Slovenija

Pismo pri Baširju

Kartum/Ljubljana/New York, 23. 08. 2006 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pooblaščenec Hamdija Blekič je uradu sudanskega predsednika predal Drnovškovo pismo.

Predsednik Janez Drnovšek naj bi v prihodnjih dneh po neuradnih virih odpotoval v sudansko prestolnico Kartum, kjer naj bi se srečal s predsednikom Al Baširjem.

Hamdija Blekič, ki ga je slovenski predsednik Janez Drnovšek pooblastil za reševanje Toma Križnarja iz zapora v Sudanu, je v uradu sudanskega predsednika Omarja al Baširja predal pismo predsednika Drnovška.

V uradu slovenskega predsednika vsebine pisma niso želeli izdati, naj bi pa Drnovšek pojasnil cilje Križnarjeve misije in izrazil pričakovanje, da bo Sudan omogočil čimprejšnjo Križnarjevo vrnitev v Slovenijo.

Križnar ima pravico, da se pritoži na višje sodišče. Potem pa ima pravico prositi, da ga sudanski predsednik pomilosti. /.../ Predsednik Slovenije ali pravosodni minister lahko za pomilostitev prosita predsednika Sudana. Sudanski pravosodni minister Mohamed Ali al Mardhi


Tokratno Drnovškovo pismo je že drugo v primeru Križnar. Prvega je v četrtek Drnovšek poslal sudanskemu sodniku, ki je v El Fašerju vodil sojenje Tomu Križnarju. V pismu je predstavil namen in cilje Križnarjeve humanitarne misije, obenem pa izrazil pričakovanje, da bodo zaprtega Križnarja v Sudanu obravnavali kot prijatelja in mu omogočili, da se čim prej vrne v Slovenijo. Pismo je bilo v vednost posredovano tudi sudanskemu predsedniku al Baširju.

Kdaj odgovor sodišča?

Toma Križnarja je sodišče 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora.
Toma Križnarja je sodišče 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora. FOTO: Reuters
Sodišče v El Fašerju je Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora zaradi nelegalnega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v znesku okoli 2.000 evrov. Križnar, ki je bil posebni odposlanec slovenskega predsednika Janeza Drnovška, je bil v priporu v Sudanu od 20. julija.

Odgovor sudanskega višjega sodišča na pritožbo, ki jo je v primeru Toma Križnarja v Sudanu vložil eden od njegovih odvetnikov Halil Tukras, zaenkrat še ni znan, pričakovati pa ga je v "prihodnjih dneh", pa je povedal Tukras. Odvetnik, ki je Križnarja v zaporu v El Fašerju nazadnje obiskal v torek, je še zatrdil, da se ta dobro počuti, drugih novic pa zaenkrat ni imel.

Tukras je sicer še v ponedeljek zatrjeval, da je sudansko višje sodišče njegovo pritožbo v primeru Križnar že obravnavalo in sprejelo odgovor, ki pa ga bo po vsej verjetnosti objavilo v torek, saj je bil v ponedeljek v Sudanu praznik in dela prost dan.

Križnarjev uradni odvetnik Mohamed Mahdžub, ki ga plačuje slovensko zunanje ministrstvo, je medtem v zadnjih dneh večkrat ponovil, da bo do odločitve sudanskega sodišča glede pritožbe, ki jo je v primeru Križnar vložil sam, trajalo dva do tri tedne od dneva, ko je bila vložena pritožba, to pa se je zgodilo minulo sredo.

Tomo, vse najboljše!

V soboto, 26. avgusta, ob 19. uri bo v Klubu Gromka na Metelkovi dobrodelna prireditev ob rojstnem dnevu Toma Križnarja z naslovom ''Tomo, vse najboljše!''. Predvajali bodo filme, ki jih je Križnar posnel na potovanjih, za dobro glasbo bo poskrbel DJ Gigi, v Šengenski kuhinji bodo na voljo afriške kulinarične dobrote, prodajali pa bodo tudi spominke. Večer bo hkrati namenjen za zbiranje denarnih prispevkov za Tomovo čimprejšnjo vrnitev domov.

Anan opozoril na nevaren položaj otrok v Sudanu

V Sudanu je več otrok in žensk, ki so jih ugrabili za namene prisilnega dela ali spolne zlorabe.
V Sudanu je več otrok in žensk, ki so jih ugrabili za namene prisilnega dela ali spolne zlorabe. FOTO: Reuters
Sudanska vlada je januarja 2005 podpisala mirovni sporazum z uporniki na jugu države in tako končala 21-letno državljansko vojno na tem območju. Sporazum, ki sta ga maja letos podpisali sudanska vlada in ena glavnih uporniških skupin v Darfurju pa naj bi pomagala končati triletni konflikt v tej pokrajini, a je sprožil spopade med nasprotujočimi si uporniškimi frakcijami.

Otroci v Sudanu živijo v veliki nevarnosti, da bi jih ugrabili, ubili ali spolno zlorabili, medtem ugotavlja generalni sekretar ZN Kofi Anan. V poročilu, ki so ga predstavili v Varnostnem svetu ZN, Anan ugotavlja, da dokumentirano obstaja več tisoč otrok in žensk, ki so bili ugrabljeni z namenom prisilnega dela ali spolne zlorabe. Obstaja pa tudi več deset primerov otrok, ki so bili ubiti v spopadih na jugu Sudana in v zahodni sudanski pokrajini Darfur.

Poročilo obenem preučuje "globoko zakoreninjeno" prakso v vojaški kulturi južnega Sudana, to je rekrutiranje otrok vojakov. Do takšnih primerov je prihajalo še v zadnjem mesecu. "Po ocenah naj bi bilo več tisoč otrok še vedno povezanih z oboroženimi silami in skupinami v Darfurju, med majem in junijem letos pa so bili aktivno udeleženi v spopadih," piše v Ananovem poročilu.

Generalni sekretar ZN je izpostavil "porast spolnega nasilja nad deklicami in ženskami, predvsem v Darfurju". "Hudo nasilje nad ženskami v Darfurju se še naprej poslabšuje," je navedel in poudaril, da se deklice v medetničnih konfliktih namenoma uporablja kot sredstvo za poniževanje določene skupine in kot sredstvo etničnega čiščenja.

Uradne vojaške skupine, kot so Sudanske oborožene sile in Sudanska ljudska osvobodilna vojska, pa tudi milice džandžavid, so le nekatere izmed skupin, odgovornih, da je v spopadih uporabljenih več tisoč otrok, še poudarja poročilo. Vse te skupine so obenem odgovorne za ugrabljanje otrok in spolno nasilje, ki je močno razširjeno po državi, a pogosto nezabeleženo.

Anan v poročilu izraža zaskrbljenost zaradi kršitve človekovih pravic otrok, ki so pogosto nekaznovane. Zato je tako sudansko vlado kot uporniška gibanja pozval, naj "brez odlašanja ukrepata za ustavitev te prakse".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.