Slovenija

Pod pritiski koalicije?

Ljubljana, 16. 05. 2007 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Opozicijske stranke menijo, da koalicija pritiska na Drnovška, naj imenuje njihovega kandidata za guvernerja BS.

Koalicijske stranke SDS, NSi in SLS s pobudo DZ naj sprejme sklep, da se predsednik republike Janez Drnovšek izreče oz. posreduje mnenje o imenovanju guvernerja Banke Slovenije, na Drnovška pritiskajo, menita opozicijska poslanska skupina SD in poslanska skupin nepovezanih poslancev NP. V opozicijski LDS in koalicijski DeSUS menijo, da Drnovška ni treba zasliševati, zakaj ni predlagal nekega kandidata, v SNS pa poudarjajo, da bi moral Drnovšek upoštevati tudi druge predloge.

Zahteva koalicijskih strank je formalno mogoča, je pa poskus predsednika države posiljevati, naj predlaga kandidata, s katerim bi se koalicija strinjala, je pobudo SDS, NSi in SLS komentiral vodja poslanske skupine SD Miran Potrč. V NP predlog koalicijskih strank vidijo kot še enega izmed političnih pritiskov na Drnovška, je povedal vodja NP Matej Lahovnik. Mrakovo zavrnitev kandidature pa povsem razumejo, saj se, tako Lahovnik, zaradi odločanja o kandidatih po političnih kriterijih tudi dobri kandidati z ustreznimi strokovnimi referencami težko odločajo za sprejem kandidature.

"Saj najbrž jih ni veliko takih, ki bi se hoteli blamirati, ker jih nek poslanec ne podpira", so poudarili v stranki DeSUS
"Saj najbrž jih ni veliko takih, ki bi se hoteli blamirati, ker jih nek poslanec ne podpira", so poudarili v stranki DeSUS FOTO: POP TV
Poslanska skupina SNS obžaluje, da Mrak ni sprejel kandidature. "Pokazalo se je, da je res tisto, česar sem se bal. Da gre v tem primeru za Drnovškovo pritlehno igro, v kateri bi gospoda Mraka žrtvoval za svoje igrice, ko bi ob zavrnitvi lahko rekel, da so ga znova zavrnili," je za povedal vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič.

Predsednik države ima, kot menijo v DeSUS, težave pri izbiranju kandidata, "saj najbrž ni veliko takih, ki bi se hoteli blamirati, ker jih nek poslanec ne podpira". Zato razumejo, zakaj Drnovšek še ni ponudil novega kandidata. "To pa ni njegova krivda, ampak krivda tistega, ki za mesto želi svojega človeka, ne pa tistega, ki je res sposoben," je še dejal Žnidaršič.

Koalicija: Prvi krog izbire guvernerja še ni zaključen

Mojmirja Mraka spoštujemo, vendar pa v NSi vztrajamo, da še vedno ni zaključen prvi krog izbire za mesto guvernerja Banke Slovenije, je govorice, da bo predsednik republike Janez Drnovšek za guvernerja centralne banke predlagal Mojmirja Mraka iz Ekonomske fakultete v Ljubljani, komentiral vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Ob tem je izrazil začudenje, da Drnovšek kandidata iz prvega kroga, Boštjana Jazbeca, ni poklical niti na razgovor.

Sicer pa je Tanko povedal, da Jazbec izpolnjuje vse pogoje za kandidaturo za mesto guvernerja BS, ne ve pa, ali je ta sploh še pripravljen kandidirati. O morebitnem kandidatu Mraku v poslanski skupini SDS sicer še niso razpravljali.

Koalicijske poslanske skupine SDS, NSi in SLS so danes predsedniku državnega zbora sicer poslale predlog, da sprejme sklep, naj se predsednik republike Janez Drnovšek izreče oz. posreduje mnenje o imenovanju guvernerja Banke Slovenije. Horvat je povedal, da želijo s tem doseči, da bo Drnovšek vendarle obravnaval tudi drugega kandidata ter, da se bo o tem posvetoval tudi z vodjami poslanskih skupin, s čimer bi kandidatu zagotovil potrebno podporo.

"V kolikor bi ob omenjenem razgovoru predsednik republike ugotovil, da ima Jazbec večinsko podporo, potem bi bilo logično, da ga državnemu zboru predlaga v izvolitev," je ocenil Horvat. Ob tem je sicer povedal, da niso seznanjeni s tem, ali je Jazbec sploh še pripravljen kandidirati za guvernerski stolček. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je danes povedal, da želijo z omenjenim predlogom doseči predvsem razpravo in odgovor Drnovška, zakaj drugi kandidat ni bil predložen v razpravo.

Ob tem je izrazil prepričanje, da bo današnji koalicijski predlog uvrščen na sejo DZ.

Mrak zavrnil kandidaturo

Profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Mojmir Mrak ni sprejel kandidature za guvernerja Banke Slovenije, ki mu jo je minuli teden ponudil predsednik države Janez Drnovšek. Kot je Mrak zapisal v današnjem sporočilu za javnost, kandidature ni sprejel zaradi svojih strokovnih preferenc in zaradi spolitiziranega ozračja, v katerem poteka proces izbora novega guvernerja.

