Slovenija

Po izbruhu vulkana: Denar ali letalska karta

Ljubljana, 27. 04. 2010 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Adrii Airways bodo zaradi izbruha vulkana, ki je povzročil kaos v letalskem prometu, potnikom, ki so bili zaradi odpovedi letov oškodovani, ponudili zamenjavo vozovnic ali povračilo denarja.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways bo potnikom, katerih leti so bili med 15. in 21. aprilom zaradi vulkanskega prahu odpovedani, brezplačno zamenjal vozovnico. Potniki lahko vozovnice za druge datume potovanja na isti relaciji zamenjajo do vključno 31. decembra, lahko pa se odločijo tudi za povračilo denarja.

Adria Airways
Adria Airways FOTO: Damjan Žibert

 V kolikor potnikom to ne ustreza, jim bo Adria Airways vrednost neizkoriščene vozovnice povrnila. Povračilo denarja za neizkoriščene vozovnice je možno le, če je bila vozovnica izdana za let Adrie, ki je bil odpovedan in se nahaja na seznamu odpovedanih letov, je zapisano na spletni strani Adrie.

Povračilo denarja je možno tudi za tiste vozovnice Adrie Airways, izdane za potovanje na partnerskih letalskih družbah, ki so svoje polete v omenjenem terminskem obdobju ravno tako zaradi vulkanskega prahu odpovedale. Formular za zahtevek vračila neizkoriščene vozovnice je objavljen na spletni strani družbe.

Potnike, ki so vozovnico kupili v turistični agenciji, Adria naproša, naj se za povračilo denarja obrnejo na njih. Za povračilo denarja neizkoriščenih vozovnic drugih letalskih družb, tudi če so bile izdane za potovanje na poletih Adrie Airways, v družbi potnike naprošajo, da se obrnejo na prodajno mesto, kjer so vozovnico kupili.

Državna pomoč?

Vulkan
Vulkan FOTO: Reuters

Adria Airways je bila tako kot večina evropskih letalskih družb zaradi vulkanskega prahu, ki se je širil iz islandskega ognjenika Eyjafjallajökull, ohromljena. Med 15. in 21. aprilom je bila Adria primorana odpovedati večino letov, zaradi česar je utrpela več kot milijonsko škodo.

Prvi mož Adrie Airways Tadej Tufek je napovedal, da bo družba državo zaprosila, da bi dobila škodo v določenem delu povrnjeno. Minister za promet Patrick Vlačič je pomoči naklonjen, vendar bo o tem odločala vlada. Slovenija se glede na dogovorjeno ureditev varnih con letenja na ravni EU še vedno nahaja v drugi coni, torej zunaj območij, kjer je zaradi velike koncentracije vulkanskega prahu prepovedan letalski promet.

Kriza brez primere

Letalske družbe so v nedavnem prometnem kaosu zaradi vulkanskega pepela nad Evropo po prvotnih ocenah izgubile od 1,5 do 2,5 milijarde evrov, je danes v Bruslju povedal evropski komisar za promet Siim Kallas. Odpovedanih je bilo več kot 100.000 letov in več kot 10 milijonov potnikov ni moglo potovati. Kallas je sicer opozoril, da so to zelo okvirne ocene stroškov te "krize brez primere", ki temeljijo na analizah, pridobljenih od letalskih družb, letališč in turističnih agencij. Vanje niso vključene izgube, ki so jih utrpele druge veje evropskega gospodarstva.

Sveženj ukrepov, ki jih je danes predstavil Kallas, vključuje poziv k usklajeni uporabi pravil o državnih pomočeh letalskim družbam, ki mora potekati v skladu z utečenimi postopki. Ob tem v komisiji pravijo, da jih o takšnih načrtih za zdaj ni obvestila še nobena država članica.

