Slovenija

Peš v mesto

Ljubljana, 22. 09. 2007 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na dan brez avtomobila so številne ceste v Ljubljani zaprte za promet, v centru pa potekajo prireditve.

Na dan brez avtomobila naj bi se raje kot z avtom v mesto odpravili peš
Na dan brez avtomobila naj bi se raje kot z avtom v mesto odpravili peš FOTO: Dare Čekeliš

Današnji dan je namenjen pešcem. 22. september je namreč dan brez avtomobila. V številnih evropskih mestih, tudi v Ljubljani, prebivalce pozivajo, naj pustijo jeklene konjičke doma in se po opravkih raje odpravijo peš, s kolesom ali javnim prevozom.

V prestolnici bo zato med drugim za ves promet, razen za vozila LPP, taksije in vozila z dovoljenjem MOL, ves dan zaprto območje znotraj Dalmatinove, Komenskega ulice in Resljeve ceste (parkiranje bo mogoče na Petkovškovem nabrežju), Kopitarjeve (parkiranje na Krekovem trgu), predora pod gradom, Karlovške, Zoisove, Aškerčeve, Prešernove, Šubičeve ulice (parkiranje na Šubičevi - Trg republike) ter Tivolske ceste in Gosposvetske ulice.

Pobudi, ki so jo sprožili v Evropi, se letos pridružujejo tudi nekatera mesta po svetu. Med njimi prvič tudi 108 kitajskih mest. Na sliki je Šanghaj.
Pobudi, ki so jo sprožili v Evropi, se letos pridružujejo tudi nekatera mesta po svetu. Med njimi prvič tudi 108 kitajskih mest. Na sliki je Šanghaj. FOTO: Reuters
V Evropi živi približno 80 odstotkov vseh državljanov v mestnih središčih, promet v mestih pa povzroča kar 40 odstotkov emisij ogljikovega dioksida. Promet je tako pomemben krivec za onesnaženost zraka, povečan obseg hrupa in slabšo kakovost življenja v mestih. Viri podnebnih sprememb so različni, a odnos med podnebnimi spremembami in prometom je nesporen. Promet prispeva 21 odstotkov emisij ogljikovega dioksida v Evropi in je najhitreje rastoči vir toplogrednih plinov.

V Ljubljani bo na ta dan kar nekaj prireditev, med drugim se bodo tekači pomerili s kolesarji, pripravili pa bodo tudi tek v petkah. Ljubljančani se bodo poleg tega ves dan lahko brezplačno vozili z mestnimi zelenci.

Evropski dan brez avtomobila, prvič organiziran v Franciji leta 1998, je kot evropsko pobudo uvedla evropska komisarka za okolje Margot Wallström v letu 2000. Sodelujočim mestom daje pobuda priložnost, da pokažejo, kako se zavzemajo za varstvo okolja. Za en dan lahko lokalne skupnosti svoja mestna središča predstavijo v drugačni luči in izvedejo ključne dejavnosti, namenjene omejevanju avtomobilskega prometa na določenih območjih, spodbujanju uporabe trajnostnih oblik prevoza in ozaveščanju prebivalcev o vplivih njihove izbire oblike prevoza na okolje.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zombie_killer
22. 09. 2007 14.40
Fajn je danes manj avtov na cesti, lahka gremo terat :)