Slovenija

Peterle hoče opravičilo

Ljubljana, 16. 08. 2006 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski poslanec Lojze Peterle je pisanje upokojenega zdravnika Tineta Velikonje označil za napako.

O tožbi Lojze Peterle ne razmišlja
O tožbi Lojze Peterle ne razmišlja FOTO: POP TV

Tako se je Peterle danes odzval na pisanje upokojenega zdravnika Tineta Velikonje, ki je njemu in predsedniku republike Janezu Drnovšku zaradi zdravljenja s pomočjo alternativne medicine napovedal skorajšnjo smrt in podrobno opisal njuno zdravstveno stanje. Peterle misli, da je Velikonja storil napako in se bo morda opravičil.

Peterle računa, da bosta država po pozivu varuha človekovih pravic in zdravniška zbornica "storili svoje korake".

O tožbi Peterle ne razmišlja, saj se tudi odzvati sprva ni želel. Pozdravil pa je odklonilne odzive v Sloveniji na objavo podatkov in napovedi ter poudaril, da je pacient, tudi če je v politiki, oseba s polnim dostojanstvom.

Peterle se je zavzel za zdravilce

Prepričan je, da bi bilo dobro, da bi pacient na svojo željo prvi pouk o alternativnih metodah dobil pri zdravniku. Eden od njegovih zaključkov je, da bi zdravniki izvedeli več o alternativnih metodah že med študijem, ne glede na to, ali se z metodami strinjajo ali ne. Peterle upa, da bo zakon o zdravilstvu kmalu pripravljen, saj ga potrebujemo.

Pojasnil je še, da so se mu številni ljudje zahvalili za to, da je javno spregovoril o raku. Kadar ga prosijo za nasvet pa jim pove, da nasvetov in receptov ne daje, lahko pa jim pove, kaj je počel. Ker na stvar gleda s humorjem, se je Peterle med drugim vprašal, kaj če bosta z Drnovškom živela dlje kot jima je napovedal Velikonja.

Zavrnil je tudi navedbe Velikonje, da se je pozdravil s postom. Peterle pojasnjuje, da tega ni nikoli trdil. Odločil se je za druge metode zdravljenja, ker mu je konvencionalna medicina ponujala le zdravljenje simptomov. Bolezen je premagal s postom, zdravim načinom življenja in prehranjevanja, gledanjem na človeka kot celoto, pa tudi molili so zanj, je dejal Peterle in dodal, da težko reče, kaj ga je rešilo. Verjetno kombinacija zadev. "Počutim se zelo dobro in nedvomno bolje kot pred ali med rakom," je zatrdil Peterle.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
17. 08. 2006 03.17
Kako pa naj bi se moral opraviciti Peterle za napake, ki jih je naredil od dneva kar je v vladi. En navaden hlapcek je z caso in frajtonarico. A tak zasluzi, da bi bil predstavnik nasega naroda?..... vremena Kranjcem bodo se zjasnila.....
pavel.ferluga@siol.net
16. 08. 2006 15.59
Velikonja ni omenil svojih pacientov. Podal je le prognozo za tiste bolezni, ki so v javnosti znana, ker sta nositelja le teh večkrat opisala svoja stanja in tip bolezni. V vseh medicinskih trataktih je tudi prognoza za dotične bolezni (etiologija, diagnosa, terapija in prognoza), kjer se lahko vsak seznani. Edino, kar bi lahko bilo sporno je, da ni napisal tudi besedico verjetno glede datumov.
GSG-9
16. 08. 2006 15.05
Dej ne seri takih, tukaj se gre samo za princip, Velikonja je zdravnik in zdravnik nima kaj govoriti o bolezenskem stanju pacientov.
K_K
16. 08. 2006 14.58
petrle in drnovšek sta OSEBNO in JAVNO govorila o svoji bolezni. velikonja je le z napovedjo smrti šel predaleč - vse ostalo SMO ŽE SLIŠALI !!! oba se jajcata brez zveze.
...........posebej molitev je pomembna haha......važn da se fajn počut, zdej je država rešena...........