Slovenija

Po alkoholu še mamila

Ljubljana, 03. 06. 2006 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski policisti preverjajo, če so vozniki pod vplivom mamil. Kot dokaz bo veljal toksikološki test.

Slovenski policisti lahko izvajajo poseben postopek za prepoznavo simptomov vožnje pod vplivom mamil. Opazovali bodo neposreden vpliv psihoaktivnih substanc na sposobnost udeleženca v cestnem prometu za upravljanje vozila, postopek za takšno ugotavljanje pa bo obsegal preizkus oči, oceno velikosti zenic in odreditev strokovnega pregleda.

Policisti bodo pregledali oči, ocenili velikost zenic in odredili strokovni pregled. Kot dokaz v postopkih bo veljal zgolj rezultat toksikološkega testa.
Policisti bodo pregledali oči, ocenili velikost zenic in odredili strokovni pregled. Kot dokaz v postopkih bo veljal zgolj rezultat toksikološkega testa. FOTO: Dare Čekeliš

Izvedbo postopka je policistom omogočil novi zakon o varnosti cestnega prometa, sam postopek pa je natančno predpisan v pravilniku o postopku za prepoznavo znakov oziroma simptomov, ki so posledica mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi v organizmu. Pravilnik je bil sprejet 28. aprila letos in začne veljati danes.

Pravilnik policistu nalaga, da ob razlogih za sum, da je udeleženec v cestnem prometu pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, odredi in izvede postopek za prepoznavo znakov oziroma simptomov, ki so posledica teh snovi v organizmu.

Postopek obsega preizkus oči, oceno velikosti zenic in odreditev strokovnega pregleda. Pred izvedbo postopka sme policist udeležencu cestnega prometa odrediti preizkus s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola, ki ga izvede v skladu z določbami zakona o varnosti cestnega prometa.

