Slovenija

Po Evropski še Sredozemska unija?

Koper, 06. 07. 2007 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francija, ki nasprotuje vstopu Turčije v EU, se zavzema za ustanovitev Sredozemske unije.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel s portugalskim kolegom Luisom Amando v Piranu
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel s portugalskim kolegom Luisom Amando v Piranu FOTO: Reuters
V sklepni izjavi srečanja so ministri potrdili pomembnost evropske sosedske politike in se zavzeli za uravnovešen geografski pristop v tej politiki, saj ima evropsko sosedstvo, tako slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, tako vzhodno kot južno dimenzijo.

Zunanji ministri sredozemskih članic EU so v Kopru sklenili dvodnevno neformalno srečanje. Govorili so tako o Bližnjem vzhodu, migracijah in evropski sosedski politiki kot tudi o francoski ideji o ustanovitvi Sredozemske unije. "Načelno smo se dogovorili, da naj bi barcelonski proces prerasel v Sredozemsko unijo," je po srečanju pojasnil gostitelj, zunanji minister Dimitrij Rupel.

Idejo francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja je kolegom v četrtek v Portorožu predstavil vodja francoske diplomacije Bernard Kouchner, ki se je z Ruplom sestal tudi na delovnem zajtrku. A kot je pojasnil Rupel, stvar še ni gotova in razprava o tem se bo nadaljevala. "Francoska stran je sredi dela," je pojasnil Rupel in dodal, da bo ideja na papir prelita v naslednjih dneh.

Bistvo ideje naj bi bilo po Ruplovih besedah, da bi Sredozemska unija temeljila na barcelonskem procesu, se pravi na srečevanju med članicami EU in sredozemskimi državami. "Predstavljam si, da bi lahko vse članice, udeležene v barcelonskem procesu, postale članice Sredozemske unije," je pojasnil minister. Ob tem je vnovič zavrnil namige, da naj bi Sredozemska unija pomenila francosko alternativo turškemu članstvu v EU.

V zvezi z migracijami so ministri poudarili, da mora migracijska politika EU upoštevati vse vidike preseljevanja ter tako okrepiti notranjo varnost EU in zagotoviti spoštovanje človekovih pravic. Na tem področju sta zelo pomembno učinkovito sodelovanje in solidarnost med vsemi članicami EU, je zapisano v izjavi.

Pojasnil je še, da bi Sredozemska unija pomenila "neko višjo stopnjo od sedanjega sodelovanja" med omenjenimi državami. To naj bi tako dobilo neke "organizacijske oblike" oziroma bi vsebovalo nekatere agencije. Za primer je navedel agencijo za vodo.

'Kosovo odgovornost EU'

Ministri so govorili tudi o Kosovu. Strinjali so se, da je Kosovo odgovornost EU in da mora povezava v zvezi z nadaljevanjem reševanja vprašanja statusa Kosova ohraniti enotnost in ohraniti evropsko perspektivo za Srbijo in Kosovo. Ministri so se strinjali tudi, da je pri reševanju omenjenega vprašanja pomemben časovni vidik, saj bi se ob morebitnem predolgem čakanju z rešitvijo zadeve utegnile še bolj zaplesti.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joško82
06. 07. 2007 16.21
Bravo, na mladinski sceni tocno ta zadeva ze poteka kar nekaj casa. Bravo politiki... hitro ste se to spominili.
neznan13@gmail.com
06. 07. 2007 16.19
butast, zaradi ene države bojo ustanovil novo unijo...