Slovenija

Po napadu na učenca: 'Odkrili smo vse storilce, gre za štiri mladoletne osebe'

Ljubljana, 28. 10. 2022 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po tem, ko je v enem od ljubljanskih naselij skupina najstnikov fizično napadla 13-letnega učenca ene izmed ljubljanskih osnovnih šol, je Policija podala nekoliko več informacij o primeru. Načelnik Policijske postaje Ljubljana Bežigrad Jure Ulčar je dejal, da so odkrili vse storilce kaznivega dejanja ter da so bile v dejanje vpletene štiri mladoletne osebe. Ker gre za mladoletnike, več informacij sicer ne more dati, je pa povedal, da so zanje predvideni vzgojni ukrepi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izsledili napadalce na osnovnošolca
    01:59
    Iz 24UR: Izsledili napadalce na osnovnošolca
  • Policija o pretepu učenca ene izmed ljubljanskih šol
    01:20
    Policija o pretepu učenca ene izmed ljubljanskih šol

Pretekli teden smo poročali, da je skupina najstnikov pretepla učenca ene izmed ljubljanskih osnovnih šol. Nasilneži so dejanje posneli in videoposnetek objavili na družbenem omrežju.

Kot je dejal načelnik Policijske postaje Ljubljana Bežigrad Jure Ulčar, so v preiskavi ugotovili, da so bile v pretep 13-letnika vpletene štiri mladoletne osebe. "Lahko rečemo, da smo odkrili vse storilce tega kaznivega dejanja," je dejal in pojasnil, da posameznikov pred tem niso obravnavali za nasilna dejanja, prav tako ne skupine, "ki si je nadela posebno ime". Dodal je, da so za mladoletnike predvideni vzgojni ukrepi.

Policisti so že opravili pogovore s starši žrtve in tudi razgovore z osumljenci, prav tako pa so zbirali obvestila oseb, ki bi o dogodku lahko dale koristne informacije. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo in tudi Center za socialno delo.

"Opravili smo več razgovorov, delujemo pa tudi na področju preventivnih ukrepov," je poudaril Ulčar. Žrtvi so tudi nudili ustrezno pomoč, izvedli pa so tudi ukrepe za zaščito žrtve, da tovrstnih dejanj ne bi več prišlo.

Medvrstniško nasilje (slika je simbolična)
Medvrstniško nasilje (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

V primeru, ko se na določenem območju poveča število kaznivih dejanj, Policija tudi poveča svojo prisotnost na območju, je dejal ter dodal, da so v stik stopili tudi z dotično šolo, na kateri bodo v kratkem izvedli predavanje o nenasilni komunikaciji.

Poudaril pa je tudi vlogo staršev, "ki morajo prepoznavati znake medvrstniškega nasilja". Prav tako morajo znati postopati, če pri svojih otrocih opazijo kakšne čustvene stiske, ki bi lahko bile posledice nasilja.

"Na Policiji se zavedamo problematike nasilja med vrstniki, zato temu področju posvečamo posebno pozornost. Že vrsto let izvajamo vrsto preventivnih aktivnosti, mlade seznanjamo z vsemi oblikami nasilja in jih učimo, da so vse nedopustne, tudi spletno nasilje, ki se pojavlja v zadnjem času," je dodal. Opravljajo tudi razgovore s šolami in izvajajo različna predavanja, prav tako pa vključujejo druge službe, centre za socialno delo in tudi nevladne službe.

Ulčar je zagotovil, da so policisti PP Ljubljana Bežigrad po prijavi medvrstniškega nasilja in zaznavi sumov kaznivega dejanja nasilništva izvedli vrsto ukrepov za preiskavo kaznivega dejanja in tudi druge preventivne ukrepe, da do takšnih dejanj ne bi več prišlo. "Komunikacijski šum, ki se je zgodil med nami in starši, smo pojasnili staršem, predstavili pa smo jim tudi vse naše aktivnosti. To so tudi razumeli in sprejeli," je zagotovil Ulčar in pojasnil, da je bil dotični policist ob pogovoru s starši res odsoten, vendar pa da so se aktivnosti izvajale že pred njegovo vrnitvijo na delo.

