Slovenija

'Slovenija bo Ukrajini pomagala še naprej'

Kijev, 27. 06. 2024 07.16 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednica republike Nataša Pirc Musar potuje v Ukrajino, kjer bo na srečanju s kolegom Volodimirjem Zelenskim predala sporočilo, da bo Slovenija še naprej pomagala Ukrajini. Poudarila je, da je v Ukrajini spričo ruske invazije v igri spoštovanje mednarodnega prava in dodala, da Kijev brani mednarodni red. Z Zelenskim se je medtem v Bruslju srečal premier Robert Golob. Govorila sta tudi o dvostranskem varnostnem sporazumu, v katerem si Ukrajina želi bolj konkretne zaveze. Golob podpis sporazuma pričakuje julija.

"Sem na poti v Ukrajino na povabilo predsednika Zelenskega. Rada bi mu predala sporočilo, da bo Slovenija Ukrajini pomagala še naprej," je dejala Pirc Musar in poudarila, da je v Ukrajini veliko v igri, predvsem pa spoštovanje mednarodnega prava. "Predsedniku zato želim predati tudi sporočilo, da je Ukrajina tista, ki ne brani zgolj sebe, ampak tudi mednarodni red," je dodala.

Zadovoljna je, da Slovenija Ukrajini namenja tudi humanitarno pomoč in pri tem izpostavila delo na področju psihosocialne pomoči in razminiranja, je sporočil urad predsednice republike.

Opozorila je, da je Ukrajina danes država z največ minami in spomnila, da je ITF - Ustanova za krepitev človekove varnosti pred kratkim v Kijevu odprla svojo pisarno ter s tem še okrepila delovanje na področju razminiranja.

Namen obiska predsednice, ki bo trajal do sobote, je sicer potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine, hkrati pa bo to tudi priložnost za krepitev rednega političnega dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov. Predsednica se bo v Ukrajini sestala z Zelenskim, premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom ukrajinske rade Ruslanom Štefančukom.

Poleg Kijeva bo predsednica predvidoma obiskala še več drugih krajev, kjer se bo med drugim seznanila z nudenjem psihosocialne pomoči in rehabilitacije ukrajinskim otrokom, vrnjenim iz Rusije, poklonila se bo tudi ubitim v času ruske okupacije. Predvidoma bo položila cvetje k spomeniku padlim slovenskim vojakom na ozemlju Ukrajine v prvi svetovni vojni.

Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar FOTO: Bobo

Pri uradu predsednice zagotavljajo, da bo Slovenija še naprej nudila vso potrebno humanitarno in drugo pomoč Ukrajini. Prav tako Slovenija obsoja rusko agresijo na Ukrajino, zlasti pobijanje nedolžnih civilistov ter napade na civilne objekte in kritično infrastrukturo. Pri tem poudarja pomen zagotavljanja odgovornosti za kršitve mednarodnega prava in vojne zločine ter opozarja na težak položaj otrok in žensk.

Prihajajoči obisk na najvišji politični ravni pa je zasenčil nesporazum glede varnostnega sporazuma, kakršnega je Ukrajina podpisala že z 18 drugimi državami. "Gre za to, da se s takšnim sporazumom zavežemo, da bomo Ukrajini pomagali še naprej, dokler bo treba," je dejala predsednica v soboto ob robu dogodka v Cerknem, ko je napovedala podpis sporazuma.

Mišljeno je bilo namreč, da bo sporazum predsednica podpisala med obiskom Kijeva. V predsedničinem uradu so predlog o tem prejeli z ministrstva za zunanje in evropske zadeve ter dobili zagotovila, da bo sporazum pravočasno pripravljen za podpis. A se je zapletlo, ker Kijev ni podprl osnutka sporazuma, saj v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

Druge države so namreč v podobnih sporazumih podale konkretne zaveze, Švedska je na primer v okviru sporazuma Ukrajini med letoma 2022 in 2026 obljubila okoli 9,3 milijarde evrov.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v ponedeljek potrdila, da pogajanja o varnostnem sporazumu med Slovenijo in Ukrajino še niso končana, tako da ta teden še ne bo pripravljen za podpis. Pojasnila je, da gre za pravno nezavezujoč akt, ki ga lahko podpiše "praktično kdor koli z vrha države". Sporazum, za katerega zakon o zunanjih zadevah ne velja, bo sicer moral še skozi vlado, z njim pa se bo seznanil tudi odbor državnega zbora za zunanjo politiko, je še povedala.