Komisar poziva tudi k usklajenemu uveljavljanju pravic letalskih potnikov, ki veljajo za vse letalske družbe, tudi nizkocenovne. Potniki so upravičeni do povračila stroškov za vozovnico ali nadomestne vozovnice. Komisija bo s ciljem zagotovitve dosledne uveljavitve pravic potnikov v tesnem stiku z nacionalnimi organi.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minimalisch
28. 04. 2010 07.33
ne vem zakaj mora država pomagat, če je privat firma..naj gre v maloro pa naj tujec kupi, ki se zna it ta biznis..
skydrol7
27. 04. 2010 19.53
Adria kot tudi druge svetovne firme so izgubile lepe vsote dohodkov v casu prekinitve poletov....res da jim ni bilo treba placati dnevnic osebju,catering, goriva in ostalih dajatev .... fakt je ce ti letala stojijo parkirana na letaliscu brez vsakih dohodkov.......je pa danes malo letalskih podjetij ki poslujejo z profitom -
Bor-chee
27. 04. 2010 14.06
@Seba81 - točno tako, kot si povedal! Ker letala niso letela, niso delala stroškov - ni bilo goriva, preletnih taks za Eurocontrol, cateringa(hrane) na avionih, dnevnic za posadko, itd... Pa še leteli niso napol prazni. Vse čarterje, ki so jih pa oddelali, so pa plačani prazno za polno - torej let je plačan polno, če je na letalu 50,100 ali 150 potnikov. Družbi se splača, če je letalo na pol prazno, saj če leti na neko destinacijo, kjer je gorivo poceni, natoči do vrha in prihrani kar nekaj denarja. Vse redne linije, ki pa jih je Adria odletela po vnovičnem odprtju, pa so bile zasedene 100% in so tako naredili dobiček. Tako da Adria lahko prodaja cvetke malim otrokom in ljudem, ki nimajo o aviaciji blage veze, tisti, ki pa delamo v aviaciji, pa na žalost ne. Lp
seba81
27. 04. 2010 13.31
Kaj je tu poštenega? Poceni reklama za Adrijo? Saj je dolžna to narediti, ne pa kot da dela neko fer potezo.. Adrija ima res veliko izgubo zaradi politike posovanja in kot so povedali že pred mano bi že zdavnaj propadla, če nebi bilo vmes države (ki bo spet dala naš denar).. 1.5 mil. € izgube ni enako 1.5 mil. € izpada prometa.. letala so bila na tleh, stroški z njimi so bili minimalni in niso letela prazna (kot v večini primerov).. nekaj izgube zagotovo je bilo, vsekakor pa je 1.5 mil € pretirna številka. Medtem pa Ryanair prodaja 3 miljone sedežev po 3 €. Karta iz Trsta v London je bila še včeraj z vsemi taksami 6 € (le s kom bom letel.. hmmm).
dajno
27. 04. 2010 13.27
Podoben nateg kot pandemije. Vse letalske družbe se otepajo z izgubami, in so tu našle idealno priliko za pokritje. Ne mi govorit, da je recimo ob 14 uri bilo leteti nevarno ob 15 (sem letel sam) pa je bilo varno, in to na razdalji dobrih 1000km in sicer po celotni coni 2? Če kdo verjeme...
J.K. & Gang
27. 04. 2010 12.37
Davkoplačevalci financiramo ogromno število nesposobnežev. Zato pa so plače v pritljičju, stroški pa v 12. nadstropju.
Bor-chee
27. 04. 2010 11.49
Po spodnjih komentarjih se vidi, koliko imate pojma o aviaciji... Adrii je ta vulkanski izbruh prišel ZELO prav! Adria se utaplja v dolgovih zaradi svoje politike vodenja in političnega kadrovanja. Zaposleni v Adrii imajo zelo visoke plače - razen mehanikov, ti so vredni pasji drek, so pa držali kar nekaj let Adrio na površju. Sedaj jim bo država na legalen način pokrila izgubo, ki so jo pridelali s svojim nesposobnim vodenjem. Bravo! Ni kaj, davkoplačevalci bomo zopet financirali nesposobneže. Adria pa ni imela izgube 1,5 mil. €, kvečjemu 100000€. Tisti, ki imate pojma o aviaciji, se boste strinjali. Pa lp
littleSister
27. 04. 2010 11.11
pošteno. Adria bo sicer izgubila del prihodka, vendar bo pa pridobila na ugledu. Pohvalno.
beton
27. 04. 2010 10.19
mislim,da je to pošteno!