Slovenija

'Podaljšanje delovne dobe bo nujno'

Ljubljana, 01. 10. 2009 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DeSUS je uspelo preprečiti, da bi prišlo do popolne zamrznitve pokojnin, trdi Franc Žnidaršič, ki zavrača očitke, da je stranka zaradi delne zamrznitve popustila pri zaščiti interesov upokojencev.

Franc Žnidaršič
Franc Žnidaršič FOTO: POP TV

Poslanski skupini DeSUS je uspelo preprečiti, da bi prišlo do zamrznitve pokojnin, trdi vodja omenjene poslanske skupine Franc Žnidaršič. Ob krizi in dejstvu, da so bili v koaliciji edina stranka, ki se je uprla zamrznitvi pokojnin, se je nazadnje izkazalo, da "brez slehernega popuščanja kompromis ni mogoč", je še prepričan. Zato v poslanski skupini zavračajo očitke Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), da so popustili, ko ne bi smeli.

Po Žnidaršičevih besedah je DeSUS odigral pozitivno vlogo glede pravic upokojencev, zato "ni pravično s strani tistih, ki nas napadajo". V DeSUS so namreč pričakovali, da bo njihovo prizadevanje za dosego kompromisa "bolj prijazno sprejeto". Pokojnine bodo namreč še vedno rasle, le nekoliko bolj počasi. Vodja poslanske skupine je še poudaril, da so vsa leta poskušali zaščititi upokojence, a se hkrati zavedajo, "da je v tej državi še milijon in pol drugih državljanov".

'Stranka upokojencev samo po imenu'

Vili Rezman
Vili Rezman FOTO: POP TV

Poslanec Vili Rezman pa opozarja, da je DeSUS "stranka upokojencev samo po imenu" in ne izključuje nobene socialne skupine ali generacije, zato je napačno identificirati njihove interese zgolj z interesi upokojencev. ZDUS pa Rezman očita, da so izkoristili čas, "ko je zelo lahko biti populist in zelo lahko politično dvoriti tistim, ki so v krizi najbolj prizadeti". Opozoril je še, da gre pri delni zamrznitvi pokojnin zgolj za začasen, interventni ukrep.

V poslanski skupini DeSUS so tudi napovedali, da bodo podprli predlagani proračun. Po Žnidaršičevih besedah namreč ta ohranja socialno državo in socialne pravice. Rezman kljub temu meni, da je bilo pri pripravi proračuna premalo narejenega na področju sistemskih rešitev. Sami so tako opozarjali na celo vrsto možnosti, med njimi na problem sive ekonomije in pobiranja davkov, tretja možnost pa je tudi davek na nepremičnine in luksuz.

'Podaljšanje delovne dobe bo nujno'

Tudi izhodišča za posodobitev pokojninskega sistema v DeSUS podpirajo. Kot pravi Žnidaršič, so takšni ukrepi nujni, saj obstoječa zakonodaja na daljši rok ne zadošča. Opozarja na razmerje med zaposlenimi in upokojenci, zaradi česar prispevki v pokojninsko blagajno ne bodo zadoščali. Podaljšanje delovne dobe bo tako nujno, je pa vprašanje, ali je 65 let sprejemljiva starostna meja za upokojitev, pravi Žnidaršič.

Po njegovih besedah bo treba rešiti tudi vprašanje delovnih mest za starejše, saj skoraj 70 odstotkov upokojencev nima polne delovne dobe. Vili Rezman pa je opozoril na izenačitev starostne meje za oba spola, s katero se poslanci DeSUS ne strinjajo.