Slovenija lahko Ukrajini pomaga predvsem pri iskanju poti do miru - tako pa je po današnjem srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v Bruslju povedal slovenski premier Robert Golob. Govorila sta tudi o dvostranskem varnostnem sporazumu, v katerem si Ukrajina želi bolj konkretne zaveze. Golob podpis sporazuma pričakuje julija.

"Realno gledano se moramo zavedati, kaj je tisto, kar lahko Slovenija nudi v primerjavi s kakšno drugo državo. Slovenija zagotovo ne more nuditi tistega, kar lahko nudijo večje evropske ali svetovne države. Ponudimo pa lahko, kako iskati pot do miru," je povedal Golob.

Dodal je, da sta temu posvetila večino srečanja, spregovorila pa sta tudi o dvostranskem varnostnem sporazumu, o katerem se državi še pogajata. Pogovori se trenutno po Golobovih besedah vrtijo predvsem okrog želje ukrajinske strani po bolj konkretnih zavezah Slovenije. Konkretnejše zaveze si želijo predvsem glede finančnih zagotovil pri pomoči za povojno obnovo države, je povedal premier.

Slovenija zdaj od Kijeva pričakuje uradni predlog za dopolnitev osnutka sporazuma, je še dejal Golob. Izrazil je prepričanje, da se bodo znali slovenski pogajalci ustrezno odzvati. Pričakuje pa, da bosta Slovenija in Ukrajina varnostni sporazum najverjetneje podpisali prihodnji mesec. Voditelja naj bi se ponovno srečala do konca julija.

Kakšne zaveze je danes glede finančnih zagotovil ali podpore pri iskanju poti do miru podal Zelenskemu, Golob ni želel podrobneje pojasnjevati. Mu je pa ukrajinski predsednik dejal, da je za uskladitev sporazuma še dovolj časa.

Golob je ob tem zavrnil navedbe, da bi v Sloveniji prišlo do zapletov pri pripravi sporazuma.

Slovenija je sicer od začetka ruske agresije proti Ukrajini odločna podpornica Kijeva. Predsednica je nedavno na konferenci za mir v Ukrajini v Švici poudarila, da lahko samo Kijev odloči, kakšen mirovni sporazum in kakšna vsebina sta za državo sprejemljiva. Prepričana je, da gre pri konferenci za del daljšega procesa, katerega del bo zagotovo postala tudi Rusija.

Na konferenci je nastopila na omizju o humanitarnih vidikih, na katerem je posebej izpostavila skrb za otroke, ki so po njenem med najbolj ranljivimi v vojni. Ob tem je zagotovila, da si bo Slovenija aktivno prizadevala za pomoč otrokom, ujetim v vojni, ter izpostavila, da Slovenija aktivno podpira tudi duševno zdravje in psihosocialno oskrbo otrok in njihovih družin v Ukrajini.

Slovenija skuša Ukrajino podpreti tudi na drugih področjih, med drugim je vlada nedavno sprejela sklep, da se Kijevu nameni do pet milijonov evrov za nadaljnjo humanitarno in razvojno pomoč ter obnovo. Ukrajini je od začetka vojne poslala več oklepnikov, bojnih vozil in drugega orožja. Pridružila se je pobudi Češke za skupno nabavo streliva velikih kalibrov za Ukrajino.

V zadnjem letu pa ni le Slovenija pomagala Ukrajini, ampak je tudi Kijev priskočil na pomoč Sloveniji ob lanski povodnji. Med drugim so v Slovenijo poslali konvoj s težko mehanizacijo, v katerem so bili bagri in druga vozila, s katerimi so pomagali pri odstranjevanju posledic poplav in plazov v Zgornji Savinjski dolini.

Tokratni obisk Pirc Musarjeve ne bo prvi obisk kakega slovenskega politika v Ukrajini od začetka vojne z Rusijo pred več kot dvema letoma. Nazadnje se je v Kijevu lani spomladi mudil premier Robert Golob, ki je takrat poudaril, da je bil namen obiska izkazati odločno politično podporo Ukrajini v težkih časih ruske vojaške agresije.

