Slovenija

Pirc Musarjeva na obisku v Mongoliji: Državi zasledujeta podobne cilje

Ulan Bator, 20. 08. 2024 06.28 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.Z., M.P.
Komentarji
166

Tako Slovenija kot Mongolija sta zavezani demokraciji, pravni državi in spoštovanju človekovih pravic, obe pa sta tudi močni podpornici multilateralizma in spoštovanja mednarodnega prava, je po srečanju z mongolskim predsednikom Uhnagijnom Hurelsuhom v Ulan Batorju povedala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar je v izjavi izpostavila, da Slovenijo in Mongolijo povezuje zavezanost demokraciji, pravni državi in spoštovanju človekovih pravic. Po njenih besedah državi podobne cilje zasledujeta tudi v mednarodnih odnosih in se soočata s podobnimi izzivi.

"Zadnja zima je bila za Mongolijo ena najhujših v zadnjih letih, Slovenijo pa so lani prizadele katastrofalne poplave. Tovrstni izzivi zahtevajo tesnejše sodelovanje in povezovanje med podobno-mislečimi, potrebna je solidarnost in okrepitev diplomatskih prizadevanj," je dejala.

Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da lahko Slovenija z Mongolijo deli znanje in izkušnje pri trajnostnem gospodarjenju z gozdovi v okviru tekočega projekta, namenjenega prenašanju znanja ženskam na ruralnih področjih. Spomnila je, da je Slovenija lani izvedla tudi usposabljanje mongolskih mirovnikov na temo enakosti spolov.

Nataša Pirc Musar v Mongoliji
Nataša Pirc Musar v Mongoliji FOTO: Urad predsednice Republike Slovenije

"Slovenija visoko ceni vodilno vlogo Mongolije na področju enakosti spolov in krepitve vloge žensk in deklet v družbi," je poudarila predsednica in pozdravila mongolsko organizacijo Svetovnega foruma žensk, na katerem bo v četrtek nastopila kot častna gostja.

Pozdravila je tudi v sredo predviden poslovni forum, rekoč da ta predstavlja pomembno priložnost za krepitev trenutno skromnega gospodarskega sodelovanja med državama. Pred tem je z gostiteljem podpisala izjavo, s katero sta potrdila namero o sodelovanju na področjih skupnega interesa.

Kot so sporočili z urada predsednice republike, je Mongolija skupaj s Slovenijo tudi ena jedrnih držav MLA pobude (ljubljansko-haaška konvencija o sodelovanju pri pregonu genocida). 

Pidpisali izjavo o sodelovanju, Pirc Musarjeva zasadila rdeči bor

O vseh teh temah se je Pirc Musarjeva pogovarjala z gostiteljem, predsednikom Mongolije Uhnagijnom Hurelsuhom, s katerim sta ob zaključku pogovorov podpisala tudi izjavo o sodelovanju, s katero sta potrdila namero za sodelovanje na izpostavljenih področjih. Slovenska veleposlanica v Pekingu Alenka Suhadolnik pa je ob robu srečanja podpisala Memorandum o sodelovanju na področju turizma med ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport in ministrstvom za okolje in turizem Mongolije. V okviru obiska bosta podpisana tudi memoranduma o sodelovanju gospodarskih zbornic obeh držav in memorandum o sodelovanju na področju gozdarstva.

V znak podpore pobudi mongolskega predsednika, ki ima za cilj zasaditev milijardo novih dreves v državi, pa bo predsednica Pirc Musarjeva v okviru obiska simbolično zasadila rdeči bor. Odprla bo tudi fotografsko razstavo slovenskega fotografa Matjaža Tančiča Varuhi zemlje, ki predstavlja zgodbe žensk s podeželja in njihovo povezanost z okoljem.

To je sicer prvi državniški obisk slovenskega predsednika oz. predsednice v Mongoliji, odkar sta državi februarja 1993 vzpostavili diplomatske odnose. Tridnevni obisk bo Pirc Musarjeva sklenila v petek. Namenjen je spodbujanju dvostranskega sodelovanja na področju gospodarstva, turizma, prometa, raziskav, trajnostnega razvoja in opolnomočenja žensk, sodelovanja pri krepitvi zmogljivosti mirovnih sil, promociji vloge žensk v procesih, povezanih s preprečevanjem ali razreševanjem konfliktov, ter boju proti podnebnim spremembam.

