Slovenija

Po novem krajši odpovedni roki in nižje odpravnine?

Ljubljana, 05. 03. 2010 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za delo je v javno razpravo poslalo predloga zakonov, ki med drugim skrajšujeta odpovedne roke, znižujeta odpravnine, zvišujeta nadomestila za čas brezposelnosti in širita krog upravičencev za nadomestila.

Predloga zakona in novele zakona je podal minister za delo Ivan Svetlik.
Predloga zakona in novele zakona je podal minister za delo Ivan Svetlik. FOTO: Dare Čekeliš

Novela zakona o delovnih razmerjih in predlagani novi zakon o urejanju trga dela, ki ju je v javno razpravo poslalo ministrstvo za delo predvidevata, da bi odpovedni rok za delavce z vsaj 25 leti delovne dobe pri delodajalcu znižali s 150 na 90 dni, za delavce z vsaj 15 leti delovne dobe pri delodajalcu pa s 75 na 60 dni. Odpovedni rok za delavce z vsaj petimi leti in z manj kot petimi leti delovne dobe pri delodajalcu bi ostal pri 45 oz. 30 dneh.

Odpravnina bi bila po predlogu izenačena ne glede na delovno dobo in bi znašala eno petino osnove za vsako leto dela pri delodajalcu.

Po predlogu novega zakona o urejanju trga dela, ki bo nadomestil sedanji zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, bi pravico do nadomestila za čas brezposelnosti pridobil posameznik, ki je bil v delovnem razmerju vsaj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih (sedaj vsaj 12 mesecev v zadnjih 18 mesecih). Osnova za odmero nadomestila bi bila povprečna plača posameznika v osmih mesecih (sedaj v 12 mesecih).

Višja nadomestila za brezposelne

Višina denarnega nadomestila bi prve tri mesece prejemanja nadomestila znašala 80 odstotkov plače (sedaj 70 odstotkov), naslednje mesece pa enako kot sedaj 60 odstotkov plače. Nadomestilo bi bilo kot doslej omejeno na največ trikratnik minimalne plače.

Trajanje prejemanja nadomestila bi znašalo tri mesece za zavarovalno dobo od devetih mesecev do petih let (sedaj od enega leta do petih let). Za ostale zavarovance se trajanje prejemanja nadomestila ne bi spremenilo.

Zaradi sprememb pri nadomestilih bo po ocenah iz proračuna treba zagotoviti dodatnih 20 do 30 milijonov evrov letno.

Cilj sprememb je "preprečiti nadaljnjo segmentacijo trga dela in povečati varno prožnost," je dejal minister za delo Ivan Svetlik, ki je nove ukrepe tudi predstavil.

Do 200 evrov neto ne bo delo na črno?

Pri aktivni politiki zaposlovanja bi bila omogočena delna brezposelnost ter vključevanje brezposelnih v malo delo, da bi ohranili stik s trgom dela. Ta obseg dela bo omejen na 200 evrov neto, pri čemer bi ohranili pravico do sorazmernega denarnega nadomestila.

Vse ukrepe aktivne politike zaposlovanja pa bodo razširili še na delavce, ki jim grozi izguba zaposlitve. Nekatere storitve (informiranje o trgu dela, karierna orientacija, priprava na zaposlitev in posredovanje zaposlitve) bodo poleg zavoda za zaposlovanje opravljali tudi koncesionarji.