Že pred tem pa je bil spomladi 2022 v Kijevu takratni premier Janez Janša še skupaj s predsednikoma vlad Poljske in Češke, Mateuszom Morawieckim in Petrom Fialo. Šlo je za prvi obisk tujih voditeljev od začetka ruske invazije.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (397)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
28. 06. 2024 20.32
-1
V bistvu postaja jasno, da je tista "pomoč" ,ki smo jo prejeli od uršule za pomoč poplavljencem samo pralnica denarja za ukr.....
puspan
29. 06. 2024 21.36
Našvasan_zob
28. 06. 2024 20.28
O kakšnem mednarodnem pravu ta babura klobasa medtem, ko ukrajina sploh NIMA LEGITIMNEGA predsednika??? Zelenemu je mandat že potekel in nima veš pooblastil podpisovanja sporazumov!
Našvasan_zob
28. 06. 2024 20.26
Pošiljanje denarja ukrajini podpiram samo pod pogojem, da se ukrajinskim beguncem zaseže avomobile in premoženje,ki so ga odnesli iz lastne države ! Samo s tem denarjem se sme pomagat njihovi državi... -NAŠ DENAR je za NAŠE SIROTE !
Našvasan_zob
28. 06. 2024 20.24
Zakaj se bojite razpisati referendum kjer bi Slovenski narod javno povedal ali podpira ukrajino ali ne ? Čemu strah ?? Ali vam zunanji prikriti lastniki naše ljube dežele Slovenije to prepovedujejo ???
JustMe2021
28. 06. 2024 09.44
Posljimo jim ves denar, ki ga pri nas “pridelajo” begunci iz ukrajine kateri se vozijo po nasih cestah z velikimi avtomobili in dobivajo naso socialno pomoc. Za nase otroke pa na okencih poste slovenije(in se verjetno kje drugje) sprasujejo ce bomo kaj donirali za solske potrebscine nasih otrok!!! S temi miljoni bi raje nase otroke izobrazili kot je treba in jim nudili kar je potrebno. Cloveku kar slabo postane ko se vsakodnevno srecujemo s temi mahinacijami socialne demokraticne drzave…
Wild west
27. 06. 2024 21.59
Ksiht bo pa pasou za karpate,lahko jo se za svojo uzamejo,upajmo😁
Wild west
27. 06. 2024 21.57
+0
Za ta denar bi lahko kupili kaksne mocne tablete tudi "zmagi ukraj..." da ga ne potrese od vse nepodpore al pa provociranja😉
Našvasan_zob
28. 06. 2024 20.30
Imej milost, pob cele dneve visi na tem portalu, službe nima... piše iz mamine kleti...
Wild west
27. 06. 2024 21.52
+1
Upam da rusi zravnajo z zemljo to podganje leglo in to čimprej🫡
Wild west
27. 06. 2024 21.49
50 miljonov letno za kriminalce .... ne ne, upam da pride en dan tud to vprasanje in vprasanje kriminalnega nata pred ljudi. To je totalno mimo in bolano🤮
borjac
27. 06. 2024 21.01
+8
'Slovenija bo Ukrajini pomagala še naprej', super Musarjeva in kompletna Slovenska politika, koalicijska in opozicijska, res izredno pametno delujete, koliko bomo sedaj dali ??? 50 milijonov, za naše otroke , ki so bolni in potrebujejo zdravila , zbiramo pa mi Slovenci, za lačne otroke ravno tako zbiramo mi Slovenci, za socialno šibke družine in otroke, zbiramo denar da lahko otroci morje vidijo, zbiramo denar da lahko starši otrokom lahko kupijo opremo za OŠ, financiramo hrano za otroke v Šoli, da imajo vsaj en topel obrok na dan, družine hodijo na Rdeči križ, Karitas in ..... po hrano in oblačila, nosijo položnice za elektriko in ogrevanje, ker jih niso sposobni plačati, pa delajo, pa še tista ministrica iz Miki miške bi računalnike posodila socialno šibkim otrokom, posodila!!! ima ta sploh kaj v glavi, tem otrokom je potrebno računalnike PODARITI; ....... in mi bomo sedaj mirne duše , dali Zelenkotu 50 milijonov ??? ali je tu še kdo normalen ??? Zelenko si bo kupil novo vilo, njegova soproga pa modni kostim Versace za 10.000 evrov, ja hudiča če imamo toliko denarja zanj, potem pa dajmo pomagat tem našim zgoraj naštetim, dajmo tej punčki Karolini še tistih 500.000 evrov , ki jih ne morejo zbrati, pa hodijo naokrog po Sloveniji in PROSJAČIJO, v državi , ki tako na lahko da nekomu 50 milijonov, pa niti ne vemo zakaj jih bo Zelenko porabili, POMAGAJMO NAJPREJ NAŠIM SLOVENSKIM OTROKOM , OD TEH 50 MILIJONOV VZEMIMO 10 IN TO BO DOVOLJ ZA VSE TE POMOČI POTREBNE, KI SEM JIH NAŠTEL, SAJ ZELENKO NE BO NITI OPAZIL DA JE DOBIL 40 NAMESTO 50 MILIJONOV.
