Slovenija

Po streljanju zaprtje?

Jesenice, 21. 11. 2006 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi streljanja v jeseniškem lokalu Caffe Inn so okoliški prebivalci prestrašeni in zahtevajo zaprtje.

Jeseničani zahtevajo zaprtje zloglasnega gostinskega lokala Caffe Inn
Jeseničani zahtevajo zaprtje zloglasnega gostinskega lokala Caffe Inn FOTO: POP TV

Po nedavnem streljanju v gostinskem lokalu Caffe Inn, v katerem je umrl 28-letni Elvin Hadžić, so številni Jeseničani prestrašeni. Zlasti tisti, ki živijo v bližini lokala, v katerem pretepi niso redkost, glasno zahtevajo njegovo zaprtje. Direktor Policijske uprave Kranj Jože Mencin je zavrnil prepričanje okoliških ljudi, da so Jesenice leglo kriminala in v njih ni več mogoče varno živeti ter očitke, da je tega krivo neukrepanje policije.

Stanovalci Centra 2, ki je v bližini Caffe Inn, so na novega jeseniškega župana Tomaža Toma Mencingerja naslovili peticijo, v kateri zahtevajo zaprtje zloglasnega lokala in podrobno poročilo o delu Policijske postaje Jesenice. Mencinger je na zahteve stanovalcev na novinarski konferenci odgovoril, da občina ne more zapreti lokala, saj za to ni pristojna, lahko le izdaja soglasja za obratovalni čas lokalov.

Ob tem je Mencinger obljubil, da bodo skupaj s policijo zagotavljali varnost in v kratkem preverili tudi spoštovanje obratovalnega časa jeseniških gostinskih lokalov. "S skupnimi močmi poskušajmo umiriti strasti pri ljudeh, policija pa mora okrepiti nadzor v Centru 2," je še dodal.

V streljanju je umrl 28-letni Jeseničan
V streljanju je umrl 28-letni Jeseničan FOTO: POP TV

Mencin je znova poudaril, da izsledki preiskave kažejo, da umor in trije poskusi umora niso posledica izsiljevanja, niti neukrepanja jeseniških policistov. Prav tako četverica, ki je bila soudeležena pri streljanju, ni kriminalna združba, so pa policisti posamezne člane doslej že obravnavali. Ob tem je delo in odzivnost jeseniških policistov ocenil kot dobro. Po njegovem mnenju pa so tudi trenutne razmere na Jesenicah obvladljive.

Direktor kranjske policije je svoje trditve potrdil s podatki, da se od leta 2000 število prekrškov javnega reda in miru zmanjšuje. V prvi polovici letošnjega leta je bilo na območju Jesenic 394 takšnih dogodkov, pri čemer jih je bilo 29 nujnih, odzivni čas policistov pa je bil 11 minut.

"Na Jesenicah seveda so težave, vendar posebej ne izstopajo od problematike v drugih krajih," je dejal Mencin in dodal, da si na policiji ne zatiskajo oči pred preprodajalci mamil in osebami, ki so nagnjene k nasilju. "Toda, če bi bile razmere res tako hude, kot se sedaj govori, bi zagotovo prejeli kakšen klic na anonimni telefon, vendar ga doslej še nismo, in tudi potrjenega primera izsiljevanja na Jesenicah nimamo," je povedal.

Na jeseniški policijski postaji je sicer 50 zaposlenih, kar je po zagotovilih Mencina dovolj za učinkovito delo, zato novih zaposlitev ne načrtujejo. S tem številom je mogoče obvladovati razmere na območju Jesenic, meni Mencin, ki je obljubil, da bodo sedaj zagotovili večjo prisotnost policije, še posebej na kritičnih mestih, ter da se bo policija odzivala na vsak dogodek. Tako naj bi namreč pomirili prestrašene ljudi.

Minuli petek so policisti že izvedli poostren nadzor v jeseniških gostinskih lokalih. Ta naj bi bil po Mencinovih besedah sicer že dalj časa načrtovan in ni bil le posledica dogodkov v lokalu Cafe Inn.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kgb@akcija.net
21. 11. 2006 17.20
prvič slišim za tako zahtevo