Slovenija

So pod oznako Izbrana kakovost Slovenija prodajali tuja jabolka?

Ljubljana, 25. 07. 2024 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je uprava za varno hrano konec junija opozorila na prisotnost pesticida fenpiroksimat v vzorcu jabolk, ki so bila v trgovinah na prodaj pod oznako Izbrana kakovost Slovenija, se zdaj poraja dvom o njihovem poreklu. Ta pesticid se v Sloveniji ne sme uporabljati na jablanah, dotična jabolka pa bi lahko bila dejansko s Poljske. Iz Sadjarstva Slom so v odzivu zapisali, da bi bilo lahko vzrokov za ugotovljeno aktivno snov več. Od napak pri sortiranju in pakiranju jabolk v zaboje, kontaminacije ali da vzorec odvzetih jabolk sploh ni njihov.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je 28. junija objavila, da so v jabolkih Sadjarstva Slom odkrili prisotnost pesticida fenpiroksimat. Gre za pesticid, ki ni registriran v Sloveniji, se ga pa sme uporabljati v EU. Prisotnost pesticida je bila sicer v skladu z zakonodajo EU, kot so sporočili iz uprave, pa lahko potrošniki jabolka zaužijejo brez tveganja za svoje zdravje. Zaradi kršitve nacionalne zakonodaje so lahko potrošniki jabolka, ki so bila na prodaj v trgovinah Engrotuš in Spar, vrnili na mesto nakupa.

Kot so v upravi pojasnili za časnik Dnevnik, so iz prodaje umaknili nekaj manj kot 117 kilogramov jabolk, od tega 80 kilogramov Spar, ki jih je uničil, in slabih 37 kilogramov Engrotuš, ki jih je vrnil dobavitelju. Potrošniki jabolk niso vračali.

Iz Sadjarstva Slom so sporočili,  da jabolka dobavljajo različnim dobaviteljem, ki imajo glede pakiranj različne zahteve.
Iz Sadjarstva Slom so sporočili, da jabolka dobavljajo različnim dobaviteljem, ki imajo glede pakiranj različne zahteve. FOTO: Shutterstock

Na ta primer so sicer že v začetku meseca opozorili v NSi, kjer so bili kritični do obveščanja uprave za varno hrano. Jabolka so bila prodajana pod oznako Izbrana kakovost Slovenija. Ta naj bi zagotavljala, da so proizvodi pridelani in predelani v Sloveniji. Poleg tega so proizvodi, označeni s tem znakom, višje kakovosti, saj morajo izpolnjevati stroge standarde, ki presegajo osnovne zahteve.

Dodatno so izdelki, prodajani pod to oznako, podvrženi tudi strogemu nadzoru neodvisnih certifikacijskih organov, uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa izvaja uradni nadzor, je navedeno na spletni strani Naša super hrana. Po poročanju časnika Dnevnik v tem primeru obstajata dve možnosti: ali je Sadjarstvo Slom pri pridelavi jabolk uporabljalo pesticid, ki v Sloveniji ni dovoljen, ali pa je pod oznako Izbrana kakovost Slovenija prodajalo tuja jabolka.

V upravi so za časnik pojasnili, da je njihova inšpekcija opravila nadzor uporabe fitofarmacevtskih sredstev pri slovenskem pridelovalcu, ki jabolka dobavlja tudi Sadjarstvu Slom, ter da neskladij niso zaznali.

So pa ugotovili, da podjetje posluje tako z jabolki iz konvencionalne pridelave kot z jabolki z oznako Izbrana kakovost Slovenija. "Jabolka iz konvencionalne pridelave so domačega in tujega porekla, s Poljske. V podjetju so sami nakazali na možnost napake in zamenjave porekla slovenskih jabolk s poljskimi," so v odgovoru za Dnevnik zapisali v upravi.