Če bodo v tem postopku ugotovljeni določeni simptomi ali če bo udeleženec v cestnem prometu odklonil sodelovanje ali tega postopka sploh ne bo mogoče opraviti, bo policist odredil strokovni pregled. V vsakem primeru kot dokaz v postopkih pred pristojnimi organi velja le rezultat toksikološke analize.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GARGAMELjr
03. 06. 2006 21.32
S ceste je potrebno spraviti tiste, ki so pod kakršnimkoli vplivom in s tem ogrožajo varnost drugih! Skrbi me edino to, da se ne boš kakemu policaju zameru in te bo poslal na test zarad njegove "dobre" volje, kajti malo težko bo dokazat, da nisi kazal znakov omamljenosti ;)
andrejct
03. 06. 2006 21.05
Ne vem zakaj pritoževanje. Kolikor razumem je nov postopek namenjen zmanjšanju stroškov za strokovne preglede. Torej, najprej je treba s preiskusov ugotovit da si pod vplimom, šele potem te lahko pošljejo na strokovni pregled. Dosedaj so imeli policisti proste roke pri napotitvah na pregled. Tudi jaz sem redni kadilec, za volan grem vedno trezen, a kadarkoli bi me poslali na pregled bi imel pač poziteven test na THC. Tako da doživljam ta zakon kot nekako zaščito zame - če so moje sposobnosti nezmanjšane, mi na pregled ni treba. Čeprav bo šele praksa pokazala kaj bo iz tega, ampak po mojem ne bo panike...
dobaluka@hotmail.com
03. 06. 2006 20.43
Živi in pusti živeti. Ne vtikaj se kaj delam in kaj ne!!! Sem prepričan da si ti odvisen od kake legalne droge (sladkor, kava, cigareti, itd.).Poleg tega noben ni rekel da bi dajal karkoli svojemu otroku, saj nisem nor. Imam pa občutek da ti nekaj zelo manjka v življenju, ker si tako agresiven. Pa iz osebnih izkušenj ti povem da tisti otroc, k so jim starši prepovedal karkoli delat so postal največji đanksi in so delal največje pizdarije vedno. Prav tako tisti ki so samo uživali alkohol brez trave so bili agresivni so razbijal in povzročal pizdarije. To gledam med svojimi vrstniki, ko sem še odraščal. Medtem drugi , ki smo imeli bolj liberalne starše se nam ni bilo treba dokazovat in smo pač sami presojali kaj je najbolje za nas. Poznam jih veliko ki so probali travo in potem še kaj več in ugani kaj.... Čisto nihče ni ostal pri kaj več, nekateri so nehali tudi s travo. In vsi so sedaj zelo uspešni in srečni v življenju, kar pa zate ne morem trditi. Pač težko je soditi nekaj kar poznaš samo na podlagi predsodkov, ki ti jih je vsilila družba. In ne vem zakaj bi kadil da bi se dokazoval, tako kot trdiš v zadnjem stavku. Pomoje ta tvoja trditev izhaja iz kakih frustracij ki te pestijo. Kadim zgolj iz osebnega užitka in pri tem nikogar ne ogrožam. Če morda še kdo ne vidi skozi mrežasto prizmo ki nam jo je država nadela na oči je trava prepovedana zaradi tega ker ljudje postanejo pasivni in so tako manj koristni za državno gospodarstvo in državo nasploh. Medtem ko alkohol ki povzroča veliko več pizdarij ostaja legalen. Tako da didaktik ukvarjaj se s sabo, razvijaj s, uči svoje in ne boš potreboval zakonov da te bojo omejevali, ker boš znal ravnati pametno s svojo glavo in ne boš množična ovčka s predsodki.
DIDAKTIK@SIOL.NET
03. 06. 2006 20.01
Mah ne mi s takim sranjem kao ti si pameten pri vzgoji---ti svojmu otroku dajaj za kadit, jaz vem da svojmu ne bom dovolu, pa ne blebetaj nezrelih neumnosti kot si jih men o zaplankani vzgoji---me skrbi tvoja vzgoja, ko tako zrelo razmišljaš--pejd to svojo vero kam drugam prodajat, ne pa men pamet solit o drogi jacka, ker nimaš blage! Sam ne pol vekat, ko bo otrok izjavu v šoli al pa frendu, ta pa naprej--JA SEJ MOJ TASTAR PA PRAV DA LAH!--lepo te prosim-noben ni reku da ne bom spregledou kakega sranja, ki ga bo naredu, vemo pa vsi kam trava pele---pa ne mi spet s tistim foram--da ni rečen da vsak ki kadi travo proba tud več---dobr vemo da je tko--SKORAJ vsak ki kadi travo slej ko prej proba kak drug čudežni napoj--pol so pa taka mišlenja--s trezno glavo na zabavo--ne vem a moraš popušit eno da razviješ svoj ego in da si poj glavna faca?
dobaluka@hotmail.com
03. 06. 2006 19.24
Pa bozicek prosim te lepo nehaj s črnjenjem Ljubljane, ker vse te velike živine o katerih govoriš niso iz LJ. Poglej samo poslance ki so glasovali ZA Novi zakon o varnosti cestnega prometa. Jih je bore malo iz LJ, ker so ti bolj svobodomiselni in ne bi potrdili takega zakona. Pa policija ni imela nič pri tem zakonu, to so zakonodajalci.
dobaluka@hotmail.com
03. 06. 2006 19.19
