Slovenija

Parlamentarna preiskava o energetiki: so izpolnjeni pogoji s strani SDS in NSi?

Ljubljana, 30. 08. 2024 18.24 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predlagatelji parlamentarne preiskave o slovenski energetiki, SDS in NSi, so po pozivu predsednice DZ, ki je sledil mnenju zakonodajno-pravne službe, pripravili čistopis zahteve za odreditev. Po pridobitvi mnenja zakonodajno-pravne službe bo jasno, ali so zdaj izpolnjeni pogoji za sklic seje DZ, je napovedala predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Med predsednico DZ in opozicijskima SDS in NSi je namreč nedavno znova zavrelo. Predsednica DZ je po prejemu mnenja zakonodajno-pravne službe DZ o zahtevi za novo parlamentarno preiskovalno komisijo predlagatelje pozvala, naj zahtevo popravijo, saj da ima ta vsebinske nepravilnosti. Zakonodajno-pravna služba je v svojem mnenju med drugim izpostavila delno vsebinsko prekrivanje z že ustanovljeno parlamentarno preiskavo DZ o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda.

Urška klakočar Zupančič
Urška klakočar Zupančič FOTO: Bobo

Klakočar Zupančičeva je tedaj poudarila, da pogoji za izvedbo seje DZ, na kateri bi obravnavali akt o odreditvi parlamentarne preiskave, niso izpolnjeni ter predlagatelje pozvala, da zahtevo ponovno proučijo in pripravijo čistopis.

Kljub burnemu odzivu, so predlagatelji zdaj pripravili čistopis. V zadnji verziji zahteve med drugim dodajajo, naj DZ odredi parlamentarno preiskavo, ki bi ob že drugih navedenih namenih, ugotavljala morebitne pomanjkljivosti zakonodaje, ki ureja področja ustanavljanja, vodenja in poslovanja elektroenergetskih podjetij, nadzora nad njimi, zagotavljanja učinkovitega delovanja sistema oskrbe z električno energijo, zakonitega in gospodarnega korporativnega upravljanja družb v državi lasti ter preprečevanja zlorab finančnih sredstev podjetij v posredni ali neposredni državni lasti za namene financiranja političnih strank. V zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave so prav tako besedno zvezo energetska podjetja nadomestili z besedno zvezo elektroenergetska podjetja.

"Mi smo sledili mnenju zakonodajno-pravne službe in smo ta čistopis pripravili v skladu s pomisleki, ki jih je navedla zakonodajno-pravna služba," je po današnji seji kolegija DZ, na kateri se je razprava večino časa vrtela okoli zahteve za odreditev omenjene parlamentarne razprave in uvrstitve te točke na sejo DZ, dejal poslanec SDS Žan Mahnič.

"Pravzaprav ne vem, zakaj je bila potrebna tako burna razprava, kajti v tej zadevi gre samo za to, da se sledi že ustaljeni in kar dolgoletni parlamentarni praksi, in to je, če pride do zahteve za odreditev nove parlamentarne preiskave, ki se vsebinsko prekriva z že obstoječo odrejeno parlamentarno preiskavo, da v takem primeru predsednik državnega zbora zahteva popravek oziroma dopolnitev zahteve za parlamentarno preiskavo," je danes vnovič poudarila predsednica DZ. Čistopis bo tako zdaj znova pregledala zakonodajno-pravna služba, ki bo preverila, ali je bila "ta precej huda kršitev" odpravljena, je dejala Klakočar Zupančič.

Kot je poudarila, so takšni parlamentarni praksi sledili tudi njeni predhodniki na čelu DZ. V odzivu opozicije tako vidi bolj "populizem in politiziranje, verjetno malo namenjeno že volilnemu času, ki se približuje, in vplivanju na volivke in volivce, ustvarjanju napetosti in dvomov, ne pa pravzaprav resnemu delu".

Po Mahničevem mnenju pa takšne izjave predsednice DZ zgolj kažejo, da ni prebrala nobene od zahtev za odreditev omenjenih dveh preiskovalnih komisij, saj da je popolnoma jasno, da se vsebinsko ne prekrivata.

Tako Mahnič kot poslanka in podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič pa sta danes poudarila tudi, da praktično noben zakon, noben akt o odreditvi parlamentarne preiskave v končni verziji ne gre skozi brez pomisleka zakonodajno-pravne službe, mnenje slednje pa da doslej še nikoli ni bilo obvezujoče. Obenem predsednici DZ očitajo tudi politični pritisk na opozicijo in onemogočanje njenega dela.

