Slovenija

Pobuda za razrešitev Boljte Brusove

Ljubljana, 23. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ministrstvo za pravosodje je na vlado naslovilo pobudo za razrešitev okrožne državne tožilke Jožice Boljte Brus.

Jožica Boljte Brus
Jožica Boljte Brus FOTO: POP TV

Vlada naj bi njeno razrešitev z mesta vodje skupine državnih tožilcev za posebne zadeve obravnavala na redni seji v četrtek, je povedal predstavnik za stike z javnostjo na pravosodnem ministrstvu Franc Stanonik.

Kot je znano, je nekdanja generalna državna tožilka Zdenka Cerar v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili podala pobudo za razrešitev Boljte Brusove z mesta vodje skupine državnih tožilcev za posebne zadeve že 1. aprila. To pomeni, da tožilec svojo funkcijo, ki je, tako kot sodniška, trajna, ohrani. Boljte Brusova je sicer obsežno mnenje glede omenjene pobude na pravosodno ministrstvo poslala že v torek.

Predlog Cerarjeve, ki se je za pobudo za razrešitev odločila, ker se je Boljte Brusova v začetku marca na Šmartinski cesti v Ljubljani z avtom zaletela v ulično svetilko, pa je podprl tudi državnotožilski svet. Boljte Brusova se je v omenjeni nesreči ranila, nato počakala reševalce in policijo, vendar pa je zavrnila preskus alkoholiziranosti.

Uradno policijsko poročilo o tem je sicer Cerarjeva dobila 29. marca, zatem pa se je odločila za predlog za razrešitev v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, po katerem vodji državnega tožilstva preneha funkcija, če s svojim ravnanjem izkaže, da ni sposoben ali primeren za opravljanje vodstvene funkcije.