Slovenija

Plače naj se uskladijo januarja

Ljubljana, 03. 12. 2007 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogajanja o usklajevanju plač se nadaljujejo. Sindikati so predlagali, da bi plače z letošnjo inflacijo uskladili januarja.

Delodajalci in zaposlani nadaljujejo pogajanja o usklajevnju plač.
Delodajalci in zaposlani nadaljujejo pogajanja o usklajevnju plač. FOTO: Reuters

Predstavniki zaposlenih in delodajalcev so nadaljevali pogajanja za sklenitev nove kolektivne pogodbe o načinu usklajevanja plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in regresu za letni dopust za leti 2008 in 2009. Sindikati, ki so do zdaj vztrajali pri usklajevanju plač z inflacijo že v letošnjem letu, so danes predstavili svoj predlog za prihodnjo kolektivno pogodbo.

Kot je povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, sindikati v predlogih za kolektivno pogodbo za prihodnje obdobje predlagajo, da se prvo usklajevanje z inflacijo opravi že januarja, ko bo znan podatek inflacije za leto 2007, in sicer v višini 100-odstotne inflacije. Plače bi se tako uskladile za razliko med dejansko povprečno inflacijo v letošnjem letu in dogovorjenim uskladitvenim zneskom v višini 2,5 odstotka, ki je bil dogovorjen.

Sindikati tako ne vztrajajo več pri spremembah obstoječe kolektivne pogodbe. Kot je dejal Semolič, bi z januarsko uskladitvijo pri izplačilu plač v februarju pokrili razliko med dogovorjeno 2,5-odstotno uskladitvijo in dejansko stopnjo inflacije. Poleg tega sindikati predlagajo v prihodnjem letu še dvojno uskladitev z inflacijo, in sicer v mesecu juniju in novembru.

Zahteve sindikatov nekonsistentne?

Dušan Semolič je pojasnil, da se sindikati zavzemajo za uskladitev plač z inflacijo že januarja.
Dušan Semolič je pojasnil, da se sindikati zavzemajo za uskladitev plač z inflacijo že januarja. FOTO: Aleksa Čupić

Delodajalci so po pogajanjih sporočili, da bi se po predlogu sindikatov za leti 2008 in 2009 plače usklajevale trikrat letno, in sicer junija in novembra tekočega leta z dejansko inflacijo ter februarja v sledečem letu za razliko med dejansko realizirano in predvideno inflacijo.

"Iz slednjega predloga je razvidna nekonsistentnost, saj sindikati predlagajo sprotno usklajevanje z dejansko inflacijo po podatkih Statističnega urada RS, hkrati pa zahtevajo usklajevanje med predvideno inflacijo in dejansko realizirano, kljub temu da v svojem predlogu ne izhajajo iz predvidene inflacije,"
so v skupnem sporočilu za javnost zapisali v Gospodarski zbornici Slovenije in Združenju delodajalcev Slovenije.

Sindikati so predlagali tudi, da se v dejavnostih, kjer je izkazan čisti dobiček ter visoka produktivnost, 10 odstotkov tega zneska izplača delavcem kot dodatek iz naslova produktivnosti. Z vidika delodajalcev je ta predlog nesprejemljiv, saj, kot so pojasnili, na ravni dejavnosti uvaja delitev na podlagi povprečnega poslovnega rezultata, neodvisno od poslovnih rezultatov posameznega podjetja.

Nesprejemljivo je, tako delodajalci, tudi podvajanje oziroma mešanje kriterijev za delitev dobička, saj predlog govori na eni strani o produktivnosti, na drugi pa o čistih dobičkih. Nenazadnje je ministrstvo za gospodarstvo pred kratkim socialnim partnerjem predstavilo osnutek predloga zakona o finančni participaciji delavcev, ki zajema rešitve s tega področja, dodajajo.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OrodniK
04. 12. 2007 01.03
Nekateri vidite te stvari v zvezi z dvigom plač tako enostavno, kar pa še zdaleč ni res. ljudje lahko gredo na ulice in dosežejo dvig plač, s tem pa povečanje inflacije saj je računica povsem enostavna: toliko večja kot je ustvarjena dodana vrednost produktov in storitev, toliko večje so lahko plače, drugače se ponovi Jugoslovanska 'blaginija'(več pojemo kot proizvedemo), ki na dolgi rok ne vzdrži!!
Prvo Bore
03. 12. 2007 21.16
1800 €, če te že zanima in to je neto plača. Saj Lojzek je tudi rekel zadnjič, da ima majhno plačo, ampak da zasluži s knjigam tako da ima letno 88000 € zaslužka. Na ceste in med tem še nabutat te sindikaliste. Brez sindikatov na ceste, pa bo !!!! Ljudstvo se je uprlo in ne potrebuje sindikalistov, ki se dogovarjajo z delodajalci za 3,2 %. Minimalno treba vzdigniti plače po kolektivni pogodbi za 50 % do 5 stopnje in prepovedati izrabljanje delavcev na podlagi neznanja direktorjev z minimalnim zajamčenim dohodkom.
xxl.2005@gmail.com
03. 12. 2007 20.32
Zanima me, koliko ima tale semolič plače. po moje blizu 5 jurjev.
fmunih@email.si
03. 12. 2007 19.43
Euro ima povprečno vrednost inflacije za EU in ne za Slovenijo. Zato ni logično, da se plače uskladijo s slovensko inflacijo, za katero so krivi trgovci. Delodajalci bi s tem podprli neinflacijsko obnašanje trgovcev. Sindakati so z navedeno zahtevo sopovzročitelji inflacije, če bodo izsilili rast plač. TRGOVCI NAJ CENE POPRAVIJO NA FEBRUAR 2007 IN OD TAM KORIGIRAJO NA EU POVPREČNO INFLACIJO. PODOBNO SE NEINFLACIJSKO OBNAŠA VASLE, KO PRAVI, DA SE BO INFLACIJA UMIRILA ŠELE DRUGO LETO. HALO! KAJ LE ČAKA VLADA, DA GA ZAMENJA, KER DELUJE INFLACIJSKO, KAR SE ZA UMAR NE SPODOBI.
veljo@email.si
03. 12. 2007 19.14
nevem keda bo ta sindikat zbrihtalo da tako ne gre vec naprej...vlada in delodajalci krsijo dogovore oz zakone zakaj se nebi delavci in sindikati...zapret podjetja,na cesto in strajkat dokler ne dobimo kar nam pripada..ne mislim teh usranih 4 procente ampak evropsko placo...ce so cene evropske bodo se place...ce pa niso zmozni dat evrospkih plac potem pa naj tudi e sanjajo o evropskih cenah...politika smrdi lp...veljo
doki007@email.si
03. 12. 2007 18.27
sindikati na cesto ,....ker s temi ne bo šlo ..!!!!
bonsai9@email.si
03. 12. 2007 18.16
Spet bi radi nategnili delavski razred.