Slovenija

Pergam: Šli bomo tudi na ulice

Ljubljana, 09. 02. 2009 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat Pergam od ZZZS pričakuje spremembo predloga varčevalnih ukrepov – da na zavarovalnici ne bodo vztrajali pri krčenju pravic –, sicer bodo šli na ceste.

Predsednik Pergama Dušan Rebolj je napovedal protest sindikata, če ZZZS ne bo spremenila predloga varčevalnih ukrepov.
Predsednik Pergama Dušan Rebolj je napovedal protest sindikata, če ZZZS ne bo spremenila predloga varčevalnih ukrepov. FOTO: POP TV

V sindikatu Pergam pričakujejo, da bodo predlogi ZZZS, ki so usmerjeni v znižanje bolniških, umaknjeni iz predloga varčevalnih ukrepov. Sicer so pripravljeni iti tudi na ceste, je zagrozil predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj.

Za sindikat so nesprejemljivi predlagani ukrepi uvedbe čakalnih dni, omejevanja višine nadomestil in trajanja pravice do nadomestila, je danes pojasnil Rebolj. Pričakujejo, da bodo ti ukrepi umaknjeni s seje skupščine, sicer bodo to razumeli kot pritisk.

Po mnenju Rebolja so glavni krivci za finančno krizo zdravstvene blagajne farmacevtski in gradbeni lobiji, neracionalna poraba zdravstvenega denarja in izjemno slaba organizacija v zdravstvu.

Glavni razlogi za visoke bolniške so drugje in jih s takim ukrepom ne bo mogoče obvladati, opozarja predsednik Pergama. Mednje spadajo staranje prebivalstva in zaposlenih, slaba varnost in zdravje pri delu v številnih slovenskih podjetjih, velike delovne obremenitve zaposlenih, odnosi v podjetjih in tudi sedanja gospodarska kriza. Zaradi slednje se po besedah Rebolja razmere v podjetjih zaostrujejo. Pritiski na zaposlene so veliki, ljudi je strah, ne upajo si na bolniško, opozarja predsednik Pergama, ki napoveduje, da se bodo zadeve še stopnjevale. "Bolniške so socialni in zdravstveni problem, zato višina bolniških nadomestil ni razlog za tako visoke stroške,"je prepričan Rebolj. Ta še dodaja, da v iskanju rešitev za finančne težave zdravstvene blagajne "vse argumentirajo z višjimi plačami v zdravstvu". A Rebolj meni, da "ne more nekdo zahtevati, naj zaposleni v privatnem sektorju trpijo zaradi plač v javnem sektorju".

V sindikatu podpiramo večino ukrepov, ki jih je predlagal ZZZS. Dušan Rebolj

Kar se tiče omejevanja in zniževanja bolniških nadomestil je Rebolj spomnil, da so se na ekonomsko-socialnem svetu o tem dolgo pogajali in leta 2007 tudi našli dobre rešitve. "Zato nas je tudi presenetilo, da prejšnja vlada tega ni poslala v DZ," je dodal predsednik Pergama. Ob tem od ministra za zdravje Boruta Miklavčiča pričakujejo, da se bo o tem opredelil. V kolikor ne bi želel jasno povedati, kakšno je njegovo stališče do omenjenih ukrepov, pa v Pergamu napovedujejo, da bodo pisali poslancem in predlagali, naj zahtevajo ministrovo odgovornost.