Spomnimo

Dan po incidentu je družina napadenega dečka primer prijavila Policiji, a tam naj bi naleteli na neodzivnost. Oče učenca je namreč dejal, da so jim na Policiji ob prijavi dejali, da pristojnega policista še nekaj dni ne bo, zato bo družina z ukrepanjem morala še malo počakati. Na Policiji so medtem za naš medij že prejšnji teden pojasnili, da primer "ni bil dan na čakanje". "Prijavo je ob naznanilu sprejel policist na policijski postaji, ki je takoj tudi nadaljeval z zbiranjem obvestil v smeri izsleditve storilca suma kaznivega dejanja nasilništva," so zagotovili na PU Ljubljana.

Tudi šola, na katero hodita napadeni in eden od njegovih napadalcev, je za incident izvedela šele po obvestilu staršev 13-letnika. Zagotovila je, da bodo izvedli potrebne ukrepe, v razredu napadenega dečka pa je načela tudi pogovor o nasilju med mladimi. 

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

r h
10. 12. 2023 12.50
+1
Civilna tožba z najvišjo možno finančno kazen. Do polnoletnosti obvezno tedenski obiski pri pedagoginji. Ob naslednji enaki kršitvi prevzgojni dom storilcem. Ti ki niste enakega mišljenja: a veste kakšne psihične posledice je to pustilo na tem 13 letniku, ter postavite se vi kot sterš v kožo tega otroka, da se to pripeti vašemu?
Important notice
29. 10. 2022 10.42
To je zato, ker so zaščiteni kot indijska krava.... In potem si upajo. Vedo, da jim ne bo nihče nič naredil, ukrepal in da ne bodo kaznovani. Ker oni so kao "ranljiva skupina"!
anastaasija
29. 10. 2022 09.15
+3
Mislim, da je odzivni čas tako policije, kot šole predolg in prepočase. Žrtev pa je izpostavljena. To ni prav. Drgač pa že otroci sami pravijo, da šola ne naredi nič..in pol so šokirani, ko pride do incidenta. Učitelji so postali roboti, briga jih za učence. Na hodnikih pa se dogaja marsikaj. Njim pa se ne da pisati poročil in sestankovati po šoli z učenci, ter njihovimi starši. Pol ko pa pride do policije, so pa kao zgroženi. Ja sej so, sam nad prijavo samo, ker sledijo postopki.. Ah, bvz..pol so pa itak doma vse krivi ipd.. na te najstnike počasi vpliva vedno bolj družba, dokazovanje, ego, hormoni...nekateri so iz razbitih družin in je to njihov odgovor na stanje v katerem se nahajajo..kar pa nikakor ne opravičuje nikakršnega nasilja.
prevalanar
28. 10. 2022 21.32
+10
Mene konkretno zanima, kakšni so ti ukrepi. Če me posiljujete z novicami, ko je znano zgago nekdo potisnil in ima povito roko si želim, da me posilite še z novico, kakšna kazen je doletela mladoletnike in kakšna starše?
T.I.M.S.
28. 10. 2022 21.31
+7
Ni lahko biti otrok. Včasih se zgodi, da se lahko srečaš tudi z "nesramnimi" otroci. Tako kot udarci bolijo tudi besede teh nesramnih otrok, ki žal ne razumejo ničesar. Velikokrat se zgodi, da nesramni otroci zbadajo ostale, ki so žal malo manj premožni, debelušni, sramežljivi...in to je res žalostno. Zaradi takih otrok ostali otroci tudi potem dobijo strah iti v šolo, nekateri pa potem lahko zapadejo v še hujše stvari oz. doživljajo travme. Za vzgojo otroka so pa odgovorni starši, namreč otroci ne bi smeli nikoli zbadati ali pretepati ostalih otrok. Zame je osnova spoštovati ,pomagati in se ne posmehovati nikoli nobenemu.
