Slovenija

'Plače ali pa stavkamo'

Velike Lašče, 19. 10. 2008 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šola v Velikih Laščah je zaradi izgubljene tožbe nekdanji vzgojiteljici dolžna kar 62.000 evrov. Račun so jim blokirali, učitelji pa so ostali brez plač.

Zaposleni so opozorili tudi, da šola nima denarja za poravnavo računov za materialne stroške, kar bi lahko že zelo kmalu začelo vplivati na normalno delovanje šole. Trpeli pa bodo otroci.
Zaposleni so opozorili tudi, da šola nima denarja za poravnavo računov za materialne stroške, kar bi lahko že zelo kmalu začelo vplivati na normalno delovanje šole. Trpeli pa bodo otroci. FOTO: PU Novo mesto

Zaposleni v Osnovni šoli Primož Trubar Velike Lašče so se odločili, da zaradi neizplačanih septembrskih plač stavkajo. Stavka se bo začela 4. novembra in bo trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev. Za stavko se je odločilo 68 od 94 zaposlenih na omenjeni šoli.

Šoli so namreč blokirali račun, saj je zaradi izgubljene tožbe nekdanji vzgojiteljici dolžna 62.000 evrov. Denarja za plače ni, učitelji in vzgojitelji pa so besni. Kolektivna pogodba jim namreč zagotavlja pravočasno izplačilo plač za opravljeno delo. Sopodpisnik pogodbe je tudi ministrstvo za šolstvo in šport.

"Zaposleni v šoli za razloge, ki so pripeljali do rubeža sredstev z računa šole, ne nosijo popolnoma nobene odgovornosti, zato je nesprejemljivo, da morajo nositi posledice tega dogodka. Zaposleni so svoje delo v celoti opravili, zato jim morata financerja (ministrstvo za šolstvo in občina) takoj zagotoviti sredstva za plače. Za vodenje stavke so zaposleni ustanovili štiričlanski stavkovni odbor, ki ga vodi sindikalna zaupnica SVIZ na šoli,“ je v sporočilu za javnost zapisal tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Sandi Modrijan.

Zaposleni so opozorili tudi, da šola nima denarja za poravnavo računov za materialne stroške, kar bi lahko že zelo kmalu začelo vplivati na normalno delovanje šole. V SVIZ zato pričakujejo, da se bodo razmere uredile do konca tega tedna, saj so trdno prepričani, da zaostrovanje konflikta ni v interesu ne ministrstva ne občine.

Če ministrstvo, ki mora kot podpisnik kolektivne pogodbe zagotoviti izplačilo plač zaposlenim do desetega dne v mesecu, tokrat v zahtevanem roku ne bo zagotovilo sredstev za plače, bodo zaposleni na šoli 4. novembra 2008 začeli stavkati.

Stavkovna zahteva se glasi: Takojšnje nakazilo sredstev v skladu z zakonom in kolektivnimi pogodbami za izplačilo plač, ki jih do zdaj ni bilo mogoče izplačati zaradi rubeža sredstev OŠ Primož Trubar po sodni odločbi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
20. 10. 2008 07.48
Se strinjam. V Sloveniji sploh ne vemo kaj pravi štrajk je. Naši sindikati, ne znajo ali pa nočejo pokazati kako se boriti za svoje pravice. No morda je izjema SVIZ pod taktirko g. B. Štruklja. Pa tudi ljudje prej pokleknejo, kot vztrajajo do konca. Angleški sindikati bi jim morali biti za vzor. Če se gre za uresničitev pravic je potrebno vztrajati in biti enoten. Pri nas se pa ljudje bojijo, da bodo videni in prej ali slej sankcionirani. Čeprav stavkajoče zakon ščiti je v praksi na žalost drugače.
tivanu1
19. 10. 2008 19.49
94 zaposlenih? na naši šoli jih je samo 25, je pa res da je šola pol manjša.
Tonček Balonček
19. 10. 2008 16.41
Janez, zaposleni niso krivi za število njih samih, nitio za število otrok, niti za višino odškodnine, niti tisti učiteljici niso podpisovali ukrepov ali odločb. Zakaj zdaj te zaposlene mešati s tem, če so pa zaposleni kot javni uslužbenci! A bodo na Ministrstvu za okolje ostali kdaj brez plač, če bo bodobnik ali ne vem kdo pisal odločbe, na podlagi katerih bodo sledile tožbe in rubeži? Od palče ti lahko trgajo le za tvoj rubež, odsebni, pa še takrat ti morajo pustiti parsto EUR za nujne življenske stroške. Jasno je, da tu nekaj ne štima in da gre za šlamastiko, teksas po domače!
Tonček Balonček
19. 10. 2008 16.37
Denar za plače zagotavlja ministrstvo, enako naj velja tudi za plačila po sodbah! Al če bo kak policist dobil podobno tožbo, bodo policisti, npr. na Postaji Ljubljana Bežigrad ostali brez plač in bodo stavkali? Pa kakšne zakone sprejemajo naši poslanci? Zakaj se to lahko dogaja le v šolah, v kakšnem zboru, vladsi alio kje drugje je to popolnoma nemogoče! A zver sploh ve, zakaj gre? Verjetno je vsega kriv Gaber ali celo Angelca Likovič!
Janez23
19. 10. 2008 15.18
Na šoli je zaposlenih 94 oseb,otrok je pa 304. Nisem strokovnjak samo toliko zaposlenih je kar malo veliko glede na slabo opravljanje dela in posledično pravnomočne obsodbe. Zakaj bi plačevali davkoplačevalci za napake vodstva šole? Naj odpustijo krivce za nastalo situacijo , pa bodo privarčevali ta denar. Sicer so pa vsi zaposleni dobili plače za september , ampak minimalne.
Andrej Marc
19. 10. 2008 15.06
hehe, stavka ja, sej u sloveniji se nikol ne stavka, sej nima noben jajc, drgac sm pa jst tkoj za stavko :)
pepar
19. 10. 2008 14.37
To pa je prednost poklicev ki so obešeni na proračun.Saj plače si sigurno zaslužijo,samo če bi se to zgodilo firmi v gospodarstvu,bi bilo pač toliko ljudi na cesti.Teh 64000 evrov pa ne bo plačala država,ker ona nič ne proizvaja ampak DAVKOPLAČEVALCI!!!!!!!!!!
Danny Veliki
19. 10. 2008 14.25
Kje je zdaj Bajuk,da reši ta problem.A ni on ,prejel kao eno nagrado za finance?
belikriz
19. 10. 2008 14.00
zdej naj pa plača tisti ki je za vse kriv,verjetno ni brez veze šla na sodišče.škoda se mi zdi ker sedaj so potegnili kratko ostali zaposleni.to je zato ker imamo tako dobre ravnatelje in ostalo vodstvo.
www.NaVrsti.si
19. 10. 2008 13.21
Škoda, da se jim je to pripetilo. Upam, da se rešijo krize.