Slovenija

Pod streho druga branja

Ljubljana, 25. 10. 2006 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predlog zakona o DDV poenostavlja sistem obračuna davka in je, tako vlada, bolj prijazen do uporabnika.

Poslanke in poslanci so opravili druga branja še preostalih štirih zakonov iz paketa davčne reforme: zakonov o davku na dodano vrednost, o davku na promet nepremičnin, o davku na dediščine in darila ter o davku na vodna plovila. O vseh štirih besedilih bo DZ glasoval v petek, tako da bo celotna davčna zakonodaja predvidoma sprejeta še na tej seji. Poslanci pa so opravili tudi drugo branje novele energetskega zakona, o kateri bodo prav tako glasovali v petek.

Prag, pri katerem oseba postane davčni zavezanec, se dviguje na 25.000 evrov
Prag, pri katerem oseba postane davčni zavezanec, se dviguje na 25.000 evrov FOTO: POP TV

Predlog zakona o DDV poenostavlja celoten sistem obračuna davka in je po zagotovilih vlade bolj prijazen do uporabnika. Med drugim se na 25.000 evrov dviguje prag, pri katerem oseba postane davčni zavezanec. Presežek DDV se bo poslej vračal hitreje, ustanovam, ki so oproščene plačevanja davka, pa davčnih obračunov poslej ne bo treba več predlagati.

Da bi se izčistil register zavezancev za DDV, so poslanske skupine koalicijskih strank predlagale dopolnilo, po katerem bodo morali zavezanci, ki ne presegajo praga obdavčljivega prometa v višini 25.000 evrov, davčnemu organu predložiti zahtevek za prenehanje identifikacije za namene DDV ali pa se odločiti za prostovoljno identifikacijo. S tem ne bodo smeli več uveljavljati odbitka DDV. Poslanska večina je dopolnilo sprejela, medtem ko je dopolnilo opozicijske LDS zavrnila. V LDS so sicer predlagali bolj jasen zapis oprostitev plačila DDV za storitve družb za upravljanje investicijskih družb.

Še o nepremičninah in dediščini

Z zakonom o davku na dediščine in darila se krog zavezancev širi na pravne osebe zasebnega prava. Poslanci so sprejeli dopolnilo štirih koalicijskih strank, ki se nanaša na oprostitev obdavčitve za dediščino oz. darilo, katere vrednost ne presega 5000 evrov in zajema zgolj premičnine. Štiri koalicijske stranke so želel jasneje določiti, da se v vrednost 5000 evrov upošteva vrednost vseh premičnin in ne vsake posebej. Poleg tega naj bi bili tudi zavezanci, ki sicer morajo plačati davek, oproščeni plačila davka na del dediščine oz. darila. Njihova davčna osnova bi se po predlogu znižala za 5000 evrov.

Z novim zakonom o davku na promet nepremičnin se to področje ureja na celovit način, stopnja davka pa ostaja pri dveh odstotkih. Novost je obdavčitev finančnega najema, davek bo treba plačati ob sklenitvi pogodbe.

Glavni cilj sprememb energetskega zakona pa je zagotavljanje zanesljivosti dobave zemeljskega plina
Glavni cilj sprememb energetskega zakona pa je zagotavljanje zanesljivosti dobave zemeljskega plina FOTO: Reuters

Kot zadnjega iz paketa davčne zakonodaje je DZ obravnaval še predlog zakona o davku na vodna plovila. Z njim se na novo določa višino davka in način obdavčitve vodnih plovil. Pomembna novost je širša opredelitev predmeta obdavčitve; obdavčena bodo namreč plovila, ki so daljša od pet metrov. Plovila, ki se uporabljajo za opravljanje registrirane dejavnosti, niso predmet obdavčitve po tem zakonu.

Za zanesljivo dobavo zemeljskega plina

Glavni cilj sprememb energetskega zakona pa je zagotavljanje zanesljivosti dobave zemeljskega plina. Novela ukrepe zagotavljanja zanesljivosti dobave nalaga zlasti dobaviteljem zemeljskega plina v Sloveniji, deloma pa tudi sistemskim operaterjem. Pri tem lahko izbirajo med več ukrepi. Novela energetskega zakona med drugim določa nujne ukrepe, ki jih morajo izvesti sistemski operaterji. Če ti ne omogočajo zanesljive dobave plina posebnim odjemalcem, zakon sistemskim operaterjem nalaga, da omejijo prenos za dobavo določenim kategorijam odjemalcev. Pri tem ima vlada pooblastilo, da z uredbo določi vrstni red omejevanja dobave posameznim kategorijam odjemalcev.

Državni zbor je k spremembam energetskega zakona sprejel enajst dopolnil, ki so jih poslanske skupine koalicijskih strank vložile samo k členu, ki graditeljem novih stavb narekuje izdelavo študije izvedljivosti alternativnih sistemov za oskrbo z energijo. Gre večinoma za dopolnila redakcijske narave.

Državni zbor je tako opravil druge obravnave celotnega paketa davčne zakonodaje, saj je o prvih treh - zakonih o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davčnem postopku - razpravljal že v torek, dokončno pa bo o njih odločil v četrtek.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
25. 10. 2006 15.28
Minister Bajuk izjavlja tako, vedno se zmoti, oziroma resnica je drugacna. Kako verjeti cloveku, ki jih je od 37 vseh 37 dal narobe? Ali laze ali pa ne zna. Drugega tolmacenja ni. Se mogoce spreneveda?
ja2rise@email.si
25. 10. 2006 14.24
Ali se vam ne zdi vse skupaj malce dvoumno: Bajuk prizna, da so v proračunu za 2008 upoštevali zvišane stopnje DDV, v isti sapi pa zatrjuje, da ne bodo višali DDV? Ne vem iz koga se dela norca. Čisto protislovje.
jaka37
25. 10. 2006 14.12
Opozicija je resnično v krizi. Vse floskule so tipa Kaj bo, če bo ali povedano drugače, govorijo nekaj kar je samo plod fikcije. ZUPANCICFF, strinjam se s teboj, kakšen vik in krik so zagnali ob prodaji Mercatorja, češ kako je vlada oškodovala državo in ne vem kakšne neumnosti še. Celo na evropske inštance so se pritožili in glej ga zlomka, ujeli so se na lastni laži. Sedaj so našli še eno populistično temo, država bo z davki udarila vse, ali povedano drugače, najbolj revne. In zopet bodo padli še na eni laži, kot je bilo npr. pri očitkih dr. Bručanu glede zdravja. Stroka in celo sindikati so jih postavili na laž. MASER31 zakaj bi vlada nekoga kaznovala, če pa so vladne stranke popolnoma porazile opozicijo na teh volitvah. SLS ima največ županov, SDS največ svetnikov, najbolj pa sta padli prav LDS in SD. O čem ti govoriš? O Ljubljani? Ljubljana ni Slovenija, poleg tega pa je le še Ljubljana zadnja trdnjava rdečkarjev. No, tudi to se spreminja.
Felix2
25. 10. 2006 13.21
maser31 Ne nasedaj zafrustriranim LDS-ovcem & co. Kakšen vik in krik so zagnali okrog prodaje Mercatorja, sedaj pa so dobili porcijo od Bruslja, ko je rekel, da je bilo vse OK. Sedaj so tiho. Tako bo tudi tokrat, ko se bo izkazalo njihovo lapanje v prazno.
Mishkolin
25. 10. 2006 10.58
Ali bo vlada kaznovala volilce zaradi neugodnih volilnih izidov ,tako da si bo izmislila še kakšen davek?