Slovenija

Pahor se bo z opozicijo sestal še ta mesec

Ljubljana, 12. 07. 2010 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada namerava s prodajo državnega deleža v NLB državo spraviti v slabši položaj, opozarjajo opozicijski poslanci. SDS predsednika vlade ob tem poziva, naj se pri pomembnih odločitvah posvetuje tudi z njimi.

Pahor in Janša
Pahor in Janša FOTO: Dare Čekeliš

Premier Borut Pahor je v odgovoru na poslansko vprašanje Jožeta Tanka (SDS) zagotovil, da je držal svojo besedo o sodelovanju z opozicijo in predsednike opozicijskih strank povabil na razgovore. A Pahorju se ne zdi smiselno, da bi se dogovarjali o načinu tega sodelovanja, saj bi tako le izgubljali čas za usklajevanje konkretnih rešitev.

Prvaku SLS, ki je predlagal združitev NLB z Zavarovalnico Triglav, je medtem dejal, da NLB potrebuje dokapitalizacijo in da glede načina le-te potekajo posvetovanja. Izključil ni niti vstopa strateškega partnerja.

Tanko: Je ponudba tokrat resna?

Vodja poslanske skupine SDS Tanko je v svojem poslanskem vprašanju poudaril, da je ob današnjih razmerah sodelovanje med strankami bolj potrebno kot kadar koli prej. Spomnil je, da mu je predsednik SDS Janez Janša že pred letom in pol posredoval predlog partnerstva 2+10, maja lani pa še pismo, v katerem mu je ponovno ponudil sodelovanje.

Spomnil je še, da je premier nedavno, ob predstavitvi rebalansa proračuna v DZ, opozicijo povabil k sodelovanju. Tanka je zanimalo, ali je ponudba tokrat iskrena, resna, koalicijsko usklajena in operativno razdelana, tako da jo je mogoče posredovati parlamentarnim strankam.

Pahor je v odgovoru poudaril, da si je od nastopa mandata iskreno prizadeval za sodelovanje z opozicijo. A ob tem je spomnil na dogajanje ob glasovanju o vstopu Hrvaške v Nato, ko je SDS svojo podporo pogojevala s potrditvijo zaključnega računa. To je po njegovem mnenju porušilo komaj zgrajeno zaupanje med koalicijo in opozicijo.

Kot je dejal Pahor, je nato ponovno izrazil željo po sodelovanju, in sicer tam, kjer so končali. "To je tudi moja današnja ponudba," je Tanku odgovoril Pahor. A to sodelovanje naj bi potekalo brez poprejšnjega poskusa, da uskladijo neko besedilo. "Če se bo politika veliko ukvarjala s tem dokumentom, bomo vsi skupaj izgubljali čas in energijo, potrebno za usklajevanje konkretnih rešitev oziroma reform, ki so pred nami," poudarja Pahor.

Zagotovil je še, da je glede svoje ponudbe držal besedo in že povabil predsednike opozicijski strank na razgovore. Izrazil je pričakovanje, da bi z opozicijskimi strankami sedli za mizo še do konca meseca in ugotovili, kako bi sodelovali.

Žerjav predlagal združitev NLB in Zavarovalnice Triglav

NLB-5
NLB-5 FOTO: Blaž Garbajs

Prvak SLS Radovan Žerjav je medtem premierju predlagal združitev NLB z Zavarovalnico Triglav, saj bi, kot je prepričan, s tem ustanovili "močan finančni steber, ki bi veliko lažje kljuboval močni konkurenci". Hkrati bi bila takšna finančna institucija po njegovem mnenju dober porok za prodor na tuje trge.

"Finančna kriza ne more in ne sme biti alibi za izgubo večinskega slovenskega deleža v najpomembnejši banki," je poudaril Žerjav in dodal, da "resne države lastništva največjih bank nikoli niso spustile iz svojih rok".

Premier Pahor je v odgovoru poslancu poudaril, da "nas prihodnost te banke skrbi", želijo si, da bi postala uspešen in močan igralec v regionalnem prostoru, zato potrebuje dokapitalizacijo. Vprašanje po njegovem mnenju je, ali se bo DZ med dvema alternativama na predlog vlade odločil ali za dokapitalizacijo iz proračuna in to morda v višini pol milijarde evrov ali pa za vstop novega strateškega partnerja.

Izpostavil je, da si kot predsednik vlade prizadeva, da bi pred DZ prišli s predlogom, ki bi bil strokovno utemeljen, zato se posvetujejo z upravo in nadzornim svetom NLB. NLB ima po Pahorjevi oceni možnost postati nekoliko uspešnejši finančni igralec na trgih okoli nas.

