Slovenija

Plača ali sindikalni boj

Ljubljana, 11. 01. 2010 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikalisti upajo, da bo vlada še ta teden sprejela zakon o minimalni plači. V nasprotnem primeru grozijo s prekinitvijo socialnega dialoga in sindikalnim bojem. Izrazili so še upanje, da bo vlada dojela stisko slovenskih delavcev.

Predstavniki vseh slovenskih reprezentativnih sindikalnih central so danes na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovili pismo. Po večmesečnih pogajanjih in javno izraženih zahtevah slovenskih delavk in delavcev so kot sprejemljiv kompromis ocenili delovno gradivo Zakona o minimalni plači, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo.

Delavske demonstracije v Ljubljani
Delavske demonstracije v Ljubljani FOTO: Blaž Garbajs

Menijo, da ta predlog predstavlja pomemben premik v smeri, da tudi v Sloveniji z zakonom končno določimo takšno višino minimalne plače, ki je vsaj na višini minimalnih življenjskih stroškov, obenem pa tudi omogoča postopni prehod na novo višino minimalne plače za tiste delodajalce, katerih obstoj bi bil lahko zaradi tega ogrožen ali bi to ogrozilo večje število njihovih delovnih mest. Sindikati se tudi strinjajo s tem, da nova višina minimalne plače začne veljati od 1. 1.  2010.

Sindikati negativno presenečeni


Vse reprezentativne sindikalne zveze in konfederacije v Sloveniji so ob prejemu delovnega gradiva zakona pozdravile spoznanje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in vlade RS, da poti iz ekonomske in socialne krize ne moreta graditi na revnih delavkah in delavcih, katerih dostojanstvo je načeto tudi zaradi krize, ki je niso povzročili oni, nosijo pa njene največje posledice.

Delavske demonstracije v Ljubljani
Delavske demonstracije v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš

Na pogajanjih v petek, 8. januarja 2010, sindikati niso bili presenečeni nad zahtevami delodajalskih organizacij, katerih predstavniki so sicer sporočili, da ne nasprotujejo predlaganemu zakonu, vendar so ga pripravljeni podpreti šele takrat, ko se bodo socialni partnerji dogovorili o celotnem paketu strukturnih reform, vključno z reformo trga dela.

Povsem negativno pa so bili presenečeni nad tem, da so te zahteve podprli tudi predstavniki slovenske vlade, vključno z ministrom za delo, družino in socialne zadeve, kjer so pripravili delovno gradivo Zakona o minimalni plači.

Dvig plače je prioriteta

Gospod predsednik, s tem odprtim pismom vas želimo ponovno obvestiti, da je takojšen dvig minimalne plače za sindikate prioritetno vprašanje, ki ga je treba urediti takoj, ne glede na to, da pri tem vprašanju ni soglasja delodajalskih organizacij”.

Pismo vladi so podpisali največji sindikati, kot so: Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja, Konfederacija sindikatov PERGAM, Konfederacija sindikatov Slovenije 90, KNSS neodvisnost, Slovenska zveza sindikatov Alternativa in Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost.

S tem v zvezi so vlado opozorili tudi na določbe Konvencije Mednarodne organizacije dela o minimalnih osebnih dohodkih, ki omogoča, da država določi minimalno plačo tudi brez soglasja vseh socialnih partnerjev, če so izčrpane poti socialnega dialoga. Sindikati so še dejali, da ne odklanjajo nadaljnjih pogovorov o drugih področjih reform, ki jih najavlja vlada, glede Zakona o minimalni plači pa so vse poti socialnega dialoga izčrpane, še menijo.

Od vlade pričakujejo, da bo na naslednji seji sprejela predlog Zakona o minimalni plači in ga poslala v sprejem državnemu zboru. Na Pahorja in vlado se še obračajo z upanjem, da bodo dojeli stisko in načeto dostojanstvo velikega števila slovenskih delavk in delavcev in bodo ta teden sprejeli predlog zakona.

Če vlada ne bi sprejela predloga zakona, bodo sindikati prekinili socialni dialog pri sklepanju socialnega sporazuma in o vseh vprašanjih trga dela. Takšna morebitna (ne)odločitev vlade bo imela za posledico takojšen začetek priprav in izvajanje vseh oblik sindikalnega boja, še poudarjajo.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Protizujfom
12. 01. 2010 07.31
Pa kje je ta Sindikalni boj,prej bomo marali sami v boj brez sindikatov.
bron
11. 01. 2010 22.47
TI SINDIKATI SO NAVADNE PIJAVKE DOSTI KLOBASANJA MALO NAREDIJO. NA SHODE JE TREBA NOSIT TITOVKE PA ZAVSAK SLUČAJ ŠE KAKŠNO MOLOTOVKA PRAV PRIDE.KDO PRAVI DA JANŠA POZIVA LJUDI NA CESTO SPOMLADI ZO JE LAŽ, ALI SIDIKATI KI SE JIH ZBERE 30000 LJUDI. NA CESTO JIH SPRAVI DRŽAVA 100000 PA BREZ VSAKEGA POZIVA K NE POKORŠČINI.
Buena Vita
11. 01. 2010 19.56
seveda,,kr,kr,kr
cool29
11. 01. 2010 19.46
..vlada naj raje sprejme zakon, da se v sloveniji ukinejo vsi sindikati, pa bo precej privarčevala na plačah sindikalnih zastopnikov, katere lahko tudi med delavce z minimalno plačo razdeli.....
periot
11. 01. 2010 19.14
Sram me je da živim v sloveniji?????????????
galiot
11. 01. 2010 19.11
Slovenskemu delavcu je bilo ob osamosvojitvi vzet ponos,dostojanstvo, večina pravic.Kar se pa vlad tiče vse od osamosvojitve pa do danes pa nimam kaj pametnega za komentirat.Rabijo nas samo v času volitev,drugače bi nas pa najraje zradirali,vendar ne znajo delat in nas začuda spet rabijo,kajti sami sebi ne morejo vladat saj bi se med sabo enostavno pobili...
Protizujfom
11. 01. 2010 18.58
Zopet dokaz da delodajalci in država nikakor ni več socialna,zato se bomo tudi delavci morali obnašati nesocialno -to jih bo bolelo....
RealDeal
11. 01. 2010 18.50
"načeto dostojanstvo velikega števila slovenskih delavk" Kaj je to dostojanstvo,to so nam ob vstopu v EU prvo vzeli;);(((
jani.st
11. 01. 2010 15.44
kr živčn ratam k berem tole. dvignl bote plače za 10 € neto in mislte da bojo delavci ploskal????
didlos
11. 01. 2010 14.57
hahahahahaha - nič ne bo - ničesar ne bodo naredil sindikati, ker jih že zdavnej ni več !¨to so vse le še ljudje od vlade - KOLKO DOLGO BO ŠE NAROD STRADAL IN TRPEL - ZA KOGA ? ZAKAJ ?
Dzingiskan
11. 01. 2010 14.52
Ali se potem dvignejo tudi plače tistim, višje izobraženim, ki imajo fantastičnih 700,00 EUR ?
Leandra
11. 01. 2010 14.38
Likvidacija Čilumesovega sindikata je prva likvidacija zbornic pa druga pomembna zmaga v boju za delavsko dostojanstvo..?? In kdo je pooblastil tistega Miliča z Špegli kot Podn od Coca Cole sa se korasti in laja po delavcih baraba nažrtta od delavskih žuljev... Potem pa iz Oči v oči...ne v Ljubljani ampak na Tovarniškem parkirišču.. Gre ne za pravice ampak za dostojanstvo in tu bodo pravila igre Kruta...