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
21. 08. 2024 09.58
+3
Ko se vrne nam vsili mongolski utrip življenja
JApajaDAja
20. 08. 2024 20.50
+2
275 k naših, davkoplačevalskih € je familija prcednice prejela za "revitalizacijo" njune dače....pa ob volitvah prikrila cca 3 mio €...in to naj bo naša verodostojna prcednica?...vir-"večer "v r slo
VladaPada
20. 08. 2024 20.06
+3
20% nomadov v obliki levakov, nekoliko več. Čestitam.
zmerni pesimist
20. 08. 2024 20.03
+4
Baje majo mongoli radi male in okrogle
TO-91
20. 08. 2024 19.36
+5
Nataša in prvi mož podpirata dvig RTV naročnie💰😜🤣
peresni
20. 08. 2024 19.29
+0
Če bi ne imela protikandidata iz skrajne nevarne desnice, ne bi postala predsednica. Na tak način bi lahko postala predsednica tudi sosedova Štefka.
Oknaj 4
20. 08. 2024 19.21
+6
Tam je sigurno njena tržna niša , davki in podobne reči
zmerni pesimist
20. 08. 2024 19.10
+8
A ma onega milijonarja s seboj
vicente
20. 08. 2024 18.43
+5
je povedal njihov predstavnik Uharačinovokrači levosučnidesničar da so izredno zadovoljni z soprogom ki jim je pokazal kvačkanje v desno z levo iglo
Levcekk
20. 08. 2024 17.56
+0
Seveda smo zavezani demokraciji in zato je treba vsakega,ki misli drugače oz.je moteč faktor utišati.ker tako želi večina oz.demokracija.Zato pa zlorabljajo zoper mene kot invalida med drugim.tudi zdravstvo,ker sem glasen in kritičen zoper polotik ustrahovanj,zlorab institucij in korupcije oz.korupcije v vrhu politike in države,ker tako želi vecina(demokracija)Tako soi npr.med drugim v UKCL po ukazu politike in v sodelovanju z politiko oz.drzave načrtno z neustreznimi odmerki imunnosupresivne terapije in istočasno zavlacevanjem.z biopsijo(diagnozo)transplantirane ledvice povzročili odpoved te.To pa je bil.le del načrta,da so lahko moje nestrinjanje z obravnavo zlorabili kot povod za prisilno hospitalizacijo na psihiatriji in mi pripisali diagnozo psihoza oz.sizofrenija po transplantaciji ledvice,brez vsakih simptomov z razlogom,da se me prikaže kot neveredostojnega govorca oz.pričevalca.Dejstvo je,da me politika,družba oz.drzava in v njeni službi policija,ki opravi levji delež in ime vse pod kontrolo v zvezi z menoj ter tako daje navodila kako in kaj nastopati zoper mene in deluje kot koordinator med politiko oz.drzavo,institucijami in družba že dolgo želijo spraviti ob pamet in tako etiketirati ter utišati/uničiti in rešiti težavo z menoj.Nedavno sta skupaj nastopila celo PV.Golob in gospa z transplantirano ledvico dogovorjeno in zrežirano na POP TV v odaji Fokus na temo zdravstvo z namenom.zavajanja ter,da se politika,zdravstvo in država prikaže v lepi luči in nedolžno.Zalostno in ironično,da družba(demokracija)to podpira in želi ter me žalijo in obsojajo ter ogovarjajo in komentirajo kot npr.da je prav,kar so mi naredili oz.mi počno in naj držim gobec in podobno.Glejoj Facebook, Instagram Borut Zabret kjer sem objavil.udravstveno dokumentacijo v dokaz zlorabi zdravstva zoper mene politike oz.drzave.
St. Gallen
20. 08. 2024 17.51
+6
obisk gospodarstvenikov v Svici . Preblizu lokacija.
iziizi
20. 08. 2024 17.50
+7
Mongolija zelo pomembna drzavs za slovenijo iz mongolije uvazamo OSLE ki potem vodiko glavnino Oslov
baldahin
20. 08. 2024 17.18
+2
Tudi Stari je začel pri Gandhiju, Nehruju, Naserju... in je postal zvezda. Počasi se daleč pride, le tako naprej.
OvcjiPastir
20. 08. 2024 17.02
-1
Zelo smo lahko srečni da imamo Musar za predsednico.
ROMELS
20. 08. 2024 17.48
+6
gotovo se bomo sedaj šli ovčjerejo. mongolski navdih.
flojdi
20. 08. 2024 17.00
+3
..zasledujeta..?..a bosta kdaj dohiteli..ali prehiteli..
JApajaDAja
20. 08. 2024 16.58
+3
fajon, "zunanja" v r slo je na /v odklopu ali izklopu?
zmago56
20. 08. 2024 16.50
+9
Državniški, vladni in parlamentarni turizem je še edino kar v naši Sloveniji dobro lavfa.
Minovak
20. 08. 2024 16.36
+5
Le še takim danes smo enaki, propagira se mongoloidnost, brez primere takšna je perfidnost, ji nasedajo samo bedaki.
Harpuna
20. 08. 2024 16.16
+8
Prav,da se hodijo naši vrli politiki učiti v države,ki so bile še ne dolgo od tega sto let za nami,sedaj pa so nas v razvoju dohitele ali pa prehitele,to pa zato,ker se tam ne dovoli krasti vsem, ki imajo pet minut časa in so pri koritu.
ap100
20. 08. 2024 16.00
+7
Baje odpira pota slovenski rudarski industriji, ker je Mongolija zelo bogata z minerali - aja saj mi nimamo več rudarske industrije