Premierovo osebno mnenje je bilo dolga leta, da mora imeti slovensko gospodarstvo banko, v kateri ima država večinski delež, danes pa ni več enakega mnenja.

"Danes menim, da bi bil vstop strateškega partnerja, ki ima željo po donosih na dolgi rok in si želi banke kot izhodišča za krepitev bančnega deleža širitve v regiji, za naše nacionalne koristi dobrodošel," je pojasnil. Ob tem je dodal, da se je pripravljen o tem vprašanju posvetovati. Kot je poudaril, Slovenija z vstopom strateškega partnerja izgubi večinski delež, a ohrani kontrolnega.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RobinHood
13. 07. 2010 10.27
opb13.07.2010, 10:02 1 saj mora sodelovat z Janšo. Ker drugač bo spet Janša težil. Zanimivo pa je,da kar vlada predlaga Janšovci takoj skritizirajo vse pa sploh ne pogledaja ali je dobro ali slabo. Žalostno za naše politike. sej vidiš da SDS drugega ne zna. Skozi samo podtikanja prepiri in razdori, moraš pa vedet da - ljudstvu to ni všeč - lahko tistih 15 pomladkov ki so skoz tu gor trdi drugače, a ko omeniš velikega vodjo normalni preprosti osebi vidi "hantlmahera", prepirljivca, enega ki skoz meče polena, ker sam ni tam.
opb
13. 07. 2010 10.02
saj mora sodelovat z Janšo. Ker drugač bo spet Janša težil. Zanimivo pa je,da kar vlada predlaga Janšovci takoj skritizirajo vse pa sploh ne pogledaja ali je dobro ali slabo. Žalostno za naše politike.
loden
13. 07. 2010 01.25
Zakaj se pa s Kosorjevo ne posvetuje? Na konc pa bo SPET Janša kriv.
abeceda123
12. 07. 2010 23.54
Pahur..................MISLIM, DA BI BILA BOLJŠA NOVA MINISTRICA eLKA sTROJAN, KAR SE BO TUDI KMALU IZKAZALO.
M-teorija
12. 07. 2010 23.29
Samo da ti ne naredijo spet kako ikebano na hrbtu!
RobinHood
12. 07. 2010 21.33
lotmerzanec12.07.2010, 19:35 2 "Janša ne sodeluj.." upam da res ne bo, da bo čim več časa čim dlje od vlade.... vsaj še kakšnih 42 let
alterego
12. 07. 2010 21.18
ko za svoje zblojene reforme ni uspel naplajbat sindikatov, bi pa rad Janšo? mislim, da ne bo šlo
totnhem
12. 07. 2010 20.00
Sedaj Pahor išče pomoč ko je vse zafural,a Janša je prepameten da bi sodeloval s važiči,kje imaš sedaj tvojo četvorko,ja ja rep med noge pa IA IA IA IA IA .
RobinHood
12. 07. 2010 19.58
res ja, ne sodeluj, imamo zdaj kar si naredil v 4 letih dovolj preveč
Madeyya
12. 07. 2010 19.38
Janša beži stran od Pogoreličev.
lotmerzanec
12. 07. 2010 19.35
Janša ne sodeluj saj Pahor vidi,da niso sposobni voditi države zato sedaj ihčejo grešnega kozla ki bo za vse kriv! Novinarji bodo ugotovili,da so Janševe ideje pripeljale do takšnega stanja kod je -vemo pa,da je katastrofalno!!!
brejakuzla
12. 07. 2010 18.37
pili bodo kavo Škofja loka, ker so barcaffe prodali!
Nad.oblaki
12. 07. 2010 18.35
Če je pameten Janša naj pusti sedanjo vlado, ker sama vidi, da potaplja državo in sedaj potrebuje opozicijo, da zvali del odgovornosti za slabo vodenje še na njih. Naj volilci občutijo spremembe. ;)
brejakuzla
12. 07. 2010 18.25
RobinHood
12. 07. 2010 18.22
upam da ostane v opoziciji
KatiFafi
12. 07. 2010 18.06
Janša mu je že velikrat ponudil sodelovanje, pa nič! Sedaj, ko pa jim teče voda v grlo pa cukajo za rokav Janšo. In, če se bo obrnilo v pozitivno smer se bojo oni po prsih tepli, Janšo pa pozabili....ne, ne...Janša je zakon!