Slovenija

Pitna tudi brez prekuhavanja

Piran, 15. 07. 2008 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dobra novica za turiste v slovenskem Primorju. Voda v Piranu in Bernardinu je znova pitna in to brez predhodnega prekuhavanja.

Voda v Piranu in Bernardinu je spet pitna, njeno razdeljevanje so zato ustavili.
Voda v Piranu in Bernardinu je spet pitna, njeno razdeljevanje so zato ustavili. FOTO: Dare Čekeliš
Predstavniki Rižanskega vodovoda so se na piranskem nabrežju javno odžejali s kozarcem vode, da bi, kot so zapisali, Pirančanom in Bernardinčanom povrnili zaupanje v vodo.

V Rižanskem vodovodu pravijo, da so vzorci vode v Piranu in Bernardinu pokazali, da je ta znova neoporečna, kar so dosegli s hiperkloniranjem in izpiranjem hišnih vodovodnih napeljav. "Oskrba z vodo je varna, voda pa spet pitna brez omejitev,“ so sporočili. Prekuhavanje torej ni več potrebno, sporočili so tudi, da vdor fekalij v pitno vodo ni več možen.

Dobili pa so tudi najverjetnejšega 'krivca' za težave. Fekalne vode naj bi v vodovod vdrle na mestu jaška blatnika pri čolnarni, kriva pa naj bi bila gradbena dela, ki so jih v zadnjih 35 letih opravljali brez vednosti Rižanskega vodovoda. Blatnik so izločili in ni več vezan na oskrbo z vodo, zato so lahko tamkajšnji prebivalci pomirjeni, so še sporočili.

Uporabnikom se za težave opravičujejo. Položnic za porabljeno vodo za junij in prvo polovico julija – do preklica ukrepa prekuhavanja – jim ne bodo poslali. Tiste, ki jo bodo kljub temu neupravičeno prejeli, pa pozivajo, naj jo reklamirajo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
15. 07. 2008 20.07
Bravo vlada(!!) in lokalna skupnost, kaj bi šele bilo, če bi vzpostvili dežele oz. regije, voda bi bila prej ali slej skoraj sterilna! Si kdo predstavlja, da bi vzpostavitev neoporečne vode zagotovila Pahorjeva vlada? Jaz nikakor, Janez Podobnik je še vedno car!!! Upajmo, da bo nova vlada kadrovala glede na reference in strokovnost in ni dileme, da ne bi ta gospod doktor nadaljeval svojega odličnega dela in poslanstva, saj vendar ni boljših! Gremo naprej, še en mandat za uresničitev ciljev, za narod bomo žrtvovali tudi poraz čez štiri leta!!! Vse za ljudi, narod in blagostanje!!!! Se že zdaj dogj, kaj šele bo!!!!