Slovenija

Po 12 letih od poplavljanja Drave sodišče presenetilo stranke

, 08. 10. 2024 17.53 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.H., STA
Komentarji
3

Kmalu bo minilo 12 let od poplavljanja Drave, zaradi katerega je v Sloveniji nastala večdesetmilijonska škoda na javni in zasebni lastnini. Vložene so bile številne odškodninske tožbe, toda sodni mlini meljejo na svoj način. Na slovenjegraškem sodišču se je v dveh ločenih obravnavah tožb proti avstrijskemu Verbundu na presenečenje pooblaščencev strank danes zaključilo dokazovanje, napovedana je bila pisna sodba. Obe tožbi sta bili vloženi leta 2015, v enem primeru je bil danes opravljen šele tretji narok, v drugem pa prvi pred zdajšnjo sodnico.

Številni oškodovanci v Sloveniji za tako zelo naraslo reko krivijo avstrijskega upravljavca hidroelektrarn na Dravi, družbo Verbund, saj menijo, da upravljanje pretokov reke ni bilo ustrezno. Proti Verbundu, ki krivdo pred slovenskimi sodišči zavrača, so bile vložene številne odškodninske tožbe. Nekatere od njih so že pravnomočno zaključene v prid Verbundu.

Škoda med poplavljanjem Drave leta 2012 je bila velikanska.
Škoda med poplavljanjem Drave leta 2012 je bila velikanska. FOTO: Bobo

Tožbe obravnavajo sodišča na Ptuju in v Mariboru ter manjši del tudi v Slovenj Gradcu, nobena od teh pa po javno znanih podatkih še ni pravnomočno zaključena.

Zavrnitev dokazov z obeh strani

Danes sta na slovenjgraškem okrožnem sodišču potekala naroka v dveh vloženih tožbah. V enem lizinška družba VBKS od Vebrunda zaradi škode na objektu v Dravogradu terja okoli 33.000 evrov s pripadki. Sodnica Sonja Tovšak je v tej zadevi po narokih decembra 2017 in januarja 2022 danes opravila tretji narok, na katerem je zavrnila več predlaganih dokazov obeh strani.

Med drugim je zavrnila imenovanje izvedencev hidrološke in gradbene stroke ter zaslišanja več prič, je pa med dokaznimi predlogi med drugim dopustila izvedensko mnenje s področja meteorologije, zavrnila pa neposredno zaslišanje izvedenca te stroke.

Pripombe na izvedbo postopka sta imeli obe strani. Pooblaščenca tožeče strani, odvetnika Tomaž Rotovnik in Igor Virant, ki v tožbah proti Verbundu delujeta kot del skupine odvetnikov pod vodstvom avstrijskega odvetnika Franza Serajnika, sta uveljavljala bistveno kršitev določb zakona o pravdnem postopku. Po njunem mnenju je sodišče neutemeljeno zavrnilo predlagane dokaze, ki sta jih predlagala z namenom ugotavljanja temelja in višine tožbenega zahtevka.

Pooblaščenec Verbunda, odvetnik Matej Brajnik, pa je v zvezi z zavrnjenimi dokaznimi predlogi podal procesno grajo.

Zadnji narok pred skoraj šestimi leti

Podobno je bilo dogajanje v naslednjem naroku, ko so obravnavali tožbo dveh podjetij iz skupine Monter proti Verbundu. Dravograjski podjetji od Verbunda po danes delno umaknjenem tožbenem zahtevku terjata skupno dobrih 400.000 evrov odškodnine s pripadki. V tej zadevi je bil današnji narok prvi pri tej sodnici, pred tem je bil januarja 2019 opravljen en narok pri drugem sodniku.

Tudi v tej zadevi je sodnica Tovšakova danes dopustila in zavrnila podobne dokazne predloge kot v prejšnji zadevi, pooblaščenci strank pa so uveljavljali bistveno kršitev določb zakona o pravdnem postopku oz. podali procesno grajo.

Za obe zadevi je sodnica napovedala, da bo pisno izdala sodbo ali sklep, stranema pa dala nekaj dni časa za pisno vložitev stroškovnika.

Javnost šele letos poleti izvedela za dogovor države z Verbundom

Dogajanje ob poplavah Drave novembra 2012 in vlogo Verbunda v svojevrstno luč postavlja dogovor med Republiko Slovenijo in Verbundom, za katerega je javnost izvedela avgusta letos. Verbund je namreč po več letih tajnih pogajanj Sloveniji v začetku leta izplačal 14,9 milijona evrov. Podrobnosti dogovora niso znane, znano je le, da bo Slovenija denar namenila za protipoplavne ukrepe ter da ugotavljanje krivde ali višine škode ni bil namen teh pogajanj.

Kot so avgusta pojasnili na Državnem odvetništvu RS, so pogajanja tekla več let predvsem zaradi kompleksnosti zadeve, delno pa tudi zaradi menjav vlad in sprememb v sestavi medresorske pogajalske skupine. Medtem Verbund, ki je pred leti precej sredstev izplačal tudi v poplavah novembra 2012 oškodovani avstrijski občini Labot, dogovora z državo ni komentiral.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
08. 10. 2024 20.20
Prtenehajte pisati dogovor z državo, če bi bil dogovor z državo bi za to vedeli vsi državljani. Dogovor je bil z osebami, ki imajo ime in priimek. Dajte ga objaviti.
Darko32
08. 10. 2024 18.13
Če je to res, kar piše tukaj je potrebno sodnico jasno kaznovati in odvzeti trajni mandat. Sočasno pa javno povedati kdo se je skrivaj pogajal z povzročitelji in naj dokaže z dokumenti kdo je denar pobasal. Prej bi rekel, da je šlo za koruptivno delvoanje malo v žep malo za prikaz.
Na pol ovca
08. 10. 2024 18.04
+1
Ali v prevodu avsrijec nakazal nekaj drobiža našim koruptivcem v parlemantu in se je rešil