Slovenija

Podbregar prevzel vodenje Sove

Ljubljana, 01. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iztok Podbregar, do sedaj ministrski svetnik zadolžen za področje nacionalne varnosti, bo danes nastopil funkcijo direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA).

Iztok Podbregar
Iztok Podbregar FOTO:

Vlada je namreč 23. maja s te funkcije razrešila Tomaža Lovrenčiča, ki odhaja na novo delovno mesto na zunanje ministrstvo. Po neuradnih podatkih, ki krožijo v slovenskih medijih, naj bi odšel za slovenskega veleposlanika v Španijo. Predsednik vlade Janez Drnovšek je po sicer nenapovedani zamenjavi pojasnil, da je bila ta poteza pripravljana "vsaj kakšnih devet mesecev". Po premierovih besedah je bilo že ob Lovrenčičevem odhodu na SOVO predvideno, da tam "ne bo ostal za stalno, saj se je želel vrniti na drugo področje". Podbregar je po njegovem mnenju zaradi bogatih izkušenj primeren za mesto direktorja SOVE.

Novi direktor SOVE Iztok Podbregar, po činu generalpodpolkovnik, je bil še pred dobrim letom načelnik generalštaba Slovenske vojske, pred imenovanjem za ministrskega svetnika pa je bil državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Kot ministrski svetnik je bil v uradu predsednika vlade zadolžen za področje nacionalne varnosti.

Lovrenčič je ob tej vladni potezi na spletnih straneh SOVE zapisal, da je za zaključek mandata zaprosil zaradi družinskih razlogov. Obdobje, ko je bil na čelu SOVE, je označil kot obdobje "renesanse agencije", saj je po njegovem mnenju v tem času SOVA utrdila svoj ugled v Sloveniji in svetu ter pokazala svojo koristnost pri doslednem uveljavljanju interesov države. "V svojem mandatu sem si še posebej prizadeval za demistificiranje delovanja SOVE, za njeno odprtost in transparentnost," je zapisal Lovrenčič.

Kljub temu da v obdobju Lovrenčičevega vodenja obveščevalcev agencije niso pretresale večje afere, z njegovim delom niso bili vsi zadovoljni. Prvak SNS Zmago Jelinčič se je le dva dni pred omenjeno sejo vlade v poslanskem vprašanju premieru Drnovšku dotaknil delovanja SOVE in njenega direktorja. Slednjemu je Jelinčič sredi aprila "posredoval podatke in fotografije določenih radioaktivnih materialov, ki so bili ponujeni v odkup". Lovrenčič nanje ni odreagiral, zato se vodja poslanske skupine SNS sprašuje, kako se bo slovenska vlada opravičila pred svetovno javnostjo. "Teh zadev ni tako malo in so grozljive za obstoj," je nadaljeval opozicijski poslanec in še dodal, da slovenska obveščevalna služba ne sodeluje v evropski varnosti. Premier je očitke zavrnil in menil, da SOVA svoje delo opravlja resno, zelo strokovno in korektno ter ima vzpostavljeno izjemno dobro mednarodno sodelovanje.

Podbregar bo sicer že šesti šef civilne varnostno-obveščevalne službe po osamosvojitvi. Do začetka leta 1993 je bil na čelu takratne Varnostno-informativne službe (VIS) Miha Brejc, ki ga je nasledil Janez Širše. Leta 1993 se je sicer tedanji VIS preobrazil v sedanjo SOVO. Kasneje sta se na čelu SOVE zvrstila še Silvan Jakin, Drago Ferš in Tomaž Lovrenčič.

Civilna obveščevalna agencija je bila oblikovana po mednarodnem priznanju samostojne države Slovenije, med njene temeljne naloge pa sodi v prvi vrsti delovanje pri zaščiti nacionalnih interesov na varnostnem, političnem in gospodarskem področju oziroma zagotavljanje nacionalne varnosti. Temu je prilagojena tudi organizacijska struktura agencije. Osnova delovanja SOVE, samostojne vladne službe, je zakon o SOVI, sprejet aprila 1999. Agencija opravlja svoje delo pod nadzorom zakonodajne, sodne in izvršilne veje oblasti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni