sploh pa moraš z nizkotnežem delati nizkotno,...drugače praviloma ni haska. Za enkrat verjamem Ropu, ker tudi ne verjamem, da bi si kaj takega preprosto zmislil,..mogoče se pa motim a ne. Več kot 70 posto pa je, da se bodo v zakulisju nekako zdilali in bo tudi sam Rop proglasil omenjene prisluhe očitno za narobe razumljene oz. da obstaja možnost, da so bile izrečene besede v prisluhih mišljene v drugem kontekstu oz. da jih je možno razumeti drugače. Pa bo mir. Če se ne bodo zdilali,..pa bo lahko Janši še žal,...če je res kar Rop pravi in po moje je res.
Jethro
13. 07. 2007 09.45
Mislim, da se naši politiki glede te zgodbe "mastno" dogovarjajo kako rešit zadevo, da ostane "zakopana" pred očmi javnosti - tako slovenske kot evropske!!! Najprej grožnje o tožbah, pa o ne vem o čemu še, zdaj pa je vse tako mirno...res čudno!!! Kaj se grejo tile naši poslanci, pa s tem mislim tako leve kot desne...očitno so "zabredli" v vode, ki tečejo s tokovi njim neukrotljivi in zdaj se dogovarjajo kako bodo varno "pristali v marino" še pred predsedovanjem EU!!! Krasne politične igrice res!!! LP
yanker007@gmail.com
13. 07. 2007 09.32
Res zanimivo kako so se tej temi začeli vsi izogibati z Janšo vred. Le kje je zdaj tista tožba proti Ropu?
K_K
13. 07. 2007 09.29
..... pa je Podbregar ena velika potuhnjena zadeva ..... po domače se reče: ena velika potuhnjena rit ! ! !
rosomoh@email.si
13. 07. 2007 09.18
Nič presenetljivega,bilo je jasno,da rabijo čas za dogovor kako se izvleči iz tega sranja.Sicer pa je Podbregar ena velika potuhnjena zadeva,ki že ves čas služi ,najprej Kučanu in zatem Drnovšku.