Mislim da testi potekajo tako, da te najprej policaj pregleda in če je sum te pošlje na odvzem krvi, tam pa opravljaš še psihološke in fizične teste in če oboje opraviš ok, THC v krvi sploh nima veze (ker je to lahko odprej, uživanje pa ni prepovedano!!). Za vse, ki pa vas skrbi za svoje otroke pa verjemite en joint jih ne bo pokvaril, pokvarila jih bo vaša zaplankana vzgoja (to gre tebi DIDAKTYIK). Če je otrok pravilno vzgojen nikoli ne bo postal odvisen niti ne bo zlorabljaj drog, pač pa si bo z jointom tu in tam razširil obzorja.
janezgorenc@email.si
03. 06. 2006 18.26
Spoštovani, če sem prav prebral zgornji članek, bodo ljudi poslali na odvzem krvi ali urina šele, če bodo drugi znaki kazali, da je voznik po vplivom mamil. Omenjene so zenice. Če torej vpliv jointa traja povprečno 2 uri, potem so po preteku tega časa tudi zenice normalne, ne? Poleg tega pa najbrž tudi količina THC-ja v krvi po določenem času zelo pade, čeprav je še vedno prisotna. Mimogrede, tudi alkohol je v krvi še 72 ur po zaužitju. Pa še to: kaj ni uživanje drog (ne pa tudi razpečevanje) dovoljeno? To nam namreč dopovedujejo v šoli, kadar kje zavohamo koga s travo, češ, saj mu nič ne moremo. Hočem reči, če boste šli na cesto trezni, se vam, trdno sem prepričan, ni treba bati ničesar - razen voznikov, ki gredo za volan trdi. Zato odveč vsa obkladanja tukaj. LP Janez
DIDAKTIK@SIOL.NET
03. 06. 2006 16.09
KOPYTIME--zarad enga primera, ki slučajno pokadi en žbe na mesec zakon ne sme trpet !Se boš pač odvadu--hehehe---itak pa se zavedaš da je stvar prepovedana pri nas in žal se sprijazni in spoprimi s svojim problemom--lahko pa ga seveda zanikaš in trosiš pamet po netu da smo proti---ITAK DA SMO---svojim otrokom, če jih še nimaš boš nekoč želel svetlo prihodnost čiste ulice in sem prepričan da te bo minil!
DIDAKTIK@SIOL.NET
03. 06. 2006 16.03
DEFINITIVNO TAKOJ DOL S CEST LJUDI, KI SO OMAMLJENI! pol pa al je z alkoholom, al pa z mamili--tud jest sm se navadu, da žena pele, če sam pijem.Če pa žene ni, pol pa pač alko NI! Dejstvo je, da ko poč je prepozn--pol pa vekajo kok mu je žou pa ne vem kaj še---za volanom tud zakajen ne moreš bit in tisti ki misli da stvar obvlada-naj jo obvlada doma in ogroža svoje življenje!!!!!!
bozicek_
03. 06. 2006 15.15
kopytime, jungle: strinjam se z vama, pa vseeno mislim da ce bi te misli posredovali policiji ne bi to nic pomgalo, saj je policija le orodje velikih zivin tam sredi ljubljane...
jungle@email.si
03. 06. 2006 15.06
ne vem od kje zdaj konzervativci, ....te vaše filozofije, ki so lahko resnične raje posredujte policiji, saj njo to moti očitno jo tudi zanima , ...ne pa s tem morit normalne državljane.
kopytime@gmail.com
03. 06. 2006 15.02
Se en primer. Uporaba mobitela med voznjo je prepovedana. Bi se strinjali z zakonom, ki bi te kaznoval ze samo ce policaj med kontrolo vidi telefon kjerkoli v avtu? Ima nas vrli policaj pac sum da si ga ali ga bos uporabljal, pa ceprav ga nisi niti nimas namena. Jah, promet bi bil res bolj varen, kaj ne?!
kopytime@gmail.com
03. 06. 2006 14.58
-1
Heh, spet se oglasajo konzervativci z komentarji ki z tole tematiko nimajo nic. Svoj bes in boj proti drogam pojdite debatirat na kaksnem primeren forum, kjer boste drug drugemo potrjevali svoja "dejstva". Se enkrat. Nihce ni proti prepovedi voznje po vplivom psihoaktivnih snovi. Ampak za razliko od alkohola, kjer kolicina le-tega v izdihanem zraku dejansko kaze tudi vpliv, je pri drogah to zelo drugace. Pokajen joint ima ucinek na telo v povprecju recimo 2 uri, medtem ko je snov v telesu zaznavna tudi vec tednov. Ce tukaj ne vidite da bo zaradi tega kaznovanih ogromno nedolznih ljudi, ki recimo kadijo v prstem casu, za volan pa pod vplivom nikoli ne grejo, vam ni pomoci. Se zgleda strinjate z nelogicno represijo brez dejanskega namena in dobrega vpliva. Situacija. V petek ima kolega 50 let in noc je seveda dolga in pijana. Zjutraj, odgovoren kot si, poklices taxi. Ko pa se zjutraj peljes na siht, te ustavi policija in ti zaradi petka zvecer vzame izpit. Bi se z tem strinjali? Je promet bolj varen? Se enkrat, voznja pod vplivom kar naj bo prepovedana, naj pa ta vpliv ugotavljajo bolj natanco, ker pac prisotnost psihoaktivnih v krvi NE KAZE na intoksikiranost! Usposobljenost nase policije pa vsi poznamo....
jungle@email.si
03. 06. 2006 14.43
jaz nimam nič proti drogam BEKAP, men je vseeno kolk vas pobere z drogo upam da vas bo čim več,... zato ne govort da se kaj obremenjujem z vami, ...zato vam želim veselo drogiranje.
bozicek_
03. 06. 2006 14.18
