Slovenija

'Podatki kažejo, da je pogled nekdanjega ministra napačen'

Ljubljana, 05. 11. 2009 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pavlinič Krebsova svojemu predhodniku ostro odgovarja na kritike. Njegove izjave niso resnične in z njimi dejansko ponižuje javne uslužbence, je prepričana.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs FOTO: Dare Čekeliš
'Rezultat nič'

Nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant je že včeraj ocenil, da je bilo kljub nasprotnim zagotovilom samo v državni upravi najmanj 25 menjav brez krivdnih razlogov, s čimer je bila v celoti prelomljena predvolilna obljuba.

Na področju odpravljanja birokratskih ovir je po njegovih besedah rezultat v tem mandatu "nič", čeprav je možnosti še veliko. Med temi je omenil možnost ukinitve izpolnjevanja obrazcev v upravnih postopkih. Prav tako v tem mandatu ni nobene nove storitve na področju e-uprave, čeprav je možnosti še precej, je prepričan.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je v odzivu na kritiko svojega predhodnika Gregorja Viranta poudarila, da so v letu dni s sodelavci na ministrstvu opravili pomembna dela, vse z željo po čim bolj učinkoviti in cenejši javni upravi. Podatki kažejo, da je pogled nekdanjega ministra napačen, dodaja.

Pavlinič Krebsova Virantu še sporoča, da če spremlja področje dela ministrstva za javno upravo, naj ga spremlja bolj poglobljeno. Pravi, da njegove izjave niso resnične in da "s tem dejansko ponižuje" javne uslužbence, ki so povsem isti, kot so bili v času njegovega mandata, na področju razvoja novih elektronskih storitev ali odprave administrativnih ovir pa na primer delajo vsaj tako dobro, kot so v prejšnjem mandatu, oz. še bolje.

Števila zaposlenih niso zmanjšali

Ministrica je zavrnila navedbe, da je prejšnji vladi uspelo zmanjšati število zaposlenih v javnem sektorju za dva odstotka. Sklicuje se na metodologijo Ajpesa in navaja, da je število zaposlenih od leta 2005 do leta 2008 v javnem sektorju vsako leto naraščalo. Od decembra 2008 do avgusta 2009 pa se je število zaposlenih v javnem sektorju zmanjšalo za 224.

Ministrica je zagotovila, da je bilo vprašanje depolitizacije in transparentnosti kadrovanja in delovanja javne uprave pomembno vprašanje, s katerim so se soočili že ob nastopu mandata. Spomnila je tudi, da je bil v prejšnjem mandatu spremenjen zakon o javnih uslužbencih tako, da je tudi za načelnike upravnih enot in direktorje služb organov v sestavi določil, da so lahko v roku leta dni po nastopu nove oblasti zamenjani brez krivdnih razlogov.

Gre za pomembne položaje, ki ne bi smeli biti podvrženi političnemu kadrovanju, je prepričana Krebsova, ki napoveduje, da bodo to s spremembo zakona v prihodnjem letu tudi popravili. Zagotovila je, da tega orodja sama ni uporabila in iz nekrivdnih razlogov ni v letu dni zamenjala nobenega načelnika upravne enote. Ob tem je poudarila, da je vlada pri imenovanju svojih predstavnikov v uradniški svet ravnala drugače, kot je v preteklosti, in je imenovala zunanje strokovnjake ter ne več članov vlade.

Ustanovljeni pa so bili tudi kadrovsko-akreditacijski sveti, s čimer se onemogoča, da ministri za najpomembnejša delovna mesta izbirajo med politiki vdanimi, nekompetentnimi posamezniki, je dodala.

