Slovenija

FOTO: Pri nas nevšečnosti, drugod resne težave

Ljubljana, 18. 02. 2009 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko so se pri nas nekateri jezili, saj so morali zaradi snega znova očistiti avtomobile in dvorišča, pa se drugod soočajo z bolj resnimi težavami. V Avstriji in Švici je povečana nevarnost plazov.

Tisti, ki nestrpno čakajo konec zime, so bili sinoči kar malce razočarani. Znova je namreč zapadel sneg, zaradi katerega so ponekod ostali tudi brez elektrike. Sneženje je ponehalo, po podatkih prometnoinformacijskega centra pa so ceste po državi splužene in posipane. Opozarjajo, da je previdnost posebej potrebna na mestih, kjer veter nanaša sneg na cestišče. Dodatno opozarjajo, da je zaradi nizkih temperatur možnost poledice na cestah.

V Avstriji in Švici povečana nevarnost plazov

Zaradi nenehnega sneženja, ki je zajelo Avstrijo in Švico, je v obeh državah moten cestni in železniški promet. Na Tirolskem in v zvezni deželi Salzburg je bilo zjutraj več cest zaradi plazov neprevoznih, zato je nekaj krajev odrezanih od sveta. V zadnjih 24 urah je na območju Arlberga, Silvrette in na severu Vzhodne Tirolske zapadlo od 40 do 60 centimetrov novega snega. S celotnega hribovja dežele Salzburg medtem poročajo o 70 centimetrih novega snega.

Takole je v Arlbergu.
Takole je v Arlbergu. FOTO: Reuters

Na Tirolskem so ob tem izdali drugo najvišjo stopnjo opozorila pred nevarnostjo plazov. Tu je namreč zaradi močnega vetra nad drevesno mejo prišlo do velikih zametov, ki v povezavi s staro snežno odejo predstavljajo pogoj za sprožitev plazov.

O podobnih razmerah poročajo tudi iz Švice, kjer je več krajev nedostopnih tako po cesti kot po železniški progi. Več vlakov so morali preusmeriti.

Težave na Hrvaškem

Sneg je zapadel tudi na dalmatinskih otokih Šoltam, Hvar in Brač, kjer je navdušil pogled na s snegom pobeljeno plažo Zlatni rat.

V Splitu in Šibeniku so odpovedali pouk v vseh šolah, v Zadru pa v večini.

Z veliko večjimi težavami pa se soočajo v Dalmaciji. V Splitu je prvič po letu 2006 padlo nekaj centimetrov snega. Težave nastajajo tudi zaradi burje in nizkih temperatur, vremenoslovci zato svarijo pred poledico. Zaradi snega danes v šolah na območju splitsko-dalmatinske občine ni pouka, razen v tistih, v katere so otroci že prišli. Popoldanski pouk pa so v celoti odpovedali. V šibensko-kninski občini je k pouku prišlo zgolj 10 odstotkov učencev.

Hrvaški mediji poročajo tudi o prometni nesreči, ki se je najverjetneje zgodila zaradi poledenele ceste. 38-letni policist se je z osebnim avtomobilom zaletel v avtobus in bil na mestu mrtev. Vendar pa so z zadarske policijske uprave sporočili, da nesreče še ne morejo pripisati vremenskim razmeram, saj je v času nesreče padal dež in ne sneg.

Prometni infarkt v Bosni

Po vsej Bosni in Hercegovini že od torka zvečer neprestano sneži, zato so številne ceste slabo prevozne, predvsem višjeležeče poti pa so zaprte za promet. V nekaterih delih države so se pod težo snega porušili drogovi električne napeljave. Precej je pobeljen tudi Mostar z okolico, kar je nenavaden pojav za ta del države.

Sneg na Goriškem

Sneg je v noči na sredo za kratek čas pobelil tudi Goriško, kar ni ravno pogost pojav. Tanka bela odeja je zjutraj presenetila nekatere voznike, zato se je promet na tem območju odvijal počasi, a večjih težav, niti s kakšno zvito pločevino, ni bilo, so povedali na novogoriškem operativno-komunikacijskem centru. Delavci so nekoliko poledenelo cesto po Soški dolini posuli kar štirikrat. Težave s poledico so imeli tudi v Goriških brdih.

Največ snega je po podatkih Agencije za okolje RS (Arso) na Kredarici, 475 centimetrov, sledi Vogel s 345 centimetri, v Planici pa imajo 102 centimetra snega.

Pogled s Kredarice proti južnim bohinjskim goram.
Pogled s Kredarice proti južnim bohinjskim goram. FOTO: ARSO

Veter prenašal stari sneg

V noči na sredo je ob prehodu hladne fronte prehodno snežilo. Po podatkih Arsa na skrajnem zahodu Julijskih Alp padavin skoraj ni bilo, drugod pa je zapadlo od 4 do 10 centimetrov suhega snega. Zapihal je tudi močan severni veter, ki je novi sneg spihal v zamete. V visokogorju je veter prenašal tudi stari sneg. Ohladilo se je in trenutno je v gorah mrzlo in vetrovno.

Sicer bo danes čez dan precej jasno, le na vzhodu in severu bo občasno več oblačnosti. V vzhodnih in jugovzhodnih krajih bo lahko naletaval sneg. Burja na Primorskem bo slabela, drugod pa bo pihal severni do severovzhodni veter, ki bo do večera v glavnem ponehal.

