Slovenija

Po 25 letih bo Slovenija za mesec dni zopet na čelu Varnostnega sveta

New York, 04. 09. 2024 19.21 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
2

Slovenija je za en mesec prevzela krmilo Varnostnega sveta Združenih narodov, kar pomeni, da bo drugič v zgodovini predsedovala najpomembnejšemu organu, ki je odgovoren za ohranjanje miru. A kot je v New Yorku na predstavitvi programa predsedovanja povedal Samuel Žbogar, razdeljeni Varnostni svet enostavno ne opravlja svoje naloge, medtem pa je število spopadov in civilnih žrtev po svetu rekordno. Zato je Slovenija za osrednji dogodek izbrala razpravo Voditeljstvo za mir, namenjeno samoizpraševanju svetovnih voditeljev o vlogi Varnostnega sveta. Žbogar priznava, da ena razprava toksičnega vzdušja in blokade tega organa ne bo spremenila, a dodaja, da se je o izboljšanju dela treba vsaj pogovarjati.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Minovak
05. 09. 2024 10.36
-1
Varnostni svet je bil in je samo samemu sebi namen in krajo financ z vsega sveta. Nikoli niso naredili nič, vse njihovo nalaganje je šlo v veter, pa še kar vztrajajo in služijo za nič. Slovenija se tako nima z ničemer hvaliti, ker tudi naredila ne bo nič. Pravo udobje za levake, ki so trajno zavezani k lenobi.
boris c
04. 09. 2024 21.22
+1
Če bi tale varnostni svet kaj veljal ne bi bilo spopadov.