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zulj001
07. 03. 2010 09.58
Če pride v veljavo predlagan zakon, morajo obvelajti isti vatli tudi za odpremnine direktorjev in člane uprav.To je minimum ,katerega morajo doseči sindikati v pogajanjih .
jakac8
07. 03. 2010 01.10
Ok, bom samo povzetek od mojega komentarja gor prilimal, brez tistega, ki se jezim...zgleda, da se človek ne sme jezit tukaj in povedat, kaj lahko doleti take, ki bi narodu še tisto pobrali, kar imajo sedaj...Me zanima, če boste še to brisali...Če boste pol se pravi, da ste mi zato brisali, ker sem napisal za tega invalida...zgleda, da vam ni mar, da narod izve za resnico in pomagate celo vladi lagat...'' Sedaj svetlik pravi, da za brezposelne bodo nadomestila 279€ in da zato so tako majhne, ker da bodo tako nizka nadomestila prisilila brezposelne k aktivnejšemu iskanju zaposlitve..Haloooooo? Kaj pa invalidi, ki sploh nimajo možnosti v teh časih dobit službo? Poznam človeka pri 35 letih z mišično distrofijo, ki jo ima že od mladih let in ima samo dve leti delovne dobe, ker pač pol ni zmogel več dela in ga noben delodajalec že skoraj 15 let ne vzame v službo, ker se ga seveda bojijo vzet.-pa je veliko let in še vedno zelo aktivno išče zaposlitev.. Na mesec dobi skupaj z invalidnino 278€. Pa kako boga svetga se naj ta človek živi sam!!!??? Starši pomrli, na črno ne more delat...Zamislite si, da bi morali živeti s tem denarjem, vzdrževat hišo...Jaz sem si, pa vam povem, ni možno..Samo za položnice ta človek da 150 € na mesec...Je pa zelo priden in naredi zelo veliko stvari sam..seveda kolikor mu dopušča zdravje.. Zato Svetlika pozivam, da naj tudi na take pomisli in on razloži, kako si naj ta človek in še veliko drugih pomaga...Itak, on si nebo predstavljat kako je, ker je imel vedno polno rit vsega…pa še zdrav je…
guna
06. 03. 2010 19.38
nujno bi bilo urediti tudi odpovedni rok s strani delavca, primer:če je odpovedni rok najmanj 30 dni oziroma 1 mesec in delavec dobi drugo, boljšo zaposlitev v drugem podjetju,je prisiljen spoštovati odpovedni rok,tu pa nastane težava,ker v drugem podjetju ne morejo čakati toliko časa,izberejo dugega kandidata in tako ne more priti do boljše zaposlitve. Zakon (nevemkateriže) pa pravi da ima vsak delavec pravico do boljše zaposlitve in mu je potrebno to omogočiti in zagotoviti......itd
bron
06. 03. 2010 14.24
RES SPOSOBNA VLADA ,DA PRIDELA V ENEM LETU IN POL 100000 DELOVNIH MEST ZA NEZAPOSLENE KDAJ BO ŠLO TO V OBRATNO SMER.TO SE PA VAM NE MO ZGODILO.
Marija Demec
06. 03. 2010 12.27
Svetlik..-uveljavite svoje pravice.. 7 let pravdanja ,če imaš dobrega sindikalnega zastopnika in sindikalnega odvetnika,,,živcev pa moraš imet vsaj za 10let..pa še zmeraj ni sigurno.... na koncu si psihično in fizično čisto na tleh....mnogi na polovici obupajo...
rafael.m
06. 03. 2010 09.14
vetrolov prav to sem povedal. Pa še to Včasih so bili delegati, ne poslanci. Prišli so iz vrst gospodarstva, občin..., katera tema se je obravnavala, s svojimi predlogi in znanjem (ne s teoretičnimi predpostavkami.) Saj tudi danes večina preglasuje manjšino.. Za ta dan v zboru oz. parlamentu so dobili izplačano le dnevnico in nič drugega. In zakonodaja se je sprejemala bolj transparentno kot danes, ko imajo poslanci visoke plače, veliko pa jih dela še v raznroraznih umetno napihnjenih parlamentarnih komisijah, ki nikoli ne dajo rezultatov. In razne firme v mirovanju, ki jih upravlajo njihovi sorodniki in znanci.Saj za to imamo organe pregona. Stvari se multiplicirajo, zato ni čudno, da propadamo.
eleganca
06. 03. 2010 09.06
Nekako razumljivo, saj nimajo več nikomur vzeti..Spravili so nas na dno, iz prazne malhe ne morejo jemati, bodo pa jemali kje drugje, ne se bat! Banda nesposobna! To velja za vse v parlamentu, za vse vlade, za vse...A kaj bi se ponavljala?!
Kaja Kova? 1
06. 03. 2010 09.01
Kaj ko bi začeli varčevati pri politikih, njihovih plačah, njihovih bonitetah, ki jih je mnoho preveč in pobrali denar in imovino tistim, ki so si nagrebli na nepošten način, potem bi bilo za vse dovolj.Samo naša vlada ni sposobna vodit države in se ukvarja s pasjimi stvarmi,ter sami s sabo, raja pa naj krepne.Sprašujem pa vse Slovence, do kdaj bomo še tiho in prenašali svi.njarijo, ki jo izvajajo nad nami.