Sadjarstvo Slom: Možna je napaka pri sortiranju in pakiranju jabolk v zaboje, kontaminacija ali da vzorec jabolk ni njihov 

Inšpekcijski postopek v tem primeru še poteka. "Celotna zadeva je še v postopku in je za zdaj ne bi želeli komentirati," pa so za časnik sporočili iz Sadjarstva Slom.

Kot so zapisali v odzivu za STA, so bili tudi sami presenečeni nad ugotovitvijo uprave in so takoj začeli iskati razloge za ugotovljeno neskladje.

Po njihovem mnenju bi bilo lahko vzrokov za ugotovljeno aktivno snov več. Po enem možnem scenariju se je zgodila napaka pri sortiranju in pakiranju jabolk v zaboje in posledično je prišlo do nepravilne deklaracije. Ob tem so poudarili, da jabolka dobavljajo različnim dobaviteljem, ki imajo glede pakiranj različne zahteve.

Lahko je tudi prišlo do kontaminacije pri vodnem transportu, pri sortiranju jabolk, kjer se mešajo različna jabolka, vendar je to po njihovi oceni manj verjetno.

Prav tako ne izključujejo možnosti, da vzorec odvzetih jabolk sploh ni njihov, saj jabolka na polici niso pakirana v zaprto embalažo. "Od naše dostave v centralno skladišče trgovca pa do odvzema vzorca jabolk sorte jonagold je minilo pet dni in kot taka so šla jabolka skozi številne roke, kakor tudi embalaža, v kateri se nahajajo," so pojasnili v Sadjarstvu Slom.

Poudarjajo, da od odgovornosti kot podjetje ne bežijo, saj se zavedajo pomena spoštovanja predpisov, med drugim pa so že poostrili kontrolo v proizvodnem procesu.

Celotna zadeva je v postopku in, kot pravijo, korektno sodelujejo s pristojnimi organi. "Na slovenskem trgu smo že 33 let in nam vsekakor ni v interesu zavajati kupcev ali nepravilno označevati blago," so zapisali.

Sadjarstvo Slom jabolka proizvaja v lastnih nasadih in jih odkupuje od slovenskih proizvajalcev. Za določene kupce deluje tudi kot uvoznik jabolk iz drugih držav EU, so še pojasnili.

Pod oznako Izbrana kakovost se poleg sadja prodajajo tudi mleko in mlečni izdelki ter meso.
Pod oznako Izbrana kakovost se poleg sadja prodajajo tudi mleko in mlečni izdelki ter meso. FOTO: POP TV

Organizacija za kontrolo in certificiranje je podjetju Slom po poročanju Dnevnika razveljavila certifikat za shemo Izbrana kakovost Slovenija za sadje in mu prepovedala sklicevanje nanj.

V shemo tega certificiranja so sicer vključeni različni sektorji slovenskega kmetijstva in živilskopredelovalne industrije. Pod to oznako se tako poleg sadja prodaja tudi mleko in mlečne izdelke ter meso.