Profesor ljubljanske ekonomske fakultete Mojmir Mrak
Profesor ljubljanske ekonomske fakultete Mojmir Mrak FOTO: POP TV

Mrak dodaja, da so njegove strokovne reference mnogo bolj na strani slovenskih in evropskih javnih financ ter fiskalne politike kot pa na področjih monetarne politike in nadzora finančnega sektorja.

Koalicijske poslanske skupine SDS, NSi in SLS so sicer danes predsedniku državnega zbora poslale predlog, da sprejme sklep, naj se predsednik republike Janez Drnovšek izreče oz. posreduje mnenje o imenovanju guvernerja Banke Slovenije. Še posebej želijo, da Drnovšek pojasni, zakaj drugi prijavljeni kandidat na razpis za guvernerja banke Boštjan Jazbec zanj ni primeren kandidat, so stranke zapisale v sporočilu za javnost.

Tega predsednik republike doslej ni hotel pojasniti, prav tako tudi še ni pojasnil, zakaj zavrača predhodne pogovore z vodji poslanskih skupin, poudarjajo koalicijske stranke. "To je nemodro, če ne celo neodgovorno, saj je jasno, da mora kandidat za izvolitev dobiti večino glasov vseh poslancev," so zapisale.

Na razpis za novega guvernerja Banke Slovenije, objavljenem oktobra lani, sta prispeli dve prijavi, takratnega guvernerja Mitje Gasparija in člana sveta Banke Slovenije Jazbeca. Drnovšek je v imenovanje DZ predlagal Gasparija, ki pa ni dobil zadostne podpore. V drugo je Drnovšek predlagal viceguvernerja banke Andreja Ranta, ki pa prav tako ni dobil zadostne podpore.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
17. 05. 2007 16.10
Ne morem dojeti tega političnega egoizma.Vsi se sklicujejo na demokracijo.Hkrati pa z svojim obnašanjem to demokracijo rušijo,jo negirajo,jo ,jo smešijo.Demokratiče odnos zahteva tudi med drugim,da se posluša svojega nasprotnika in replicira z kulturnimi argumenti.Tu,v slovenskem političnem prostoru pa to izgleda bol navijaško z probilico na vijačo,ki so pripravljeni vse popluvati.To ni demokracija.Tudi kulturnega odnosa tu ni.To je rušenje demokracije.Ne razumem za kaj ni sprejet za guvernerja Mitja Gaspari.Ne reuumem zakaj ne more biti primeren kandidat,ki ga sedaj predlaga nasprotna stran.Smatram ,da se tu dela velika črna monopolacija pred očmi javnosti in novinarskega navijaštva.Smatram,da bi to ignoranco eden proti drugemo moral razrešiti narod z orožjem in začeti pobijati.Če nismo sposobni kulturno egzistirati in gojiti spoštlive medsebojne sociološke,socialne in politične odnose potem se moramo in bolje je tako,da se pobijemo.Potem ko nas ne bo več,ko bomo vsi pobiti bo sigurno za nas bolše.
exim@t-2.net
17. 05. 2007 15.13
Bravo naši. Podpirajte "ozdravljenega zdravilca Drnovška" Moj predlog: povežite se v spomladanski šopek in kandidirajte kar vi, pametnjakoviči, skupaj z Drnovškom.
marjanka99
17. 05. 2007 09.08
Pravzaprav ga itak že imamo. Mislim na človeka, ki opravlja to delo. Sicer pa morata biti za dogovor pripravljeni obe strani. Če se ena stran zakoličini pri eni osebi, dogovor ni mogoč.
stane@jesenice.net
17. 05. 2007 08.35
ali morda VI VESTE za katerega kandidata? saj noben v Sloveniji NOĆE ali pa NE ŽELI kandidirati za guvernerja Banke Slovenije, vsaj tisti ne ki so favoriti Drnovška, če znam brati se je povabilu Drnovška da postane guverner odrekel zudi tak strokovnjak kot je Mojmir MRAK, Torej ker vidim da ste sami "strokovnjaki" tukaj predlagajte nekoga ki bo sprejemljiv za obe strani
marjanka99
16. 05. 2007 22.55
Ja, g. Boštjan Jazbec, menda. Kdo pa je ta g. Boštjan Jazbec, ki je edini v celi Sloveniji primeren za guvernerja BS? Jaz sem pa mislim, da imamo pri nas več zelo dobrih in priznanih strokovnjakov za finance. Ej, pa je to samo g. Jazbec pa čeprav še nikoli prej nisem slišal zanj.
ernest83
16. 05. 2007 19.53
Kdo pri zdravi pameti si bi pa zdaj še želel bit izvoljen za to. Takoj bo linčan.
kriss714@amis.net
16. 05. 2007 15.33
Mogoče je pa tisti vrač kaj prerokoval, pa mi ne vemo, ker se nam še preveč ego oglaša.
marjanka99
16. 05. 2007 15.31
Pa vi g. Črni panter veste, zakaj je g. Boštjan Jazbec edini primeren kandidat za guvernerja?
?rni panter 1
16. 05. 2007 15.02
Kot kaže je on edini neustrezni kandidat, vsaj za vrlega Drnita
marjanka99
16. 05. 2007 14.53
Zanimivo bi bilo slišati pojasnilo zakaj je Boštjan Jazbec edini ustrezen kandidat. Nihče drug v Sloveniji mu ni raven?