Slovenija

Plavšićeva ne bo pričala

Haag, 16. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Biljana Plavšić ne bo pričala na procesu proti Slobodanu Miloševiću, je povedala glavna haaška tožilka Carla Del Ponte.

Plavšićeva naj ne bi pričala zaradi pomanjkanja časa
Plavšićeva naj ne bi pričala zaradi pomanjkanja časa FOTO: Reuters

Nekdanjo predsednico Republike srbske Biljano Plavšić, ki je bila obsojena za vojne zločine med vojno v BiH, so konec minulega tedna s Švedske, kjer prestaja kazen, prepeljali v Haag, kjer naj bi pričala.

Kot je dejala glavna tožilka mendarodnega sodišča v Haagu Del Pontejeva, je bila Plavšićeva v Haagu, da bi pričala, vendar se je tožilstvo nato odločilo, da ne bo pričala, predvsem zaradi pomanjkanja časa. Tožilstvo ima namreč samo še dva dneva za predstavitev svojih dokazov, ki naj bi jo zaključilo v četrtek.

Plavšićeva je v izjavi, ki jo je podala ob izrekanju svoje krivde, Miloševića obtožila, da je odgovoren za etnično čiščenje nad Hrvati in Muslimani v BiH.

Milošević se pred haaškim sodiščem zagovarja za zločine proti človečnosti in vojne zločine v treh vojnah na ozemlju nekdanje Jugoslavije - na Hrvaškem, na Kosovu in v BiH. V primeru slednje je obtožen tudi genocida.

Šljivančanin in Radić vztrajata pri nedolžnosti

Nekdanja poveljnika jugoslovanske vojske (JNA) Veselin Šljivančanin in Miroslav Radič sta se pred haaškim sodiščem izrekla za nedolžna v štirih točkah nove, dopolnjene obtožnice, ki ju bremeni odgovornosti za pregon, umor in mučenje okoli 300 pripadnikov nesrbskega prebivalstva na Ovčari pri hrvaškem mestu Vukovar leta 1991. "Častni sodnik, ne čutim se krivega," sta dejala tako Šljivančanin kot Radić, potem ko jima je sodnik Carmel Agius prebral štiri od osmih točk spremenjene obtožnice. Oba obtožena sta se že lani izrekla za nekriva dejanj, ki jima jih je pripisovala stara, še nedopolnjena obtožnica.

Šljivančanin, tako kot Radić, vztraja pri svoji nedolžnosti pri dogodkih v Vukovarju (Foto: Reuters)
Šljivančanin, tako kot Radić, vztraja pri svoji nedolžnosti pri dogodkih v Vukovarju (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Oba sta skupaj z generalom Miletom Mrkšićem obtožena, da sta sodelovala v "skupnem zločinskem dejanju", katerega cilj je bil pregon Hrvatov in drugega nesrbskega prebivalstva iz vukovarske bolnišnice po padcu Vukovarja 19. novembra 1991. Prav tako naj bi bila odgovorna za smrt najmanj teh ujetnikov dva dni kasneje. Po navedbah obtožnice so sile JNA pregnale okoli 300 ujetnikov iz bolnišnice v Vukovarju in jih nasilno preselile na bližnjo farmo Ovčara, kjer so jih predale srbskim teritorialnim silam, čeprav so vedele, da jih bodo ti ustrelili.

Mrkšić, ki je bil polkovnik JNA in poveljnik gardne brigade ter je vodil operacije v okolici Vukovarja, se je za nedolžnega izrekel že novembra 2002.