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

helecu
10. 02. 2009 16.26
Sindikati in njihove obljube so pesek v oči. Vsi so politično nastavljeni. Eden proti drugemu pa ne bodo šli. Kje so tisti časi, ko si bili Sindikati za pravice delavcev. Vsi pozabljajo namen in pomen Sindikatov.
toncek-
10. 02. 2009 10.56
Bravo sindikalisti ko je bila gospodarska rast na višku pa ste dovolil da so minimalne plače 520€ zdaj pa na ulice poglejte si raje francoske sindikate ki niso odvisni od denarja firm v kateri so zaposleni
esmi
10. 02. 2009 10.25
Ko bi ta sindikat že enkrat naredil nekaj, pa koga se bojijo?Ali pa jim dobro plačajo pa vsi utihnejo.
andreja2008ab
10. 02. 2009 09.38
je pa ZDAJ več kot čas, da kaj naredijo...V lajfu sem bila 2x na bolniški pri 27 letih delovne dobe in zdaj me bodo jebali (pardon!) s takimi nebulozami, da bomo kukr vsi pokrili to sranje.....
Uporabnik215111
10. 02. 2009 09.15
Ti naši sindikalisti samo serejo, naredijo pa nič...
Jozsef
10. 02. 2009 03.40
Na nas slovenski 'sindika' se poserjem. To ni vredno imena SINDIKAT. Sami ritolizci, ki vlecejo velike place in postene (nore) Slovence za nos.
RADO62
10. 02. 2009 01.32
Ubogi sindikati... Pa so mislili, da se slabše kot pod Janšo ne da živeti... Ampak kmalu so spoznali, da so živeli v iluzijah Pahorjevih obljub, ki je zgolj v treh mesecih totalka zafural Slovenijo... Pa sem vas opozarjal, da ne bo kruha od prenovljenih komunistov Pahorjeve SD.... heh
zakretene
09. 02. 2009 23.16
Nesramneži, pa ne boste zdaj menda protestirali proti Boratu in ekipi "strokovnjakov" za poziranje? A niste slišali, da si Borat sam plačuje kavice in tudi Gantar (kje imam marelo?) je skresal stroške za rezano cvetje. Pot v raj je zagotovljena, hahahahahahahaha
titovka
09. 02. 2009 22.12
PLOSKALI STE PUČNIKU, JANŠI, BAVČARJU, ZAVRLU, PETERLETU, ..PA JIM ŠE ZDEJ PLOSKAJTE...DALI SO VAM MED IN MLEKO!!!!
rozi77
09. 02. 2009 20.31
LJUDJE NAJ GREDO BREZ SINDIKATOV NA ULICE IN ČE SO PAMETNI NAJ JIM NE DEVAJO VEČ ZA ČLANANRINE KER SAMO ZAVAJAJO LJUDI!!!!!!!NA CESTE NAJ GREDO KER SO SLABE PLAČE NE PA ZA BOLNIŠKE!!!!V PRIVAT SEKTOJU SI NE MOREŠ PRIVOŠČIT BOLNIŠKE!!!!!!!!!!!!KER TI DIHA ZA OVRATNIKOM DELODAJALEC!!!!!!!!!TO SI LAHKO PRIVOŠČIŠ SAMO V DRŽAVNIH SLUŽBAH KI IMAJO ŽE KAKO VELIKE PLAČE!!!!NE ZAVAJAJTE SIROMAŠNIH LJUDI!!!!!!!!!!!!!
kosir_maks
09. 02. 2009 20.25
sindikati - oprode levakarsko komunajzerske seveda samo lapajo problem je, da vlado vodijo levaki , tako da sindikati mencajo in mencajo, kako protestirat proti svojim za kozlat !!!!!
Jožajoža
09. 02. 2009 20.14
bedaki .19 let ste prepozni.kako je mogoče, da slovencelj , oblečen v podobnoavstrijsko narodno leder nošo, z rdečo marelo in peresom za klobukom še ni spoznal, da mu gre plača že v minus. in ta zabiti slovencelj ( ne šrot ali bavčar)je rušil banke, poštne hranilnice preko kreditov.
Dr.SilvoTrobec
09. 02. 2009 19.45
REVOLUCIJA!!!
Dimnikar84
09. 02. 2009 18.19
sramota kdaj gremo ze na ceste jaz iam ze vsega puhen k......................samo blodijo in blodijo in nic ne naredijo
M-teorija
09. 02. 2009 17.48
tron309.02.2009, 17:04 Če pa delajo, delajo dobro, da jih ne dobijo. Dokler pa ne vidim kaj več kot špekulativnih mnenj al pa vsaj nekaj kar bi zažvrgolel kak KOS ostajam pri svojem.
M-teorija
09. 02. 2009 17.45
Govorim lahko le tisto kar vidim. Da sem pa sam na lastni koži doživel mobing od enga od profeserjev je pa tud res. Pa verjetno nisem bil edini. Tako, da ne vem kaj je bilo v ozadju. Glede na nastope Golubiča pa ne verjamem, da je šlo za kakšno izsiljevanje. Prej bi rekel, da je šlo za kakšnega desničarskega profota. Ampak, kot sem že rekel, kar ne vidim ne morem komentirat. Vprašte me raj kaj za JJ in sds- ovce. Pravzaprav se ne bi rad ponavljal, ker je dost napisanga.
tron3
09. 02. 2009 17.04
brojj jedan bratje šrot skupaj delajo, da ne bo pomote, ampak vsi bomo plačali njihovo ustvarjano delo in to bo veliko €
MojcaCoh
09. 02. 2009 15.34
RE Number Zwei..ne drži kar si napisal. Golubič je izvajal mobing na profesorje na Fakulteti izdelal je po fazi nenehnega utrujanja in ustavljanja profesorjev na hodnikih dobesedno jih je provociral živciral in utrujal do onemoglosti skratka uporabljal je najpodlejše fašistične in vse komunistične metode uničevanja volje in tako diplomiral. Je pa bila tudi opcija da bi vs skupaj kupil če ne bi ratalo pa ne okol govort se že tako na veliko šušlja. Mojca toliko o demokratičnih prijemih.
M-teorija
09. 02. 2009 15.26
Zaenkrat je pa najbolje , da greste malo glave preluftat dokler je lep dan.
M-teorija
09. 02. 2009 15.25
Skrajni čas je, da se začnemo odgovorno obnašat. Na mizo naj dajo argumente vsi levi, desni in sindikalisti iz tega pa naj poberejo najboljše rešitve. Vse ostalo je zguba energije, metanje polen pod noge in populizem za volitve , ki še ne bodo kmalu.