Že takoj ob nastopu mandata so se po njenih besedah soočili z vprašanjem zniževanja stroškov na področju plač v javnem sektorju ter stroškov, ki so potrebni za delo državnih organov. Uspeli so doseči dogovor s sindikati javnega sektorja, sprejeli so zakon o začasnem znižanju plač funkcionarjev, s pravosodnimi funkcionarji pa so dosegli dogovor, ki ni imel javno-finančnih posledic, obenem pa so sodniki prenehali stavkati. Ti trije dogovori so po ministričini oceni izjemno pomembni, ker so v krizi uspeli s socialnim dialogom doseči dogovore, "ki pomenijo dejansko zmanjšanje pričakovanj javnih uslužbencev na področju politike plač zaradi nove plačne reforme iz leta 2008."

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OrodniK
10. 12. 2009 12.02
Ti vaši kadovsko akrkredi akderi, pardon, akreditacijski sveti so izmišljena funkcija in služijo samo kot izgovor na očitke o določenem nemoralnem početju, in si z njimi lako le obrišete zadnjico, ker se jih za drugo ne uporablja. So namišljeno telo, namenjeno za izgovor na očitke o političnem kadrovanju, v bistvu pa samo vlečejo davkoplačevalski denar in dodatke..... Banda pokvarjena!
Tonček Balonček
06. 11. 2009 19.36
Meni so sewveda zbrisali komentar, saj je "sovražen"! Pritožil se bom v sreassbourg, povezal s ebom z Društvom novinarjev ter opublicistov, dovolj imam te gonje proti svobodi izražanja, tu ste ameriška filiala novinarstva, zatirate svobodo besede, še Rusi so bolj demokratični. Sramota za Slovenijo! A smo s eza to boriri? Je Janša nosil glavo naprodaj zastonj, pa Čebelar v torbi, Rupel na pladnju? Zakaj tako?
Tonček Balonček
06. 11. 2009 12.17
Verjetno hje plača 650 EUR za policiste resnično ideološke narave! Pa kako bi plače zmanjaš za 20 odstotkov? A voznik rešilvca naj bi imel potem 600 EUR plače? Pa pojdi ti Sherlock delat na prosekturo za 500 EUR ali na psihiatrijo za 600!!! A ne bi hotel? Mogoče iz ideoloških razlogov?Od kod fama, da javni uslužbenci zaslužijo veliko? Zdravniško delo največkrat ni merljivo, posledice se nemalokrat ugotovijo šele čez deset let ali še kasneje, dobre in slabe! In kdo bo meril, spet kakšne ekipe birokratov? Pa en povzdiguj mi Viranta, nadbirokrata vseh bslovenskih birokratov!! Kakšne ideološke narave naj bi bilo moje pisanej, saj te velespoštovani gospod vendar nadstrankarski strokovnjak!
SherlockH
05. 11. 2009 18.47
Tonček Malo brzdaj svoje izpade, ki so ideološke narave. Če mene vprašaš, bi v javnem sektorju plače zmanjšal cca 20% ali več. Seveda tak hiter izračun ni demagoški, če bi imel čas, bi ti to tudi empirično dokazal. Če se že širokoustijo z učinkovitim servisom, naj tudi statistika v vseh sferah temu sledi. Najbolj kilavi so seveda kulturniki, zdravniki pa tkoj za njimi....tu bi še poudrail, da je tudi zdravniško delo merljivo, zatorej ukrepi k učinkovitosti deljenja denarja kar kričijo po dobrem vodji!
Tonček Balonček
05. 11. 2009 18.03
