Slovenija

Parlamentarno zaslišanje Marte Kos naj bi potekalo 6. ali 7. novembra

Bruselj, 08. 10. 2024 17.45 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve bo slovensko kandidatko za evropsko komisarko Marto Kos zaslišal 6. ali 7. novembra, je razvidno iz predlogov časovnic komisarskih zaslišanj, ki sta zakrožili po spletu. Dokončni razpored zaslišanj med 4. in 12. novembrom bodo v četrtek določili predsednica parlamenta in vodje političnih skupin.

Vodje parlamentarnih odborov so danes popoldne na srečanju ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu pripravili dva predloga razporedov zaslišanj komisarskih kandidatov pred pristojnimi odbori, ki sta že pred tem zakrožila po spletu.

V skladu z enim od njiju bi Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve (Afet) kandidatko za evropsko komisarko za širitev EU Marto Kos zaslišal v sredo, 6. novembra, v skladu z drugo pa v četrtek, 7. novembra.

Poleg pristojnega odbora, v katerem so nadomestni člani tudi slovenski evroposlanci Milan Zver (EPP/SDS), Matej Tonin (EPP/NSi), Matjaž Nemec (S&D/SD), Marjan Šarec (Renew/Svoboda) in Vladimir Prebilič (Zeleni/Vesna), bodo kot povabljeni na zaslišanju sodelovali še odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), odbor za ustavne zadeve (Afco) in pododbor Afeta, pristojen za človekove pravice (Droi).

Marta Kos na odboru DZ za zadeve EU
Marta Kos na odboru DZ za zadeve EU FOTO: Bobo

V skladu s prvim predlogom bi kandidate za izvršne podpredsednike oziroma podpredsednice komisije Tereso Ribera, Roxano Minzatu, Stephana Sejourneja, Kajo Kallas, Henno Virkkunen in Raffaeleja Fitta zaslišali med prvimi v torek, 5. novembra. Drugi predlog pa medtem zaslišanja podpredsedniških kandidatov predvideva ob koncu vseh zaslišanj v ponedeljek in torek, 11. in 12. novembra.

Dokončno odločitev o razporedu zaslišanj bo v četrtek sprejela konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, v kateri so predsednica Roberta Metsola in vodje političnih skupin.

Za uspešno opravljeno zaslišanje bodo morali kandidata oziroma kandidatko podpreti koordinatorji političnih skupin, ki imajo v pristojnem odboru oziroma odborih skupaj najmanj dve tretjini članov. Če kandidat ne bo zbral zadostne podpore, mu bodo lahko poslali dodatna vprašanja ali ga pozvali na dodatno zaslišanje. Če tudi nato ne bo zbral dvotretjinske podpore, bodo o njem glasovali vsi člani pristojnega odbora oziroma odborov. Za potrditev bo v tem primeru potreboval navadno večino.

Še pred začetkom vsebinskih zaslišanj bo moral svoje delo opraviti parlamentarni odbor za pravne zadeve (Juri), ki na podlagi izjav komisarskih kandidatov ocenjuje, ali pri njih obstaja konflikt interesov. Delo je začel pretekli četrtek, ko je od 23 kandidatov, tudi Marte Kos, zahteval dodatna pojasnila. Obravnavo izjav je nadaljeval v ponedeljek zvečer, zaključiti pa jo mora do 18. oktobra.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
08. 10. 2024 20.10
Ker živi in plačuje davke v Švici, ne more zastopati našo državo. U**A je pa težak nahrbtnik.
Castrum
08. 10. 2024 20.10
Zakaj tako malo komentarjev?
murate
08. 10. 2024 20.09
Vosli ,naj mi nekdo razloži zakaj Marta nebi smela dobiti, zasesti položaja ki se ponuja sloveniji.Kakorkoli zastopala bo Slovenijo in njene davkoplačevalce ostalim bi itak vzel pravico it na volitve.Slovenke in Slovenci ki so do sedaj bili v Bruslju ali drugje na položaju so se vsi obnesli bolje kot predstavniki drugih narodov, držav.Res želim Kosovi da zasede mesto za katerega kandidira. Imel sem jo priložnost osebno spoznati,nisem nek njen fan pa vseeno bi bil vesel zanjo ker vem da je delaven človek in sem prepričan da je dovolj sposobna in izkušena za takšno službo.
VladaPada
08. 10. 2024 19.59
Močno gibanje, Marta je dobila kar 7 komentarjev, NPM pa 5. 🤣🤣🤣 jedrni balkan bi lahko rekli.
kiropraktik
08. 10. 2024 19.52
Dobro, da tam ne bo Kučana! Ima prekratke noge, da bi dosegel do tja!
prinašalec2
08. 10. 2024 19.04
-1
Ursulina favoritka.
Castrum
08. 10. 2024 18.51
+2
Baje da se pripravlja kar "milijonček" vprašanj....💲
Groucho Marx
08. 10. 2024 18.50
+1
Glavno, da svetuje uefi, pralnici milijonov slovenskih lewacov...
Betuul
08. 10. 2024 18.44
-1
Ne more biti zasliševalec Marte Kos član EU iz Nemčije ki je okupatorska in podpira Izrael in je z njim v partnerstvu! Takim državam članicam vEU ki sodelijejo z JevrejIzraelom je potrebno omejiti obseg članstva, zaradi različnih interesov v EU! Nemčija ne more biti izpraševalka Marte Kos, Nemcija ne sme imeti člane na višjih sedežih in Ursula Leyne mora odstopiti! Ne more istočasno vladati EU državam in podpirati Izraelske interese ! NE bo šlo !
Betuul
08. 10. 2024 18.45
+1
In na teh temelnih točkah je potrebno strogo!
Bratje Slovani
08. 10. 2024 18.03
-5
Samo SDS komunisti in udbaši tipa: Zver, Janša, Gorenak, Jambrek...so kvalificirani za to.