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
26. 07. 2024 19.14
-1
Direktor SLOMA je zagrizen janšist in donator nOREtv.tako,,da je pokvarjen,se ne smete čudit.
Smuuki
31. 07. 2024 08.31
+1
Če ti tako rečeš pol pa že. On očitno zna, zmore in ima s čim. Ti pa zagrenjen brez znanja, delovnih navad, brez imetja. Mrziš vsekega ki ima več od tebe. Ups mrziš vse ker si zadnji v vrsti. Brez upanja da boš kdaj boljši. Vzemi si za cilj da boš od 2 mio vsaj predzanji😀😀😀😀. Za začetek bo že to nspredek. 😀😀😀😀😀
March
26. 07. 2024 13.46
+4
Imamo službe, ki so odgovorne, da do tega ne pride, a ne!? Torej objavite imena tistih, ki so "spregledali" svoje dolžnosti in se trenutno hladijo pod klimo, ali pa raje sploh ne objavljajte takšnih novic.
LoToGo
25. 07. 2024 21.59
+6
Žal niso edini v SLO, ki kupujejo zunaj in prodajajo kot domače in to celo ekološko. Naj jih bo sram!
Mekenzi
25. 07. 2024 20.17
+3
Slovenijzav in celi balkan, szmi svercajo, sama, ne kakovostna roba se prodaja, tu di pod imenom, Slovensko, inspertorji so pa tako javna uprava jim ni treba nič delat pa dobijo, zelo dobro plačilo, drzava pa zastruplja narod zdravstvo pa, posledicno trpi. 😭😭😭😭🇸🇮🇸🇮
JApajaDAja
25. 07. 2024 19.33
+5
2 grapollo paradižnika na kuh.polici na ponovnem testiranju....nakup pred 22-dvaindvajsetimi!!! dnevi....izgled enak kot ob nakupu- "okus "pa verjetno še isti-ni ga !
Jožajoža
25. 07. 2024 19.19
+0
Kupujte špansko,hrvatsko,avstrijsko....od slovenskih "prekupčevalcev "niti slučajno .
Smuuki
31. 07. 2024 08.33
+1
A si se zagovoril? V avstriji je red. V komunist dorfu ni pa res za nobenemu za verjet. Odkar si sebe ujel na laži ne verjameš nikomur več. 😀😀😀😀😃
Brains
25. 07. 2024 19.17
+6
Pozdrav vsem intelektualcem in pisateljem tega (po mojem mnenju) neumnega članka. Naj vam podam razlago, ki je boste morda razumeli (dvomim), preden pišete takšne bedarije o zastrupljanju otrok in ljudstva, ki sem ga zasledil v komentarjih spodaj. Sredstvo je registrirano v EU, in prav tako v Sloveniji, temveč od leta 2023 več ne na jabolkih (ne gre se o tem, da je to strup, temveč o ceni, ki jo je potrebno plačati za registracijo). Delate paniko iz sredstva, ki je REGISTRIRANO in se UPORABLJA v SLOVENIJI na kulturah kot so: Bučke, Jajčevec, fižol, kumara, paprika, paradižnik in vse okrasne rastline. Kar pomeni, da bi lahko do prenosa tega škropiva ali pa sledljivosti v jabolkih (saj je šlo le za nekaj kilogramov) prišlo tudi v primeru, da je v bližini sadovnjaka kakšno polje z zelenjavo (V Sloveniji seveda, kot že omenjeno, sredstvo je registrirano v Sloveniji). Vem, da znanstveniki, kot ste vi, ne boste razumeli napisano, zato vam v pomoč podam komercialno ime aktivnega sredstva (Ortus 5 SC). Pa še kar naprej uživajte vi in vaši otroci predvsem zdravo prehrano, kot so haribo bonboni, koka kole, fante, milka čokolade, energijske napitke. In še za pisatelja tega članka - prosim, naslednjič preveri dejstva, ali pa se vsaj malo pouči, preden pišeš takšne bedarije. Lep dan še naprej
jank
25. 07. 2024 20.20
+5
Hvala za strokovno pojasnilo. Ne gre zameriti nam nepoznavalcem, me pa moti, da na veliko o tem pišejo, kot je videti iz te obrazložitve, ljudje, ki tudi nimajo pojma in "verodostojno" strašijo ljudi, ki ne vemo, da to sredstvo pojemo s številno zelenjavo. Toda tam je OK, v jabolkih pa ne!
Jožajoža
25. 07. 2024 19.17
+3