Po Mahničevih besedah se bodo tako v SDS na ponedeljkovem posvetu poslanske skupine pogovorili o nadaljnjih korakih. "Prihaja nenazadnje tudi glasovanje o varuhu človekovih pravic, kjer je potrebna dvotretjinska večina, imamo na voljo pravna sredstva, politična sredstva, pripravlja se tudi kazenska ovadba zoper Urško Klakočar Zupančič," je naštel Mahnič.

Slednji je po današnjem kolegiju zakonodajno-pravni službi DZ očital tudi, da je popolnoma jasno, da je dogovorjena s predsednico DZ in bo tudi na čistopis dala pripombe, ki bodo predsednici DZ omogočili, da bo dejala, da niso izpolnjeni pogoji za uvrstitev akta o odreditvi parlamentarne preiskave na sejo DZ.

Klakočar Zupančičeva pa je medtem danes poudarila, da lahko na sejo DZ uvrsti zgolj dopustno vsebino. "Če bi nekdo predlagal sklic seje državnega zbora, na kateri bi sprejeli sklep, da se poslanci obmetavamo s ping-pong žogicami - ali bom sklicala takšno sejo? Ne bom," je ponazorila.

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
02. 09. 2024 16.09
+2
Frek poglej si posnetek kako elegantno je Mahnič nalil čistega vina Urški. Ostala je brez besed. Lepo je predstavil njeno dosedanjo delo in rezultate. Samo molk ji je preostal. Težko izskušnjo je kupila.
frenk707
01. 09. 2024 14.03
-30
V drugo dvomim, prvega si pa ne želim, ker je pogubno za Slovenijo,... je odgovor razumnika Slavka Gabra na vprašanje če se pacient lahko vrne na oblast in ali se pacient lahko spremeni.
frenk707
01. 09. 2024 14.00
-31
velika večina Slovencev je srečna, ker se je znebila pacienta na oblasti,... in to je nekaj, kar se ne da izmeriti z denarjem, to je neprecenljivo.
Smuuki
01. 09. 2024 18.23
+22
Frenk ta tvoj anti kanša je zate poguben. Nikoli več, nikjer več ne boš našel toliko pravic brez obveznosti kot jih imaš zdaj. Ne tolci Boga po glavi. Po svoje si želim da ti kmalu uspe postati manjšina. Ko bo polovica parlamenta drugačne barve tebe ni več a se ti tega sploh zavedaš. V prvi dkupini radiranja ste levičarji pred lgtb. Počistili vas bodo da nihče nikoli ne bo vedrl da ste sploh obstajali. Malo preveri kako je z njimi v siriji in afriki. Tako bo tudi pri nas
Smuuki
02. 09. 2024 11.34
+10
Sam sebi stisnil plus in temu ti praviš večina. 1proti 21 je zate večina. Samo še enkrat si javno potrdil da si z lažjo na ti. Kot vsi levaki konstantno lažete to je pa tudi vse kar obvladate
Smuuki
01. 09. 2024 08.52
+31
Peresni, kvadratni če bi imela pogled usmerjen v prihodnost sta vidva prva ki bi se morala bati prihodnosti. Zakaj? Kje v muslimanskem svetu zastonj delijo social subvencije? Nikjer. Za nas ki živimo od dela ne bo velike spremembe, za vas bo pa kulturni šok. Če si boste vzeli na silo bo vaše telo z vsako tako potezo krajše za ud. Res se veselim da vaju druga kultura spravi k delu. Ko se to zgodi levičarstva ni več a se tega zavedate? Vera je ena sama. Kdor ni tam je nevernik. Za nevernike je poseg ki te za glavo skrajša. Pa tega res ne vidite?
peresni
31. 08. 2024 21.00
-34
Rumenojopični desni plačanci socialkarji zamenjujejo medije za svojo greznico. Bognedaj, da dobimo zopet njihove gospodarje zla kam blizu vladanja. Potem bo kanalizacija SDS postala zopet naš vsakdan...kot med nikoli pozabljeno strahovlado. Zavarujmo domovino...samo eno imamo.
frenk707
01. 09. 2024 13.57
-31
lahko domam samo znak strinjanja. +++++++++++++++++++++++
Jožajoža
31. 08. 2024 20.42
-33
kašna je brezposelnost,kakšna je gospodarska rast,kako visoka je inflacija.......?????janšisti,uničili, pokradli ste državo in slovence.ZLOOOO janšistično ne sme več na oblast
