Slovenija

Pobuda za širše soglasje

Ljubljana, 14. 02. 2006 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier v parlamentu išče čim širše soglasje o okviru gospodarskih in socialnih reform.

Premier je 'relativen optimist' v zvezi s sporazumom
Premier je 'relativen optimist' v zvezi s sporazumom FOTO: POP TV

Vlada želi s tem najti čim širše soglasje o okviru gospodarskih in socialnih reform ter se izogniti osredotočanju razprave zgolj na vprašanje enotne davčne stopnje. Predlog sporazuma, ki ga je Janša poslal predsednikom parlamentarnih strank in poslancema narodnih skupnosti, enotne davčne stopnje izrecno ne omenja, vendar pa poudarja nujnost sprejetja razvojno spodbudne davčne reforme, ki bi poenostavila davčni sistem in tako povečala konkurenčno sposobnost slovenskega gospodarstva. "Zmanjšati je potrebno obremenitev dela in deloma povečati obremenitev potrošnje, onesnaževanja in premoženja," piše v predlogu sporazuma.

Če bo od predsednikov političnih strank Janez Janša prejel pozitivna stališča do predloga partnerstva za razvoj, bodo njegovo dokončno obliko dorekli na posebnem srečanju. Dve podobni srečanji sta v bili že organizirani, vendar pa se je, kot je Janša povedal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, razprava preveč osredotočila na enotno davčno stopnjo.

Janša je dejal, da je v zvezi s tem "relativen optimist" ter poudaril, da podpis partnerstva za razvoj ne bo pomenil strinjanja z vsakim konkretnim ukrepom, bo pa manj prostora za vnaprejšnje nasprotovanje omenjenim ukrepom.

'Pobuda je pozitivno naravnana, vendar bomo potrebovali več pojasnil,' pravi prvak LDS
'Pobuda je pozitivno naravnana, vendar bomo potrebovali več pojasnil,' pravi prvak LDS FOTO: POP TV

LDS: Pobuda premalo konkretna

Precej kritični so do Janševe pobude v LDS, kjer menijo, da je ta premalo konkretna. Kot je povedal predsednik LDS Jelko Kacin, ki se mudi na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu, se bosta do nje v četrtek opredelila izvršni odbor in svet stranke, "šele potem pa bomo lahko nanjo načelno odgovorili in morda začeli pogovore o tem, da bi ta dokument postal bolj konkreten in bolj obvladljiv".

Pobuda premiera Janše je po Kacinovih ocenah pozitivno sporočilo, "ki pa je preveč načelno, da bi vanj smeli verjeti". "Ocenjujem, da se samo s petimi stranmi dokumenta ni mogoče dokopati do jasnega stališča. Zagotovo bomo potrebovali bistveno več pojasnil," je poudaril prvak LDS.

Dokument je sicer, tako Kacin, zanimivo branje. "Zagotovo je pozitivno naravnano, ampak po vsakem branju se zastavi več vprašanj. Nič ni napisano o tem, kakšne davčne reforme si predstavljajo. Ob tem, da naj bi Slovenija ob večji konkurenčnosti ostala socialno pravična država, se zastavljajo vprašanja, kako zadostiti tem pričakovanjem," je povedal. Na Janševo pobudo je po Kacinovih besedah težko odgovoriti z da ali ne, ne da bi videli konkretne zakonske projekte.

Borut Pahor bo še ta mesec začel oblikovati soglasje v SD
Borut Pahor bo še ta mesec začel oblikovati soglasje v SD FOTO: POP TV

SD: Splošnost dokumenta prej odlika kot slabost

Predsednik SD Borut Pahor, ki se prav tako mudi na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu, je Janševo pobudo pozdravil. Svoje najožje sodelavce je že naprosil, da tekst pregledajo in do konca tedna oddajo pripombe nanj. "V prihodnjem tednu pa bom začel z oblikovanjem soglasja v stranki," je pojasnil Pahor.

Pahor si pobudo premiera Janše razlaga tudi kot pozitiven odziv na njegovo izpred slabega leta dni, ki je bila podobna. "Takrat sem predlagal sporazum strank o reformah in se zavzel za koalicijo za razvoj. Mislim, da s premierom približno enako gledava na pomen konsenza za uspeh reform," je dejal.

Kot pojasnjuje Pahor, je predlog besedila precej splošen, kar pa je po njegovem mnenju prej odlika kot slabost. "Soglasje je treba graditi počasi, korak za korakom. Če bi šli takoj v konkretnosti, bi se lahko zgodilo, da bi bile razlike prevelike in bi v osnovi ogrožale sporazum. Tako pa gremo počasi, od splošnega h konkretnemu," je poudaril Pahor in opozoril na nujnost sodelovanja javnosti in predvsem socialnih partnerjev pri pogovorih o reformah.

SNS bo stališče do premierove pobude oblikovala do konca meseca.
SNS bo stališče do premierove pobude oblikovala do konca meseca. FOTO: Dare Čekeliš

SNS: Načelno se strinjamo…

Da je dokument precej splošen, se strinja tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki poudarja, da je lahko nanj tudi široko in splošno odgovoriti. "Zaradi tega menim, da ni potrebno iskati kakšne posebne odgovore na določena vprašanja, kajti znotraj pobude kakšnih konkretnih vprašanj tako rekoč ni," je povedal predsednik SNS. V SNS bodo premierovo pobudo sicer podrobno preučili in o njej razpravljali na organih stranke, je še dejal Jelinčič, ki se z njo načeloma strinja.
Kot je poudaril Jelinčič, bo stranka stališče do premierove pobude oblikovala do konca meseca. "Časa je še dovolj, zadevo bomo razdelali, razmislili, analizirali in nanjo odgovorili," je še pojasnil predsednik SNS.

SORODNI ČLANKI