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
02. 10. 2009 19.05
Komaj čakam, da me bodo po Ljubljani z zelenci vozili 70-letni šoferji in d ame bo operiral kak starček, otroke pa bo poučevala kakšna tovarišica pri devetinšesdesetih letih. Če so medicina in ostale stroke podaljšale življensko dobo, pa niso premagale demence, senilnosti, Alzheimerja in podobnih bolezni, živiš pač dlje, delovno sposoben pa v povprečju nisi nič dlje kot nekoč. Stari so lahko le papeži, predsedniki, sodniki, kralji, univ. profesorji, konzultanti ipd., ne pa delovni ljudje! Ti se tudi iztrošijo!
petdan
02. 10. 2009 10.08
Stane prosim ne udrihaj neopravičeno po mladi generaciji, saj vendar niso oni krivi, da živijo v gnilem neokapitalizmu. Povej raje, da smo mi starejši v socializmu vsi imeli delo in smo tudi zaslužili za človeka dostojno življenje.
stane@jesenice.net
02. 10. 2009 09.57
naj dajo starejše v pokoj pa mlade, ki so na zavodu na šiht... HAHAHA kdo od mladih pa želi delat za 400 €, če pa na zavodu dobi 200 €ali več in potem še mal na črno pa boljše živi kot vsi tisti, ki se matrajo za tekočim trakom ali opravljajo težka fizična dela ob vsakem vremenu zunaj. Malo razmišljajte MLADI kaj so - smo morali dati skozi vaši starši pri izgradnji po 2 sv, vojni ko je bilo vse porušeno, ničesar nismo imeli, vse je bilo potrebno zgraditi. Vprašajte se ali bi tudi vi bili pripravljeni iti na mladinske delovne akcije /Brčko-Banoviči, Kolubara itd / bi bili pripravljeni graditi avtoceste /namesto SCT / bilo bi ceneje in mislim da tudi hitreje/ potem pa govorite in pišite o delu in pokojninah pa kdo jih zasluži in kdo ne
Sweet_Cocaine
02. 10. 2009 09.57
Delaj dokler ne crknes, oni pa te bojo lupali.
petdan
02. 10. 2009 09.52
Stari bi naj delali do smrti, mladi pa nikjer ne najdejo dela. Narobe svet ...
tilus@email.si
02. 10. 2009 09.35
Volivci poskušajte si zapomniti ta imena, Karel Erjavec, Resman, Žnidaršič kajti čez tri leta bodo spet na seznamu za volitve in bodo imeli polna usta obljub. Ampak skleroza svoje opravi in boste verjetno volili iste.
LomilkaSrc
02. 10. 2009 08.47
s palčko , brez zob in las ter slušnim aparatom bomo delali najzahtevejša dela. mladina se bo grogirala in ropala trgovine.
ACEG
02. 10. 2009 06.14
Če bi šel prispevek za pokojnine res samo za zaslužene pokojnine, bi bilo vse vredu. Ker pa ga dobijo v roke različni mrhovinarji in ga talajo na vse vetrove , je pa tako kot je.
Abacus
01. 10. 2009 23.34
naj v pisarnah delajo do 65.leta ,v lažjih fizičnih deloviščih do 58.leta ,na najtežjih fizičnih deloviščih pa do cca. 50-52. leta starosti!
Tonček Balonček
01. 10. 2009 20.51
Janša in Vizjak bi ta problem že zdavnaj zrihtala, gre za junaka!!! Zakaj Vizjaka ni več na TV, on ima rešitve, (za medije, ne resničnih, da ne bo nesporazuma), praktično skoraj iz rokava!
blue05
01. 10. 2009 20.47
meni že zdaj odpoveduje spomin, kaj bo šele čez 30 let!
titovka
01. 10. 2009 20.34
kako to, da vam ni všeč janšistična demokraija???
bukefal
01. 10. 2009 20.33
Druščina, vsaj vidite kako je mali Murgeljčan brihten. Vedel je, da njegava partija ne bo mogla vladati v demokratičnem parlamentu, zato je ustanovil stranke, ki tvorijo celoten nabor populacije in jih ima v popolnem nadzoru: - SMS: pridobil je del mlade populacije - Desus: upokojenski volilci so pod njegovim vplivom - SKD: tudi del krščanarjev ima pod seboj - LDS: kapital z liberalci piska po njegovih notah - Zares: izšli so iz LDS-a in so prav tako Kučanovi lakaji Le stranke slovenske pomladi se mu ne dajo, zato so vsakodnevno na udaru!!!
gosenica80
01. 10. 2009 20.30
podaljšanje delovne dobe -BANDA naj dajo starejše v pokoj pa mlade, ki so na zavodu na šiht...
Buena Vita
01. 10. 2009 20.21
ŽNIDARŠIČ JE KUČANOV PODREPNIK,
Buena Vita
01. 10. 2009 20.19
A JE KAH HEHLJAVEC SPET PLJUNIL UPOKOJENCEM V PRAZNO SKLEDO
gibson7
01. 10. 2009 20.14
Žnidaršič, Kučanov učenec!
hrcekmuri
01. 10. 2009 19.59
DELAVCI SO DELALI ZA TE POKOJNINE IN JIH MORAJO DOBITI,TISTI KI SO PA PO NEKIH SVOJIH ZAKONIH SLI V PENZIJO PRI 45 -NAREDITE REVIZIJO
bema1201
01. 10. 2009 19.54
Ti kljukci iz Desusa lahko do smrti jajca praskajo, mi jih bomo pa plačevali za nakladanje.
bolimepatak
01. 10. 2009 19.53
Za pokojninski sistem v Slo velja geslo....samo mrtev penzionist, dober penzionist! Predlagam, da vsak državljan dela do smrti, plačuje seveda redno v pokojninski sklad, sredstva se pa porabijo za krpanje lukenj v žepu falange, ki vodi ta sklad. Če se bo nabralo premalo, pa bo po hitrem postopku sprejet interventni zakon, ki bi delovno dobo mrtvim podaljšal še za nekaj let........