frenk707
01. 09. 2024 13.57
-30
punkracij
31. 08. 2024 20.23
+18
Blizu je temačen srednji vek.
Smuuki
01. 09. 2024 08.43
+32
Vsak dan smo res bliže temačnemu srednjemu veku. Zakaj? Ker podiramo krščanske vrednote ki so nam omogočile visok standard. Uvajamo uvožen način življenja ki je trenutno na stopnji mračnega srednjega veka. Še več jedilnik se ne bo spreminjal v vegi vejo ampak v halal. Kodeks obnašanja bo precej drugačen. Širiatsko pravo je ekzaktno in surovo. Nisem prepričan da bo to všeč aktivistkam in lgtb skupnosti. To bo prvo istrebljeno. Temačni srednji vek je pred vrati
Smuuki
01. 09. 2024 08.46
+27
Parada ponosa bo z novim načinom življenja kmalu zgodovina. Če bi kdo bi se morala lgtb skupnost tega bati. Prvi so na seznamu radiranja. Drugi na seznamu so ženske aktivistke. Izginile nodo iz javnega življenja prostovoljno ali na silo izhinile bodo zagotovo. Pa so v svoji vnemi res tako kraktkovidni?
St. Gallen
31. 08. 2024 18.07
+30
volili ste vlado, ki si zatiska oci pred specimi migranti v garaznih hisah....
Smuuki
31. 08. 2024 17.43
+29
Če ti veš kaj je balzam črvi napadajo slone.
frenk707
31. 08. 2024 14.52
-35
Samo da nam ne vlada janšizem,…. vse drugo bomo z veseljem sprejeli in preživeli.
frenk707
31. 08. 2024 14.51
-38
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma, ko je pacientova vlada vladala z odloki, kršila zakonodajo, ustavo, človekove pravice, pretepala ljudi, ki so brali ustavo, nas zapirala v stanovanja, ki je koruptivno nabavljala zaščitno opremo..... janševci jo želijo pa z izmišljenimi obtožbami in preiskovalnimi komisijami ustaviti.
ArkaMast
31. 08. 2024 14.28
-38
opozicija totalno nesposobna. Urška jih vrti.
simc167
31. 08. 2024 14.22
-39
o ubožci kletni in razne koprive. če si član sekte moraš imeti najmanj 5 nickov in čim bolj pljuvati na vse kar ne smrdi po pukljastemu krokarju. kakši ubogi norčki ste, da vas ta pohodnik v jajce že 30 let vozi kot se mu zahoče. res se mi smilijo razne koprive in podobni pacienti iz sekte, ki kljub svojim letom ne smejo in ne znajo misliti s svojo glavo. kopriva, otroci in vnuki so verjetno ful ponosni na svojo upičeno mamo in babico. reveži ste res.
iskriv
31. 08. 2024 10.39
-50
Ko se ne izteče po SDS-ovsko morajo vsi komentatorji na pospešeno delo in pljuvati po vsakem in vsem , kar ni njim pogodu in kar se dotika njihovega ljubljenega nedotakljivega vodje . Če niso v SDS sposobni izpisati neke zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije , ki MORA vsebovati argumente , zakaj naj se ta ustanovi in koga se želi in zakaj preiskovati sta razloga dva ali so brez argumentov ali pa nesposobni in potem se znašajo nad predsednico državnega zbora , ki je samo vezni člen med njimi in pravno svetovalno službo državnega zbora , pa še to ne znate razumeti in razmejiti !
lokson
31. 08. 2024 10.54
+37
Iskriv, a ti sploh veš, kakšno neumnost si zapisal. Kakšne??? argumente, je imela Šetinčeva dečva, malinovec Žaubi, g. inkvizitor Vonta. Kakšne??? Ustanavljali so komisije, kot po tekočem traku. Zakaj!!!!!!!!! Na koncu niso našli nič, ker pisanje Cirmana in ostale bande, na osnovi" naj bi, neuradno, domnevno in ne vem kaj še vse, ni dovolj za obsodbo. Še vse, je padlo, ker tožilstvo ni imelo nič,!!!!! s čim bi lahko koga obsodili. Da se je naredilo veliko medijskega sranja in črne pike na določene ljudi, je pa tem komisijam uspelo. V bistvu je bil namen vsega medijska demonizacija. Kako si plitek.
simc167
31. 08. 2024 14.16
-39