RealistSlo
28. 10. 2022 21.27
+7
Če bi mi takole lomili balkance in do njih kazali tak prezir pri njih doma, kot oni pri nas, nas že nebi bilo več, kle se jih pa ujčka in tolerira, ker naj bi bili kao božčki. Hvala Tito, hvala levičarji.
BitterTruth
28. 10. 2022 21.32
+0
Sanjaš model, ko je bil Tito se to ni dogajalo, ker so bile kazni sorazmerne... je pa res da so neoliberalni fašisti to omogocili
nicor
28. 10. 2022 21.22
+14
Za začetek nekaj krepkih okoli kepe vsem takim barabinom, visoko odškodnino za prestano pa naj plačajo starši! Mogoče bodo malo manj verjeli svojim "sončkom"
za naše
28. 10. 2022 21.02
+17
Pa kaj ,če so mladoletni zdaj rabijo stroge vzgojne ukrepe ,da bodo pomnili za vekomaj!
ŠKIS
28. 10. 2022 21.00
+8
kje si moja mama par vzgojnih kloft ce ne bi pomagalo pa še par
Blue Dream
28. 10. 2022 20.56
-19
to se mi zdi čisto organska zadeva. del odraščanja
Blue Dream
28. 10. 2022 21.32
+4
v mojih cajtih bi to uredili v okviru šole.ravnatelj itd. danes pa poteka policijska preiskava
brunetka 83
28. 10. 2022 21.39
+4
Me zanima kaj bi rekel če bi tvojga otroka pretepli
Blue Dream
28. 10. 2022 21.55
+0
Najpametnejši
28. 10. 2022 20.41
+16
Bravo policija. Sedaj jih je pa treba pospremiti do meje.
MladInPerspektiven
28. 10. 2022 20.39
+7
Ehhhh dali bi vsaj "POLICISTA", kateremu ne gre na smeh ... zaradi česa mu nasmešek ..... ugibajte sami
marcel124
28. 10. 2022 20.38
+18
Ma dej ne bluzite, takim samo ornk bunke potalat, če ne zaleže pa polomit in še enkrat da bo zaleglo, ko pride pa domov bi ga mogu pa še fotr zlomt do amena, garantirano tak mulc bi dvakrat pomislu če bi to še kdaj naredu brez vsakršnih posledic.
Buky
28. 10. 2022 20.21
+16
Kaznovat starse ce ze otrok ne morejo!
IKOSS
28. 10. 2022 20.37
+6
Kaznovanje ni edini ukrep, ki ga je treba izvesti, nedvomno pa pa je lahko eden od teh. Prav tako je treba nasloviti vse deležnike.
hersonissos
28. 10. 2022 20.20
+25
Nekaj konkretnega se mora spremeniti pri nas ! To ne pelje več nikamor! Pogrešam čase , ko je bil učitelj avtoriteta!! Ti nasilneži vedo , da se jim nič ne more in to s pridom izkoriščajo!!!
Eruj?ek
28. 10. 2022 20.16
+9
To je pa multikulturnost, ki jo levičarji tako častijo!!
Nace Štremljasti
28. 10. 2022 20.11
+6
jih djuro pozna,sam prašam
Nimasmisla
28. 10. 2022 20.10
+9
Sedaj pa vsem nove mobitele
Rosimaro
28. 10. 2022 20.04
+10
Sami naši ki gledajo vzgojne filme Gorana Vojnovića našega
Harpuna
28. 10. 2022 19.58
+20
Taki verjetno še nikoli niti poštene klofute niso dobili,zato bi to morali preizkusiti,kot tisti deček,ki so ga napadli,ampak tako preluftat,da jim nikoli več ne pade na pamet.