Slovenija

Parlamentarna preiskava v primeru Petek

Ljubljana, 24. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DZ je odredil parlamentarno preiskavo za ugotovitev ozadja in vzrokov napada na novinarja Mira Petka ter morebitno vpletenost in politično odgovornost nosilcev javnih funkcij.

Poleg omenjenega je bil namen podpisnikov zahteve za parlamentarno preiskavo s prvopodpisanim Mirkom Zamernikom (SDS) raziskati okoliščine in razloge za ogrožanje novinarske svobode izražanja in pisanja v tem primeru. Komisijo za volitve, imenovanja in administrativne zadeve (KVIAZ) so poslanke in poslanci zadolžili, naj v čim krajšem času v skladu z vsebino odrejene parlamentarne preiskave državnemu zboru predloži predlog odloka o ustanovitvi in sestavi preiskovalne komisije.

Kot je v imenu podpisnikov pojasnil Andrej Vizjak (SDS), sta novinarja Večera Mira Petka 28. februarja letos dva neznanca napadla pred stanovanjsko hišo v Mežici in ga tako hudo pretepla, da se je dalj časa zdravil na intenzivnem oddelku slovenjgraške bolnišnice. Policija kljub intenzivnemu in odločnemu iskanju doslej ni uspela najti krivcev, grožnje novinarju pa se še nadaljujejo, je dejal Vizjak. Po dosedanjih podatkih je po besedah Vizjaka do napada prišlo zaradi novinarjevega pisanja o kriminalnih dogodkih in nezakonitih dejanjih na Koroškem.

V okviru razprave poslanskih skupin so se z mnenji vključili tudi Andrej Bajuk (NSi), Alojz Sok (NSi), Tone Partljič (LDS), Rudi Moge (LDS). Rdeča nit daljše debate, ki se je razvila zatem, pa je bilo vprašanje, ali je ustanovitev komisije nekakšna nezaupnica organom, ki raziskujejo primer. Nasprotno je Vizjak dejal, da ne gre za nadzor in kontrolo nad delovanjem obstoječih služb, ki obravnavajo primer; ustanovitev parlamentarne preiskave naj bi bila pomoč obstoječim organom, ki se ukvarjajo s tem. Janez Podobnik (SLS+SKD) je med drugim menil, da parlamentarna preiskava ni nadomestek za postopek odkrivanja storilcev in tudi ne sojenje, Jožef Školč (LDS) pa je pripomnil, da si ne predstavlja, da bi lahko bila komisija v pomoč kriminalistom.