Požrešnost direktorja sloma je prevelika.kupci,ne nasedajte jim
Smuuki
31. 07. 2024 08.35
+1
Ne jej mesa, ne jej sadja, ne jej zelenjave. 😀😀😀😀😃. Prosi za asistenco pri predčasnem končanju življenja. Ti si njihov boš takoj na vrsti. Nič čakalne vrste ali nove časovnice. 😀😀😀😀😀😀
presnet
25. 07. 2024 18.32
+5
Že dolgo ne verjamem napisom bio, eko in naše. Kako je lahko bio banana in to v plastiki iz yx države in tako lepa na naših trgovskih policah?
Antena
25. 07. 2024 18.27
+4
Kupuj domače .....ja pa jade
Bratje Slovani
25. 07. 2024 18.21
+7
Vse naše firme in skoraj vsi naši kmetje nas na.tegujejo.
Narkodefinkica
25. 07. 2024 18.03
+4
Tako prodajajo zelenjavo in meso, zakaj ne bi še sadje ?
mariborviola
25. 07. 2024 17.56
+5
Potem pa naj zaupamo slovenskim proizvodom. Tem pokvarjenim slovenskim proizvajalcem ne moreš več zaupati. Ko jih pa dobijo pa sami izgovori.
primorec2
25. 07. 2024 17.45
+5
Stvar je preprosta. V knjigah pogledati koliko česa je najavljena in koliko prodano pod katero oznako in ceno. Pol urice dela, pa se kavico vmes popijejo. No, to z poslovnimi knjigami pa bi bilo lepo obelodanili, kako se vodijo in kaj je v njih. Škoda da ni več SDK inšpekcije iz rajnke juge, strah in trepet računovodij tako poštenih kot tistih drugih.
E.Nigma
25. 07. 2024 16.49
+5
Prijatelj dela v skladišču za distribucijo zelenjave in sadja enih od naših verige trgovin. Ko mi razlaga koliko zabojev oz. kar palet tega sadja in zelenjave se dnevno razpakira za po trgovinah od malih do velikih. Dela v dveh smenah. Pet vilicaristov sproti vozijo palete. Na smeno. Pomnožiti to z vsaj z eno od trgovskih verig trgovin po celi Sloveniji. Od vsakega sela, do vasi in mesta. In se vprašajte kako to, da je vsaki dan svežo sadje ali vsaj dan staro. Staro en dan zato ker je že novo v skladišču trgovine še na isti dan, ko tega niso od prejšnjega dne prodali. Kje v Sloveniji se toliko tega sadja in zelenjave predeluje in rase? Kdo pobira? Ob Ac je največ njiv. Ne v zaselkih. Primer kumare. Imam vrt in teden nazaj so dozorele. Par dni pobrane pred rumenjenjem. Kako bodo čez teden dni v ta isti trgovini temno zelene popolnoma zrele vsaki dan cel mesec in naprej? Aja še to. Zaboj je v trgovini zmerom isti logotip. Razen tiste niso, ker so na reefuzo. Po nižji ceni.
Uporabnik1935308
25. 07. 2024 16.42
+5
Vprašajte kmeta iz Vodic, velikega pridelovalca krompija: zakaj se vsak teden pri njemu pojavijo šleparji naloženi z krompirjem, pridelanim v Franciji in kasneje prodano v Mercator, Špar...kot domač proizvod. Nategujejo nas.
Alfa ?arli
25. 07. 2024 17.25
+4
Vsem goljufom poslati inšpekcijo in oduzeti licenco.
Uporabnik1935308
25. 07. 2024 16.36
+3
Jejmo samo domače. Je najbolj kvalitetno. Sveže pripeljano iz Poljske,. Nehajmo se slepit in nehajte nam prodajat te do mače fore. Nič ni naše, ker tudi naši velecenjeni kmetje goljufajo povsod, kjer se le da. Važno pa je, da ob vsaki priliki poudarjajo kako je domače kvalitetno. Sedaj se vidi, da nas imajo za bebce in, če mene kdo vpraša: od sedaj naprej naj velja tržna logika: če ne uspeš pa zapri to kmetijsko dejavnost in uvažaj iz Poljske.
E.Nigma
25. 07. 2024 16.35
+2
Zato pa ima Mercator celo leto banane v akciji. Ker so Slovenske.
komarec
25. 07. 2024 16.05
+2
Tudi slovensko ni vse OK.
devlon
25. 07. 2024 15.32
+2
Vrnite jih prodajalcem, saj obstaja velika nevarnost, da bo komu ostala v ****