Lej bekap: nimam nic proti tvojim pogledom na svet, niti drogam, na splosno sem za legalizacijo vseh substanc. Zaradi mene pocni ti kar zelis, ampak sem proti temu da v taksnem stanju sedes v avto. Zato se cisto strinjam da 'tepejo' po denarnicah tiste k s svojo malomarnostjo in brezobzirnistvom ogrozajo nedolzne udelezence v prometu.
kopytime@gmail.com
03. 06. 2006 14.16
Spet en na hitro spisan zakon, brez predhodne studije, ki bi osvetlila dejansko stanje. Sicer ga bo indoktikrirano ljudstvo hitro pograbilo, ignoranca je pac vrlina, lazje je verjeti vsej negativni propagandi proti drogam kot pa sam prestudirati situacijo. Sicer sem sam proti voznji pod vplivom kakrsnihkoli prepovedanih snovi, ceprav bi se o vplivu na voznjo dolocenih se lahko pogovarjali. Ampak, pazi, pod vplivom! Kar so pozabili povedati pa je, da dolocene snovi ostanejo v telesu tudi vec tednov po zauzitju, kar pa seveda ne pomeni da je clovek vse te tedne tudi pod vplivom. O tem pa govori bekap. Ogromno ljudi bo spet kaznovanih brez krsitve zakona. Demokraticno, res. Sicer pa pocasi itak pojem pravne drzave spreminjamo v policijsko. Jah, mogoce bodo zaceli v imenu varnosti preventivno pobirati izpite pred prazniki. Saj se bojo itak vsi napili. Ni vazno da so zdaj trezni, vazno je kar policist misli da bodo storili. Zabavno.
bekap@email.si
03. 06. 2006 13.06
miha, a si mogoče prebral kaj sem napisal? da ne vozim pod vplivom substanc? sploh pa vedno upoštevam omejitve in predpise na cesti... nisem eden tistih, ki se ga nasekajo da so pogumni in pol vozijo 250... tako da, dragi moj, možnosti da zagrešim prometno nesrečo so iz moje strani pod povprečjem. Vem, če imam naslednji dan po neprespani noči kakšen glavobol, da nisem 100% na višku s čutili in bom zato hitrost prilagodil temu... (kdo pa sploh je vedno 100% skoncentriran in lahko reče da dosledno upošteva vse kar so ga naučili v avtošoli..) Sploh pa, kar tule vidim, je samo pljuvanje po ljudeh ki imajo očitno drugačne navade, vrednote, pogled na svet ipd. Pač ne strinjam se s tem da so nekatere "droge" prepovedane, kar je v demokraciji moja pravica. Zato imam tudi pravico kritizirati posle svoje države. Očitno zaradi svojih pogledov nisem deležen poštene replike (bozicek). Bedno se mi zdi tudi, kako takole trošijo policiste, namesto da bi se država raje ukvarjala s kakšnimi večjimi kriminali (korupcija, gospodarske goljufije, organiziran kriminal). Kar sem hotel v svojem prispevku prej povedati je to, da po tem zakonu torej vseeno, če si ti kadil pred enim tednom in te ustavijo prisebnega ali pa se ves pijan in zadet podiš po slovenskih hribčkih in dolinah in te policist ustavi takrat. LP
miha800@email.si
03. 06. 2006 12.46
Bekap: BOLj egoisticne izjave se nisem slisal.. mamila zmanjsujejo sposbnost za trezno in hitro razmisljanje. pa tudi ce ti mislis da si 100% sposoben , v resnici nisi.. Bodi malo odgovoren. Ce ne prej, ko bos 'zadet' naredil nesreco in bo v njej nekdo izgubil zivljenje.Sele tedaj bos obcutil 'clovesko vest'. Jaz cisto podpiram vse zakone ki bi alkoholizirane in omamljene odstranili iz prometa...Ne ogrozas samo sebe, ampak tudi nedlozne ljudi(ki najveckrat nastradajo). Potem ko si omaljen naredil skodo pa ti drzava pomaga ne? sam pejdi nekam res..Vsi bi radi meli svobodo, pol pa ko se kaj zalomi pa : 'Drazav noce pomagat'.. bos videl kako bos vesel ko bos enkart prejel racun za hospitalizacijo..bodo zneski prek milijon, pa bos takoj rekel: skoda ker nisem bil trezen, ker bi mi drzava krila vse stroske.. Wake Up 'flower power' folk..!!
bozicek_
03. 06. 2006 12.46
Ja no sj ce vam kaj ne pase pa pojdte u bosno al pa se kam juzneje ko tega nimajo postimanga, pol se vam bo pa fajn zdel k vam bo en pjan in zadet najstnik do smrti povozu sina/hcerko pa ne bote mogl nc nardit... ne morm razumet kok je en folk NEUMEN, da simfa take stvari kot so zakoni, se posebej take ki so ZELO pomembni za eno civilizirano druzbo.
Biofrutekk
03. 06. 2006 12.11
Kaj se tresete...sej če ne bos pil pa se drogiru al bilokej pol ti noben policist nč ne more če pa si nabasan pa zadrogiran pol pa nimaš kej za volan hodt tko da...ne javkejte pa kej naredte za to da bojo ceste bol varne. sploh je pa tko da če ne vidte polcaja na cest že javkate koko da nč ne delajo pa da nobenga ni...pol je pa kšna akcija ste pa spet usi u luft...aja pa čokolada pa čaj ti ne zmanjšajo sposobnosti za vožnjo tko da jih ne mors primerjat z alkoholom in mamili !!