Slovenija

Po neurjih je na določenih poteh gibanje smrtno nevarno

Ljubljana, 21. 07. 2023 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
7

Sanacija neurij, ki so pustošila zadnje dni in povzročila ogromno škode ter terjala smrtno žrtev, bo dolgotrajna in zahtevna. V tem času so mnoge ceste in poti neprehodne, zato pristojni opozarjajo, da spremljajte obvestila in se na območja, ki jih je prizadelo neurje, ne odpravljajte, če ni nujno. Veter je namreč podrl ogromno dreves in lomil številne veje, zato je odhod v gozd na teh območjih izredno tvegan.

Kar nekaj priljubljenih pohodnih poti je močno poškodovanih in zato ostajajo zaprte. 

Iz Celja, kjer jih je ta teden že večkrat prizadelo neurje, opozarjajo, da je priljubljena pot okoli Šmartinskega jezera zaradi podrtih dreves in poškodb, ki so nastale, nevarna, zato odsvetujejo njeno uporabo. "Sprehajati se trenutno ni mogoče, prav tako močno odsvetujemo zadrževanje na površinah ob jezeru in uporabo igral. Občanke in občane pozivamo, naj pazijo nase v tem nestabilnem vremenu," sporočajo z občine in dodajajo, da bo v soboto v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi in mestnimi četrtmi organizirana čistilna akcija, na katero vabijo občane, da pomagajo pri čiščenju po neurjih. 

Številne poti zaprte tudi na Bohinjskem

Na Občini Bohinj opozarjajo, da številni turisti žal ne upoštevajo navodil, naj ne hodijo po območju, kjer se odstranjuje padlo drevje. Zato se boji, da se utegne zgoditi še kakšna nesreča. Tudi v Bohinju vse domačine in obiskovalce naprošajo, naj bodo previdni in strpni, saj so zaradi podrtega drevja marsikje zaprte ceste in poti.

Območje Pod skalco in pot od cerkve sv. Janeza do gostišča Kramar sta zaradi podrtih, predvsem pa na pol podrtih dreves izredno nevarna, opozarjajo na Občini Bohinj in ljudi pozivajo, naj se do konca sanacije ne zadržujejo na tem območju.

Tudi Bohinj so prizadela številna neurja.
Tudi Bohinj so prizadela številna neurja. FOTO: Luka Kotnik

Tudi v Posočju zaprte nekatere pohodne poti

Po hudem neurju, ki je Posočje prizadelo v preteklih dneh, so nekatere pešpoti v dolini Soče poškodovane ali celo neprehodne, sporočajo iz javnega zavoda Turizem Dolina Soče. Pohodnikom zato svetujejo, da se o prehodnosti poti pred odhodom pozanimajo v turistično-informacijskih centrih.

Zaradi posledic neurja je prepovedana tudi plovba po reki Soči med med vstopno/izstopnim mestom Bunkerji in vstopno/izstopnim mestom Kršovec.

Številne ekipe preverjajo stanje v naravi in odpravljajo škodo. Doslej so pregledali poti v Tolminskih koritih, na Javorci, kobariško zgodovinsko pot, pot Kobarid-Magozd in planina Kuhinja-Planica. Pohodniške poti v okolici Bovca so večinoma prehodne, vendar vseeno priporočajo previdnost.

Del poti po Bučenici je normalno prehoden, na zahodnem delu poti (Mengorska stran) pa je čez pot kar nekaj podrtih dreves in je zato potrebna previdnost. Poškodovane so pot do slapu Beri, pot do Grofove vode je popolnoma neprehodna, poškodovana je tudi Huljeva pot.

PZS: Pred potjo preverite, kakšno je stanje na terenu!

Tudi na Planinski zvezi Slovenije (PZS) opozarjajo, da so bili na območjih, ki so jih prizadela nedavna močna neurja, številni vetrolomi. Na drevesih je lahko obešenih več večjih odlomljenih vej ali celo obviselih dreves, ki lahko kadar koli, tudi ob najmanjšem vetru, padejo na tla. Poti so lahko poškodovane tudi zaradi delovanja hudornikov in nanosov grušča in drugega materiala. Zato na PZS svetujejo določeno mero previdnosti pri hoji po planinskih poteh.

Žalosten pogled na dolino Radovne.
Žalosten pogled na dolino Radovne. FOTO: Boštjan Benedičič Slovenska vojska

Planinsko društvo Dovje - Mojstrana obvešča, da je planinska pot, ki vodi od glavne ceste Mojstrana–Radovna na Jerebikovec, zaprta, in sicer zaradi vetroloma in posledično velike količine podrtega drevja. Na poti in v okolici je poleg podrtih dreves tudi ogromno obviselega drevja in večjih vej, zato je kakršno koli gibanje na tem območju smrtno nevarno!

Na širšem območju Mojstrane je zaradi vetroloma zaprtih tudi več gozdnih cest, med njimi cesti, ki vodita v Kot in Krmo. Dostop proti Triglavu, Rjavini in drugim okoliškim goram se zato precej podaljša. Zaradi padlega drevja priporočajo, da se do normalizacije razmer na te poti ne odpravljate.

Trenutno stanje na zemljevidu zaprtih poti, ki ga najdete na povezavi https://stanje-poti.pzs.si/.
Trenutno stanje na zemljevidu zaprtih poti, ki ga najdete na povezavi https://stanje-poti.pzs.si/. FOTO: PZS

Poškodbe poti čim prej sporočite PZS

Na PZS uporabnikom planinskih poti priporočajo, da se na spletni strani stanje-poti.pzs.si, v bližnji planinski koči ali pri lokalnem planinskem društvu predhodno informirajo o dejanskem stanju planinskih poti. Če opazite poškodbe planinskih poti ali njihovo neustrezno urejenost, prosijo, da na naslov poskodbe.poti@pzs.si pošljete sporočilo, v katerem navedete, na kateri planinski poti ste opazili pomanjkljivost, to pomanjkljivost opišite ter, če je mogoče, dodajte tudi fotografijo.

Poročanje o poškodovanih poteh je mogoče tudi prek aplikacije maPZS.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Loana
21. 07. 2023 17.11
-1
Nevem vedno bolj me je groza kaj nas še čaka, če bo tega vremema še in še... Groza
son?ek11
21. 07. 2023 15.08
+1
Ha, ste brali, da se je skrinjarci poslabšalo, saj pravi da že deset dni hodi po Evropi ( Nemčija,Francija) in nikjer ni neviht, samo v Sloveniji,. Pri nas naj bi bilo, po njenem nevihtno vrene umetno in da je to pri nas le levi biznis . Kaj si naj mislimo o stanju te dame?????
St. Gallen
21. 07. 2023 13.19
+5
Predpriprave omejevanja...septembra se podpise, WHO caka... Da ne boste rekli, da niste vedli za kaj gre.
yss
21. 07. 2023 14.35
+4
Ja dobro, kdo ti brani hoditi pod drevesi in vejami, ki ti lahko padejo na glavo. Samo ne kliči reševalcev in ne drenjaj se na urgenci pa bo vse ok,,St. Gallen
Magnezij400
21. 07. 2023 12.57
+4
Če je butasta glava trpi celo telo
mackon08
21. 07. 2023 12.11
+14
Ma kaki nevarno gremo v gore in na sprehod po gozdu, briga nas za opozorila, nas bo že nekdo reševal kot ponavadi in to zastonj, če bo sreča pa se še s helikopterjem zapeljemo.
mackon08
21. 07. 2023 12.16
+10
Evo točno to delajo minusarji rinejo v nevarnost kljub opozorilom.