SlovenecSI
27. 06. 2024 21.26
+3
BRAVO!!!! Takšne rabimo. Tudi 40 je preveč za njih. Lepo pobrati vsem Ukrajincem avte (nisem še videl Ukrajinskega avta pod 30.000 € pri nas), kateri so v SLO in na dopustu v Portorožu v luksuznih vilah, škoda, da jih ta vikend nisem slikal po Portorožu.
avgust.
27. 06. 2024 21.30
+2
Saj bo vzela - zase. Za to, da nekomu doniraš, ni potrebno leteti tja, se pa lepo zabriše marsikaj. Zato pa naši politiki ob vsaki donaciji, naj bo orožja ali humanitarne pomoči, takoj eden leti tja. No, verjetno tudi govor na mirovni konferenci ni bil zastonj, tako kot za Goloba priznanje Palestine, ki je moralo pod nujno biti pred tistim torkom, ko je letel v Jordanijo. Ja, lahko se jim smeji. Žalostno je, da jim v bistvu dovolimo, da jemljejo naš denar - celo tisti, ki je bil zbran za naše poplavljence in ga takole razmetavajo za svojih nekaj procentov.
Covid 19
27. 06. 2024 21.37
+1
Borjac to se verjetno vsi strinjamo,samo mnogi si ne predstavljajo v katerem grmu tiči zajec.Slovenija je z zavezništvom sprejela obveznosti,to zavezništvo smo podprli na referendumu in kot majhna in obrambno nezadostna država imamo od tega korist, ampak ta varnost,če to sploh je,nas je pohlapčila,nismo mi hoteli letno dajati 50 milij.to je bilo kar ukazano z onstrani luže in mi verjetno ne moremo nič,dokler smo v tej zvezi..
Tomy1
27. 06. 2024 20.54
+5
Ve se po katerem ukazu stresa naš denar 💰 in podpihuje smrt Ukrajincev in obubožanje nas Slovencev . Musarca sram te bodi! - milo rečeno...!
marker1
27. 06. 2024 20.49
+1
Vladajoči samo razmetavate naš zasluženi denar. Nekaj milijonov v Ukrajino, nekaj v Palestino in veliko milijonov parazitom NVO-jem. Z denarjem zbranim za poplavljence ste kupili podrtijo na Litijski, tista digitalna ministrica pa na tisoče zastarelih prenosnikov brez OS. Za poplavljence pa ni denarja. Čas bi bil, da se začnete brigati za domačega človeka. Kaj imamo od vašega priznanja Palestine? Nič! Kaj vas briga Ukrajina?
NeXadileC
27. 06. 2024 20.46
+3
Vsak vojak, ki ga EU, torej mi tudi, pošljemo v Ukrajino, bo v desetih dneh neživ. Ukrajina je zdaj navadna mesoreznica, neorganizirana, neuspešna, obupana in izgublja vojno, verjamem, tudi zaradi izjemne korupcije, ki ji zdaj izstavlja račun, in ki je ni moč na hitro odpraviti. Škoda je vseh dosedanjih življen in žrtev.
Cupko
27. 06. 2024 20.23
+12
Mi dajemo Ukrajini, pri nas pa ljudje lačni! Zbiramo za otroke, za reveže, država pa razmetava in podpira nadaljno vojno
puspan
27. 06. 2024 21.29
Če je pri nas nekdo lačen, naj k meni pride. Samo delati bo treba in vsi bodo siti.
Tomy1
27. 06. 2024 20.20
+7
SRAMOTA od predsednice! Za upokojence in državljane pa " skorja kruha". Banda pokvarjena !
Betuul
27. 06. 2024 20.00
😸za 💰ukraino
za bojši jutri
27. 06. 2024 19.54
+8
Musarica gre na pot brez povratka. Naj bo tako!
tron3
27. 06. 2024 19.41
+12
Jeseni bo zanimivo, ko bo zaropotalo, to je dejstvo, ki ga ne more noben več zanikat, Ursula, Runne na čelu Nata, ki bo pa kr naenkrat ostal brez podpore Amerike, rep med nego pa hiter čez lužo, je njihova doktrina vojaška in Evropa bo sama soočena z Rusijo, zelo bo zanimivo še preveč!!!
janez Kovač 1
27. 06. 2024 19.18
+9
Mi vsem pomagamo pod mus,samo za naše ljudi ni denarja!
MarkoJur
27. 06. 2024 18.52
+5
Zanimivo, LETI v državo, kjer je INVAZIJA Rusije... Hkrati podpira voditelja, ki NI bil demokratično izvoljen, zadnje volitve so namreč ''prestavili'' za nedoločen čas, zaradi te iste '' invazije'', kateri navkljub zahodni voditelji letajo tja in nazaj neovirano...