lokson, a je težko v kleti v tej vročini? ubožec na umu
lokson
31. 08. 2024 16.07
+30
Biciklistek, gospod z veliko začetnico za tebe. Pa še naprej sanjaj, to tolikokrat omenjeno klet, ker ti je očitno zelo pri srcu.
peresni
31. 08. 2024 20.56
-29
Lokson...ti se raje malo poglobi v kriminal desne bande....če upaš in če si dovolj inteligenten.
zoran pušenjak
31. 08. 2024 09.19
+49
Elektro mafije se pač ne sme preiskovati
lokson
31. 08. 2024 09.05
+47
Zlatko ni grozil uslužbenki, ampak je samo repal, je ugotovilo sodišče. Vi politkolesariat, ste popolnoma nori. Niko pogledaš, je takoj cela štala, Zlatko grozi uslužbenki, žali častno četo. Epilog: Ni grozil, ampak repal. Levuhad, ne mi nabijat o spoštovanju zakonov, demokraciji, pravnem redu in podobna sranja, katere izpostavljate vsakič, ko vam odgovarja. Moralni kompas, pač očitno nima vpliva, na samozvano družbeno elito, s katero se postavlja vsak kekec, kateri zase misli, da je pomemben.
lokson
31. 08. 2024 08.50
+49
Ti samo poglej aktivistično svojat, kako zagovarja početje UKZ. In potem te aktivistične srotke nedonošene, obtožujejo vse po vrsti fašizma in ne vem česa vse. Spodnji srotek, pa še modruje o nekem spoštovanju zakonov.
simc167
31. 08. 2024 08.14
-52
verjamem, da se je sekti in krščanskim talibanom težko držati zakonov. lepo po regelcih, tako kot zahteva zakon in ne kot v časih fašizma oz. janšizma, ko si pukljasti razlaga zakone po noriškem kraljestvu.
Smuuki
31. 08. 2024 08.40
+48
Sekta vodnega topa, ulični huligani s predstavniki v parlamentu boste storili vse da se vaš kriminsl pomete pod preprogo. Vse kaže da bo pogovor o kriminalni sekti le stekel. Nejevolje ne skrivate. Še več nervoza vas je zeeeelo prizadela. Kot kaže bo sekta kmalu imela svoj miting na ulici. Ko vam pripro pipico vas pričakujem v boju z vodnim topom. Za primerjavo v tem mračnem obdobju vašega vladanja so ulice prazne in vodni top brez dela. Kupljen je bil samo za huligane. Ti ta misel da kaj misliti kam si se sam uvrstil?
Smuuki
31. 08. 2024 08.53
+54
Toliko ste problematični da vas je moral vaš vegi škampek špricat s solzivcem. To pa je dosežek. Mediji sicer previdno z enim stavkom pa kljub vsemu delalu ste stroške za nakup solzivca. Še za vaše je bilo preveč. Upam da bo ta dogodok večkrat omenjen v komentarjih vsaj tolikokrat kot Hojs. 😀😀😀😀😀. Tiho ste v vseh jezikih. To kot da se ni zgodilo. 😀😀😀😀😀
Groucho Marx
31. 08. 2024 18.45
+28
Lewaci, ki ste vsi po vrsti ploskali inšpektorici ki je povozila VSE pravne norme, se sklicujete na zakone. 😅🤣😅🤣
frenk707
30. 08. 2024 21.58
-49
Ta država je že trideset let ujeta v blodnje enega človeka, v blodnje pacienta, ki želi vladati brez omejitev.
Smuuki
31. 08. 2024 10.02
+44
Zeeelo dobro si se opisal. Res nam ves čas vsiljuješ svoje blodnje. Zaznaš da si osamljen pa kljub vsemu vstrajaš s svojimi blodnjami. Res si zelo nadležen
lokson
30. 08. 2024 21.49
+47
Ne vem no. Čez noč, so nastavili komisije, v katerih so se razni malinovci tipa Žaubi, dobesedno izživljali v slogu inkvizicije z zasliševanji in to v glavnem zaradi " domnevno, naj bi, neuradno in predvsem po pisanju necenzurirano". Zato, so si v Svobodi celo izmislili interventni zakon. Sedaj, pa ta isti osebek po imenu UKZ zganja histerijo. Če je pernati čist, naj se dovoli preiskava in s tem vsem zapre usta. Kaj lahko naključnemu opazovalcu povedo te prav histerični poskusi UKZ, da bi preprečila preiskave. Obeša se na prav banalne stvari. Ko je bilo treba preiskovat "pukla" in to samo zato, ker je Cirman spesnil neko zgodbo, pa ni bilo nobenih težav.