Pa kaj je ta gospod Gregor postoril, če smem vprašati? Napravil je totalno zmedo, zase pa počrpal kakšnih 100.000 EUR BRUTO nakazil davkoplačevalskega denarja, lahko bi razpravlajli celo o tem, da je ta neomadeževani politik, ki ni član SDS (kaj bi se vendar mazal z imenom te proslule stranke) kriv za to, da so pošteni Slovenci izgubili volitve. Take "šlamastike", kot je bila uvedba plačnega sistem za javne uslužbence, svet še ni videl zdi se mi, da smo končno dobili novega Edija Kardelja 21. stoletja!! Pa kaj se ta tip sploh še oglaša!!!???
kalinka
05. 11. 2009 17.53
krebsova dol .virant gor pa bo!!! pa.pa pa!!!!
ekskluziv.scena
05. 11. 2009 16.45
Inspire05.11.2009, 15:56 Virant je v svojem 4 letnem mandatu veliko postoril ,kar pa ta vlada podira ,kot domine . Kaj, recimo?
tron3
05. 11. 2009 16.31
Bravo Irma! Jasno da je napačen, kot je on sam, v knjigi ki jo je gospod spisal za potrebe študentov Upravne fakultete v Lj in se imenuje Pravna ureditev javne uprave je na vsaki strani zaznamek viri - od kod je on vse skupaj prepisal, celo življenje samo prepisuje pa akademski naslov poseduje, isto model je kot njegov tast metuljček Miha Brejc
est
05. 11. 2009 16.25
Moj predlog . Vse višje uradnike, ki jih je minister pripeljal s seboj na ministrstvo, naj po končanem mandatu tudi odpelje.
OrodniK
05. 11. 2009 16.02
Ga Krebsova sebe se lahko imate za norca s svojimi kadrovsko akreditacijskimi sveti, a pri ljudeh žal izpadete SMEŠNI IN NAIVNI. SMO VIDELI KAKO FANTASTIČNO FUNKCIONIRAJO TI VAŠI AKREDITACIJSKI SVETI: Veselinovič, Slovenske železbice,..... Ni dovolj zgolj ustanoviti takšen svet...
Inspire
05. 11. 2009 15.56
Virant je v svojem 4 letnem mandatu veliko postoril ,kar pa ta vlada podira ,kot domine .
KatiFafi
05. 11. 2009 15.32
Jao pa kaj ta ženska misle da je, če bi biu Janša na oblasti, kar bo prej ali slej, bi Krebsova bla vesela, če bi lahko virantu pucala čevlje! ;)
brezhišnik
05. 11. 2009 15.17
cudovita krebsova :(
Inspire
05. 11. 2009 15.13
G.Virant ni nikdar lagal ,temveč se trdo pogajal s sindikati .
dejkometod
05. 11. 2009 15.02
Ja veliko javnim usllužnecem se nam je storila velika krivica. Osebno sem zelo prizadet in jezen. Dobro da imam rad svoje delo ki ga opravljam z veseljem , pa z veliko let šolanja ki sem ga uspešno opravil in sem zelo ponosen. Nisem pa ponosen nad em kar sem doživel.
Tonček Balonček
05. 11. 2009 14.46
A to ej tisti doktor, ki eno elto ni mogel dobiti službe in ej kasiral po 3.000 EUR neto in delal po pogodbah? Kod t da imaš dohodke lahko le iz delovnega razmerja? Med najbogatejšimi Slovenci jih ej precej, ki niso v službah. Kako si os sploh moralno drrne govoričiti o javnih usklužbncih, če je pa sam največji parazitdavkoplačevalskega denarja, še tik pred primopredajo oblasti so svoje na debelo zaposlovali v državnih organih! Izprevrženo! Pa tako endolžno faco zna napraviti! Od kod ta tiop velaj za tako sposobnega, če pa je njegova "reforma plačnega sistema" toptalno skropucalo z enormnimi anomalijami!
pegaso
05. 11. 2009 14.34
Virant ima tu še kako prav! Poznam e-storitev e-fotograf in vem, da se zadeva zelo počasi premika oz. stoji na miru!
123_Zoke_vec_ni
05. 11. 2009 14.33
Krebsova tako dobro dela, da je število zaposlenih v javni upravi naraslo, v zasebnem sektorju pa upadlo. Bravo, Krebsova!
123_Zoke_vec_ni
05. 11. 2009 14.32
Joj, Krebsova, tiho bodi. Gregorju ne sežeš niti do peta.