vetrolov
06. 03. 2010 08.47
g. Svetlik, bolj zdravo za Slovenijo bi bilo, če bi v rokah držali knjižico o "varni prožnosti" pri razlastninjenju vseh, ki so od leta 1991 na veliko in z državnim blagoslovom kradli družbeno premoženje in ga pustili propasti, saj o vodenju le-tega niso imeli pojma, zanimal jih je in jih še vedno le lastni žep ! Več kot očitno je, da ste slepi in ne vidite ped pred nosom, ne uvidite, da naša mladina v tej sesuti državi nima nobene prihodnosti !!
mamilko01
06. 03. 2010 08.46
prepozno...tisti k so to izkoričal so pobral dnarja na tone
rafael.m
06. 03. 2010 08.29
Slovenija ima toliko bogastva in denarja, da bi lahko vsi ne samo solidno, ampak dobro živeli. Stvar je v tem, da ni pravilno razporejeno. Po zgledu političnih vzornic. Če bi se kmet toliko dogovarjal, cincal in popuščal, njive nikoli ne bi bile obdelane. Če se ne moreš dogovorit, je potrebna trda roka.
galiot
06. 03. 2010 07.37
Tako ali tako se norčujejo iz delavcev,točno se je vedelo že ob dvigu minimalne plače,čeprav to ni noben denar,da bodo nekje vzeli nazaj.Ko poslancu poteče mandat nima na zavodu 400 ali 500 evrov ampak mnogo več.Danes tudi delavec nima redne zaposlitve ampak pogodbeno.Tako da bo držal rek ministra nobeno delavno mesto ni večno.Samo ko poslanec ostane brez mandata je je nadomestilo veliko drugačno kakor delavčevo.Pa še za to toliko pogajanj in praznega govorjenja.Kar se odpravnin tiče je pa poniževanje do konca,že tako nimaš nobene vrednosti ,pa še tisto znižati.Na naslednjh volitvah se sigurno ne vidimo...
Millena
06. 03. 2010 06.38
Izigravajo delovce delajo se norca od ljudi ki delajo hvala lepa nesposobneži.
kernc
06. 03. 2010 06.17
do 200 evrov neto ne bo delo na črno.
makajjezvami
06. 03. 2010 06.11
ah, spet podpiranje lenuhov in nobene fleksibilnosti
standard
06. 03. 2010 00.03
Pahor, ladjo je zajel en freak wave, temu nisi kos in odjahaj v sončni zahod. To ni več res!
jakac8
05. 03. 2010 23.16
Adiiiii05.03.2010, 19:46 2 @pajtlerblanka lol to po __________________ Adiii, ja, ti moram povedat, da elektrika je bila včasih dražja kot danes, saj je bila nekaj časa zelo velika kriza za njo, ker so jo celo izklapljali..že zato je logično, da je bila zelo draga...Mislim, da je bilo to takrat, ko se tudi plina ni dalo dobit, pa vozilo se je po parnih in neparnih številkah... Jan, nekaj se je pocenilo, a kaj ko šola čedalje dražja, mladina mora bit bolje oblečena v šoli, ker drugače je zaničevana še od učiteljev... avte vozimo dražje in več porabimo za vzdrževanje le teh, saj servisi veliko več koštajo kot nekoč na jugotih, katrcah in fičotih,...Pa prave palače so danes nekatere hiše za 10-15 članov, pa čeprav živijo v njej samo 4 člani.... Hočem povedati, da smo oz.so se nekateri zelo razvadili razkošno živet..Eni nimajo tudi kaj jesti, a na morje gredo, pa če tudi pol celo jesen stradajo otroc, pa nov avto kupijo kot sosed, pa čeprav oni imajo 500€ sosed pa 1500€ plače..Ja, to so pa stvari, ki me motijo pri današnjih ljudeh, ki dobijo samo 500€...Jaz pravim, najprej hrana, streha nad glavo, pa en magar rabljen avto, za nujne opravke, pa čeprav ima sosed novega Ferarija:-)) ..pol pa če ostane denar še za morje, če pa ne, pa tudi nič hudega...brez njega se da komot živet, pa še vročine mi ni treba trpet pa kolon na AC:-)
ekskluziv.scena
05. 03. 2010 23.03
Ali nima pojma o pojmu, ali gre za namensko zniževanje pravic delavcev. Najverjetneje pa ponavlja to, kar mu sugerirajo delodajalci - ki stvari seveda vidijo iz svojega zornega kota. Dobro je Semolič omenil managerske odpravnine.
pravakritika
05. 03. 2010 22.49
....kdaj bodo pravice delavcev izenačene s pravico poslancev??? .....da ne govorimo o ministrih....
standard
05. 03. 2010 22.46
Sindikati! Če pa zdaj ne boste opravičili obstoja, se pa kar po vrsti prijavite na zavod za zaposlovanje. Če ne znate, povejte. Če ne zmorete, povejte. Bodo drugi. Če tole spustite skozi, ste voljno.