Slovenija

Pet milijonov za kršitev?

Ljubljana, 10. 08. 2006 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzajemna sodišču za vsako kršitev predlaga izrek denarne kazni v višini pet milijonov tolarjev za Pomurske lekarne.

Vzajemna trdi, da ji Pomurske lekarne zaradi neustreznega izdajanja računov povzrožajo škodo.
Vzajemna trdi, da ji Pomurske lekarne zaradi neustreznega izdajanja računov povzrožajo škodo. FOTO: POP TV

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica je Okrožnemu sodišču v Murski Soboti poslala predlog o izreku denarne kazni Pomurskim lekarnam zaradi neupoštevanja začasne odredbe sodišča, ki je Pomurskim lekarnam naložilo pošiljanje vseh podatkov glede računov iz naslova dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj.

V Vzajemni navajajo, da bi morale Pomurske lekarne v skladu z začasno odredbo zavarovalnici v elektronski obliki pošiljati vse podatke. Kljub temu so Pomurske lekarne poslale podatke, ki niso v skladu z določbami začasne odredbe sodišča. "Vzajemna je zato Pomurske lekarne zopet pozvala, naj pošljejo podatke v ustrezni obliki in jih opozorila na možnost denarne kazni." Sodišče je sicer v začasni odredbi določilo, da denarna kazen za vsako kršitev začasne odredbe znaša pet milijonov tolarjev.

Vzajemna se je za predlog sodišču odločila, ker "želi kot dober gospodar preverjati pravilnost in upravičenost računov ter pripraviti ustrezne podatke za izravnalno shemo. Lekarne s svojim nesodelovanjem ovirajo izvajanje zakona in izravnalne sheme, s tem pa neposredno ogrožajo uresničevanje javnega interesa pri dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih", še piše v sporočilu.

Na dveh bregovih

Slovensko zavarovalno združenje je sporočilo, da je od lekarniške zbornice prejelo predlog pogodbe o poslovnem sodelovanju med lekarnami in zavarovalnicami pri izvajanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki pa bi ga bilo treba uskladiti z zakonom in usmeritvami ministrstva za zdravje. Ministrstvo je na sestanku 30. julija "podalo jasne usmeritve glede vsebine in podpisa pogodbe. Lekarne bi namreč skozi določbe v predlogu pogodbe s podpisom dodatnega aneksa želele doseči višje nadomestilo od z zakonom določenega 0,75 odstotka bruto obračunanih škod", piše v sporočilu združenja.

Vzajemna je proti Pomurskim lekarnam in Lekarni Ljubljana vložila tožbi, ker ji lekarni ob izdanih računih ne pošiljata ustreznih specifikacij, kot jih predvideva zakonodaja za izvajanje izravnalnih shem v dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih. Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Andreja Čufar pa je na drugi strani pred dnevi argumentirala, da na Vzajemni "ne priznavajo, da je v njihovih zahtevah tudi dodatno delo in dodatni stroški, ki niso povezani z zakonom, ki opredeljuje delovanje izravnalnih shem, ampak gre za delo, ki je povezano z racionalizacijo njihovega poslovanja".

Različni so tudi pogledi na višino provizije oziroma nadomestilo za posredovanje podatkov. Na Vzajemni navajajo, da zakonodaja določa 0,75 odstotka bruto škod. Študija, ki jo je po naročilu LZS izdelal Ekonomski inštitut pri Ekonomski fakulteti v Ljubljani, je po navedbah Čufarjeve pokazala, da ti stroški za tipično lekarno znašajo 4,36 odstotka.

Spor so poskušali rešiti tudi konec julija, ko je na ministrstvu za zdravje potekal sestanek s predstavniki Slovenskega zavarovalnega združenja in lekarniške zbornice. Dosegli so napredek glede podpisa pogodbe o posredovanju omenjenih podatkov. V Vzajemni so zato 3. avgusta napovedali, da bodo v primeru podpisa pogodbe umaknili tožbi proti Pomurskim lekarnam in Lekarni Ljubljana.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.