Najvišje dnevne temperature bodo od –3 do 2, ob morju in v Vipavski dolini do 6 stopinj Celzija. Več o vremenu …

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2345678
19. 02. 2009 00.01
...in takole je pobelil Avstrijo. REGISTERSKA JE PA NEMŠKA....
odkimasin
18. 02. 2009 21.21
Štajerci so itak najslabši vozniki, pa še skoz pod gasom!
odkimasin
18. 02. 2009 21.19
Upam da bo tako vreme do junija! Hočem še več snega!
Bo_Sa_Nac
18. 02. 2009 15.48
uu trbovliih gaa maamooo..tooolk..veeliik... . . . da ga še za uzorec ni:P
wish-mistress@hotmail.com
18. 02. 2009 15.30
fer415 & nesesekirat: saj Slovenci splooooh ne hodijo smučat v avstrijo in švico in na morje na hrvaško, uh sta prtegnjena
nesesekirat
18. 02. 2009 14.30
fer 415; ter Švicarji in Avstrijci
fer415
18. 02. 2009 14.09
pa kaj nas brigajo hrvati
jezek_puha_puha
18. 02. 2009 13.31
veter spet na celjskem piha do 30 km/h
Patrik Adorjan
18. 02. 2009 12.50
Narava pravi : "Vse se vrača, vse se plača!" Lp P.A.
GENYUS
18. 02. 2009 12.29
materno mater
GENYUS
18. 02. 2009 12.28
siromaki komaj centi snega pa se cmerite..bejžte v kočo spat če niste za drugo
civy
18. 02. 2009 12.21
waaa,kaj majo snega tm:D zakon hehe kdaj bo tle tok:)
speady
18. 02. 2009 12.11
Dobro da nam ta vlada ne more vzeti tudi vremena,pa naj bo kakršnokoli.
zelen-paradajz
18. 02. 2009 12.11
še malo pa bo marec, vremenska napoved za 15 dni (accuweather) pa je spet zelo žalostna :(( mraz in sneg, sneg in mraz pomlad, kjeeeee siiiiiii????? jaz te čakam
Tonček Balonček
18. 02. 2009 11.58
Vreme na Hrvaškem bojkotirajte, nas ne zanima, poročajte o snegu v Buffalu, Torontu in Oregonu, lepo vas prosim, kdo pa sploh še hodi na Hrvaško. Pravzaprav bi alhk ukinili tudi pošto in telefone, brez zveze!!
populus
18. 02. 2009 11.27
mislim .....kaj res ne morete enega članka napisat brez da bi omenjali hrvatijo.kaj nas brigajo uni dol.raj poročajte kaj se pr nas dogaja in po svetu ne pa da vsakič omenjate tele hrčke !
Bostjan Petek
18. 02. 2009 10.50
Eni spet kr jamrate tako kot je to v vaši navadi... ampak sej smo se že navadli :)))) Drgač pa , ja... pri nas v Zrečah je zapadlo okrog 5cm snega, ampak ker je ponoč kr fejst pihalo, je vse razpihalo in ga ni nikjer nič. Pa še glede cest: Ceste so ODLIČNO splužene, za moje pojme preveč soljene ampak dobr za nekatere pa premalo tako da se izenači. Za nekatere seveda prava katastrofa na cestah kot vedno! Lahko bi padlo samo en centimeter snega, pa bi eni že jamrali kaka katastrofa je na cestah... pač ravajeni ljudje, ki si ob drugi polovici februarja še niso prišli gor da je ZIMA in, da je dobro, če si pripravljen na zimske razmere ali še bolje če imaš avto pripravljen primerno zimskim razmeram in če je temu tako te takilih bogih 5 ali morda ponekod 10 cm zapadlega snega nikakor ne more presenetit in iztirit. Tudi če zimska sližba sploh nebi obstajala, vas nekatere 5 cm snega nikakor nebi smelo presenetit in delat nevšečnosti. Po nekaterih stranskih cestah ali kot se ponavadi izrazimo v rovtah, plužijo posamezniki, kmetje ipd., brez posipavanja niti peska kaj šele soli in nimajo nikakršnih problemov! Zakaj že? Ja znajo se prilagodit razmeram, navajeni so podobnih zimskih razmer, navajani so se vozit po takšnih razmerah, in kar je najpomembneje imajo vso potrebno zimsko opremo!! Hja me ne čudi, da nekateri delate paniko ko zapade komaj za vzorec snega, če se pa kr lepo z letnimi gumami vozite celo zimo! Pol pa rečete sej so dovoljene letne gume, če imaš dovolj velik profil. Seveda so AMPAK letne gume so za poleti pri temperaturi višji od 10 stopinj, kar je manj že izgubijo svoje lastnosti in ni takega oprijema kot pri zimskih gumah. Skratka ne sam JAMRAT ampak poskrbite da boste imeli zimsko opremo, prilagodili vožnjo razmeram, predusem pa mislim, da bi nekateri morali imeti vsaj nekaj ur varne vožnje v takih razmerah, da bi se znali obnašat na cestak ko malo pobeli sneg! LP.
Klampfman
18. 02. 2009 10.48
V Mariboru je ledeno, ker sol ni prijela. Plužili so pa celo noč (celo mimo moje hiše, ki je bogu za puklom se je peljal 3 krat v eni uri). Čohanje ledu iz asfalta z plugom, pa lahko totalno uniči cesto. Naučite se voziti v snegu ljudje ali pa idite na avtobus! So vas mile zime razvadle?
Helianthus
18. 02. 2009 10.46
Kakšna šajba v Lj .....samo škoda ker je tak mrazzzZZZ
Lunna_
18. 02. 2009 10.21
pr nas ga ni skor nč...še tist ka je blo je že stopleno...×S